4 entry daha
  • hawks 1930lu yılların binbir ganster filminin popülerliğinden faydalanıp scarface'i çekmiştir. john ford'un piyasasından pay almak için red river'ı, screwball comedy'de geride kalmamak için 20th century ile bringing up baby'yi çekmiştir. to have and have not ise, hawks'un da bizzatihi belirttiği üzere, casablanca'nın başarısı üzerine hemencecik çekilivermiş bir filmdir. ee?

    piyasada birşey tutarsa, holivud benzer konseptli alabildiğince fazla film çekmeye çalışıyordu 1940larda. hawks böyle yönetmenlerin tek örneği değil. orjinalinin oldukça bariz bir taklidi olan binlerce film arasında sadece to have and have not'ı biliyor olmanız ise diğer tüm yönetmenlerin bayağılı içerisinden, çalıştığı dönemde bir b filmcisi sayılıp uzun süre hiç oscar alamamış hawks'un farklılığı ve kendine haslığındandır. amma velakin hawks'a garbage demeyi haklı çıkaracak bir argüman görebilmiş değilim, şunu desek: "abi ben hawks filmlerini beğenmiyorum. sıkılıyorum, bu kadar!", diyecem ki harikasın. amma illaha oradan bi laf gelicek. taklit denicek, vesair denicek. bişey demiyom ben sana, sen kendini biliyosun.

    kısaca şöyle özetliyeyim to have and have not'ı: hawks filmlerini beğeniyorsanız (ki ben "sergeant york" dışında izlediğim 20ye yakın filminin her birini çok seven biri olarak söylüyorum) bu filmi de gayet beğeneceksiniz.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap