11 entry daha
  • "çağdışı" olarak nitelendirilmesini anlayamadığım taktik. dünya futbolu bir dönem 3 5 2 sistemini "çağın gereği" görüyordu ve ortaya gerçekten güzel maçlar çıkıyordu. ne tesadüftür ki, 4 4 2 nin tüm diziliş şıklığına, ihtişamına ve vaad ettiklerine rağmen bir baktık ki dünyada futbol kalitesi düşmeye başladı. 4 4 2'nin amaçladığı hücumda çoğalma gibi hususlar yerini, "aman ters kademeye dikkat edin" lere bıraktı. 10 numara tabir ettiğimiz sihirli oyuncular, 4 4 2'nin makine düzeninde kendilerine ancak yedek kulübesinde yer bulabilir oldular. 4 4 2'yi savunanlara lafım yok sadece şunu hatırlamak lazım, 4 4 2 nin doğmasını sağlayan sistem 3 5 2'dir. yani 3 5 2 üzerine kafa yorulup 4 4 2 ortaya çıkarılmıştır. aynı şekilde 4 4 2 üzerine kafa yorulup, geçmişten çok daha farklı bir 3'lü savunma organizasyonu , çağın geçerli sistemi olabilir. bu nedenle 3 5 2 oynayan takımları çağdışı nitelemek doğru değil.

    bir not olarak ta belirtmek gerekir ki, bu türün son savunucularından biri olarak lanse edilen, mircea lucescu, galatasaray'ın başındayken 4'lü savunma uygulatmıştır. aynı şekilde beşiktaş'a geldiği sezonun başında 2 ay boyunca 4'lü savunmayı oturtmaya çalışmış, takım bir hazırlık maçında 5 gol yiyince, o dönemki savunmaya daha uygun olan 3 5 2 (3 4 1 2) sistemine dönmüştür. beşiktaş'taki ikinci sezonunda ise, 3 5 2 nin ortasahada sıkıntılar doğurduğunu söyleyip 3 4 2 1 e dönüp ortasahadaki bu zaafiyeti ortadan kaldırmaya çalışmıştır, takım hücumdayken 3 forvetli savunmadayken 5 savunmalı bir değişken yapıda futbol oynar olmuştur. şunu da belirtmek gerekir ki, türkiye süper ligi her sene bir şampiyon çıkarsa da, uefa kupası başarısı sonrasındaki dönemden bu güne, en çağdaş futbolu oynayan o dönemki beşiktaş olmuştur.

    bununla birlikte, iyi kötü 3 5 2 oynayan beşiktaş son 3 sezondur 4 4 2 ye dönmeye çalışıp her defasında sınıfta kalmaktadır.

    bu sistem çağdışı, bu çağdaş demek yerine, futbolcuların özelliklerine uygun sistemde ısrar etmek daha faydalı olacaktır.
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap