2 entry daha
  • türkünün hikayesi bir türkü kanalında şöyle verilmiştir: kimdir bu mefharet hanım, niçin intihar etmiştir?”

    mefharet hanım 1951 yılında kütahya, tavşanlı’dan bodrum’a tayin edilmiş ve 1954 yılında da intihar etmiştir.

    anlatılanlara göre intihar nedeni değişiktir; kimi “nişanlısının ölümünden sonra intihar etti” der... kimi ise bambaşka bir hikaye anlatır: “güya, hakim hanım bodrumlu bir gence idam cezası vermiş, gencin ağabeyi de hakim hanımı kaçırarak tecavüz etmiş, mefharet hanım da bunu hazmedemeyerek canına kıymıştır.” bir başka rivayete göre, hakim hanım, sevdiği gence idam cezası veremeyince intihar etmiştir. aşık olduğu savcının kendisini terk etmesinin intihara sebep olduğu söylenir.

    peki, kim yazıp, okumuştur bu türküyü?

    mumcular ’ın çiftlik köyünden, “çelik” lakaplı mustafa bacaksız... cümbüş de çalan “çelik usta” türkünün öyküsünü halil atılgan ’a şöyle anlatmış:

    “1950’li yıllarda, benim çok hızlı olduğum, cümbüş çalıp düğünlere gittiğim dönemlerdi. bodrum’a bir bayan hakim hanımın halkla iç içe olması, at sırtında keşiflere gitmesi, kısa zamanda dillere destan olmasını ve bodrum’da çok sevilmesini sağlamıştı. (...) bir gün duyduk ki, hakim hanım, nişanlısının ölümünden sonra intihar etmiş. (...) bu beni çok etkiledi, kısa bir süre sonra türküyü besteledim. kendi aramızda çalıp söylüyorduk. milaslı nazmi yükselen yaktığım türküyü duyunca, benden aldı ve plağa okudu.”

    mustafa bacaksız ’ın başı, bu türkü yüzünden az kalsın derde giriyormuş... bir gün bodrum adliyesi’nden çağırmışlar, hakim sormuş:

    “sen kim oluyorsun da devletin hakimine türkü besteliyorsun? mefharet hanım’a yaktığın türkü herkesin dilinde!” demiş... o da, “hakim bey, elini kaldır sana da türkü yakayım” karşılığını vermiş, hakim de onu serbest bırakmış...

    “bodrum hakimi” türküsünün hikayesi bu...

    halil atılgan, türküyü mustafa bacaksız (çelik usta)’ya okutmuş, “notalamış” ve araştırmasının sonuna eklemiş:

    “iki dörtlük, bilinen türkü sözleri, bizim tespitlerimize göre, iki dörtlüğü nota altında olmak üzere, beş dörtlüktür.”
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap