1 entry daha
  • 2021 itibariyle grand solar minimum'a gireceğimiz ve neticesinde 2050'lilere kadar mini bir buzul çağı yaşayacağımız ihtimali vardır.

    northumbria üniversitesi'nden prof. valentina zharkova 2020'den itibaren güneş aktivitelerinde belirgin biz azalma olacağını ve etkisinin 2055'e kadar süreceğini belirtmiş. bundan önceki büyük minimum 1645-1715 arasında yaşanmış ve neticesinde büyük kıtlıklar yaşanmıştır. hava sıcaklığı ortalamaların altında seyretmiştir.

    güneş lekeleri normalde 11 yıllık periyotlarda artıp azalmaktadır. ancak büyük artış ve azalışların meydana gelmesi bir kaç yüzyıllık döngülere rast gelmektedir. yine zharkova'ya göre 2055'ten sonra dünya bir daha ısınma evresine gidecek ve 2370-2415 tarihleri arasında yaşanacak yeni büyük minimum'a kadar devam edecek. bu tarihlerden 2600'lere kadar ise ısınma devam edecek ve ardından 1000 yıllık bir soğuma evresi ile dünya yeni bir buzul çağına yol alacak. ne kadar game of thrones senaryosu gibi görünse de geçmişte bunlar yaşandı ve yaşanmaya devam edecek ta ki her şeyin sonu gelene kadar.

    bu da dünyamızın hala göründüğünden çok daha karmaşık ve düzensiz olduğunu gösteriyor.

    kaynak
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap