5 entry daha
  • ras yolağında yer alır. kısaca ras yolağından bahsetmek gerekirse;

    kardiyovasküler sistemde öncelikli olarak angiotensin2 hormonu ile düzenleyen renin-angiotensin yolağı ( ras) hem hücre içi hem de çoklu fizyolojik yolları etkileyen kompleks bir yolaktır. en temel lineer yolaktaki öncül protein (precursor protein)den vazoconstrictor oktapeptide kadar iki temel proteolytic enzim görev alır;
    -angiotensinojen'den dekapeptide ang1 kesen aspartic proteaz renin
    -angio1'den angio2'ye dönüşüm sağlayan metallopeptidase angiotensin-converting enzyme (ace)

    ace2'ye geri dönecek olursak ace'nin homoloğudur. ve bir hücre reseptörüdür. covid-19 virüsünün de ciğerlerimizden hücrelere giriş yapmasını sağlayan reseptördür aynı zamanda.

    dolaşımdaki angiotensin2 (ang2) seviyelerinin dengelenmesini sağlar. kendisi ektoenzim (ectoenzyme ) olup çinko metalloenzimi (zinc-metalloenzyme) ve karboksipeptidaz olarak hücrelerin dış yüzeyinde konumlanır. sadece ang2 ikiyi hidrolize etmekle kalmaz, bunun haricinde de birçok fizyolojik substratı mevcuttur.

    bağırsaklardaki görevlerinden birisi ise amino asit taşınımında görev almasıdır.

    ace2 reseptörleri hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, akciğer hasarları ve fibrotik hastalıkların tedavisinde de önemli rol aldığı savunulmaktadır.

    kaynak:

    ace2 cell biology, regulation and physiological functions, j turner, the protective arm of the renin angiotensin system (ras), 2015, pg. 185-189

    edit: türkçe kaynak olsun diye yazayım dedim de ulan ne zormuş türkçe düşünmek, yazmak.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap