8 entry daha
  • aslinda kisa ve uzun uzun farlar icin ayni anda tek ampul ve mercekten isik veren, sadece kisa farlar acikken fotograf makinasi diyaframi benzeri bir mekanizmayla mercegin bir bolumunun perdelendigi xenon far*mekanizmasidir. siz uzun farlari yaktiginizda gerceklesen olay, ilave bir ampul yakmaktansa, hali hazirda yanan ampulun önündeki perdeyi kaldirmaktir. o yüzden gece selektör yaptiginizda sifir gecikmeyle simsek cakma efektini bu kadar iyi vermektedir.

    mercedes c/e serileri, volkswagen touareg/phaeton, ford mondeo'da kullanilan ilk örneklerinde selektör yapildiginda devreye giren yardimci halojen ampullerle birlikte gelse de, sonraki modellerde bütün mekanizma tek tabanca xenon mercegiyle gelmektedir.

    ama bu beyaz güzellik inanilmaz bir enerji israfiyla beraber gelmektedir. alaninda lider olan osram, hella ya da philips'in kullandigi enerji tasarruflu bi-xenon ampuller dahi far basina 25-50 watt arasi enerji harcamaktadir ve günümüz (5-10 watt harcayan) led farlarina göre enerji verimliligi oldukca düsüktür.

    ayrica renk sicakligi 4500 kelvinden fazla olan farlar icin far yikama ve otomatik yükseklik ayari zorunlu oldugundan üreticiler icin bu kurallardan muaf olan led farlara göre ciddi ek maliyetlere sebep olmaktadir ve bu sebeple yavastan terk edilen teknolojidir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap