6 entry daha
  • foxp2 (forkhead box p2), kromozom 7q31 üzerinde bulunur, transkripsiyon faktörlerinin forkhead sınıfına ait 715 amino asitlik bir proteini kodlar. insan foxp2 proteini, faredeki ortologundan sadece üç amino asit farklıdır. şempanze, goril ve rhesus makaklarının foxp2 proteinlerinin hepsi birbiriyle aynıdır ve fareden sadece bir ve insan proteininden iki farklı amino asit taşırlar, orangutan ise fareden iki ve insanlardan üç farklı amino asit taşır.

    2001 yılında bir çalışma, gelişimsel konuşma ve dil bozukluğuna neden olan bir gen(foxp2) mutasyonu vakası bildirmiştir. homo sapiens'in en ayırt edici özelliklerinden biri olan sözlü dil becerilerinin kazanılmasıyla bağlantısı göz önüne alındığında, bu gen evrimsel çalışma için bariz bir aday olarak görülüyordu. 2002 yılında yapılan bir çalışmada, insan foxp2 genindeki intraspesifik varyasyonlar araştırıldı. insan foxp2'sinin amino asit kodlamasında ve nükleotid polimorfizm paternindeki değişiklikler, bu genin insan evrimi sırasında seçilimin hedefi olduğunun kanıtı olarak düşünülüyordu.
    fakat son çalışmalarda, dünyadaki çeşitli popülasyonlardan elde edilen genom dizilerinden faydalanarak modern insan foxp2 varyasyonunun kapsamlı bir araştırması yapıldı; bu yeni analizlerde, önceki sonuçların aksine bu genin son zamanlarda gerçekleşen pozitif seleksiyon ile ilişkisine dair kanıt bulunamadı, ayrıca 2 amino asit değişikliğinin son 200 bin yıl içerisinde seçici süpürmenin hedefi olmadığı ortaya kondu.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap