38 entry daha
  • yeniden hortlatılmaya çalışılan, demokrasi ve parlamenter sistem e karşı kalkışmanın kod adı.

    ____bazı kodlar bugün deşifre edildi._____

    nuh gönültaş

    "huzurlarınızda yeniden vamık d. volkan!"

    şu günlerde 28 şubat günlerini ve o günlerin aktörlerini hatırlamakta fayda var! 28 şubat'ta askerlerden daha önemli aktörler vardı. kimler? orta sahada vamık volkan, yıldırım aktuna! televizyonda reha muhtar- ali kırca.

    yazılı basında güneri civaoğlu.
    reha, kırca çok önemli değil de "güneri civaoğlu" kritik bir adam! ve vamık d. volkan şu günlerde yeniden orta sahada... kimdir bu şahıs: amerika'da yaşayan bir profesör.

    başbakanlık psikolojik savaş merkezi'nin kurucusu.
    psikiyatri uzmanı. kıbrıs kökenli... "ölümsüz atatürk" adlı bir kitabı türkiye'de yayınlandı. cia'ya dünya liderlerinin profillerini, psikanalitik tahlillerini hazırlar. "ölümsüz atatürk" kitabı da böyle bir eserdir. lefkoşe'de doğmuş, kıbrıs islam lisesi'ni bitirmiş, ankara üniversitesi'nde tıp okumuş. psikanalizde dünya çapında dahidir. bu konuda amerika'nın en prestijli ödüllerinin sahibidir. 2005'te nobel'e aday gösterilmiş.

    bill clinton'un politik danışmanlığını da yaptı. türkiye'de pek tanınmaz. kendisinin en fazla hayranı olan kişi öğrencisi ve yine "politik psikoloji" uzmanı prof. dr. abdülkadir çevik'tir. kendi dalında birçok eseri var, aynı zamanda birçok da roman yazmış. güneri civaoğlu vamık volkan'ın atatürk ile ilgili yazdıkları ve söylediklerini sık sık sütununa taşımıştır. anlaşılacağı üzere vamık volkan'ın temel çalışma alanı psikopolitik. politikanın psikolojik boyutları... politik tercihleri ve "algı"yı belirleyen-etkileyen psikolojik faktörlerin "yönetimi". volkan'ın başbakan'ın eşi ile birlikte yaptığı son amerika gezisi hakkında onun ne düşündüğünü yine güneri civaoğlu'ndan öğreniyoruz: "julien bryan isimli bir sanatçı, atatürk ile manevi kızı küçük ülkü'nün günlük yaşamı paylaştıkları, örneğin birlikte oynadıkları saatlerden görüntülerin filmlerini çekmişti. bu filmler abd'ye gönderildi.

    türkiye'ye gelecek amerikan diplomatlarına ve eşlerine gösterildi. onlara, "yeni türklerin" osmanlı kimliğinden nasıl farklı oldukları hakkında fikir vermek amaçlanmıştı. o filmler, dönemin abd başkanı franklin d. roosevelt'e de gösterilmişti. atatürk, pul koleksiyonu için roosevelt'e türk posta pulları gönderiyordu. başkan roosevelt, atatürk'e yazdığı teşekkür mektubunda "türkiye'nin cumhurbaşkanı'nı ülkü'yle oynarken gösteren filmleri seyretmekten hoşnutluk duyduğunu" da yazmıştı. atatürk'ün yabancı liderlere "yeni türk kimliğini göstermek" isteğini tarihten bu yapraklar yansıtıyor.

    2006 sonbaharının "türkiye zirvesi beyaz saray'da" görüntüleri medyada yayımlandı. atatürk'ün 72 yıl önce tanıtmaya çalıştığı "yeni türkler" imajıyla örtüşüyor muydu?" vamık volkan geçen hafta (5 ekim) ankara üniversitesi'nde atatürk'ün 125. doğum yıldönümü töreninde söylüyor bunları.

    "atatürk'ün yarattığı türk kimliğinin yıpratılması beni çok üzüyor..." (7 ekim, milliyet, civaoğlu)

    aksiyon dergisi'nin 582. sayısında (30 ocak 2006) faruk mercan imzalı bir röportajda yıldırım aktuna 28 şubat'taki rolünü anlatıyor.
    bu röportaj okunduğunda 28 şubat'ın en önemli aktörlerinden olan psikiyatrist prof. dr. aktuna'nın bir zamanlar başbakanlık psikolojik savaş merkezi'nin başında bulunduğunu, bu birimin kurucusunun prof. dr. vamık d. volkan olduğunu, aktuna'nın bu birimi daha sonra org. doğan beyazıt döneminde genelkurmay'a devrettiğini öğreniyoruz:

    "-iş âleminde hükümetten ayrılık talepleri oluyor muydu?

    -iş âleminden ziyade basından geliyordu, istifa edin, istifa edin...

    -arayıp mı söylüyorlardı?

    -arayıp da söyleyen vardı, gazetesinde köşesinde yazanlar da vardı.

    -karadayı paşa ile daha sonra bu konuyu konuştunuz mu?

    -konuştum, hatta şöyle söyledim.

    dedim ki, valla bakın galiba bizi kandırdılar. medya bizi zorluyordu koalisyonun bozulması için... karadayı paşa'ya dedim ki, sizi ve bizi acaba gaza mı getirdiler, kandırdılar mı?.. orayı yıkmak için (refahyol hükümetini) üzerine şeriat, irtica-mirtica deyip körükleyip yüklendiler. müsait malzeme de vardı ellerinde.

    sincan'daki olaylar, erbakan'ın başbakanlık konutu'na tarikat başkanlarını, cemaat liderlerini çağırdı. onlar sarıklarla çankaya'ya çıktılar... eski konuşmaları alıyor getiriyor televizyondan veriyor. bizim reha muhtar her gece bunlarla bombardıman ediyor. bütün bunların sonunda ne bekliyorsun...

    -karadayı paşa, 'galiba bizi kandırdılar' dediğinizde ne cevap verdi?

    -hiç tepki vermedi.

    -başbakanlık psikolojik savaş merkezi size mi bağlıydı?

    -evet devlet bakanı iken bana bağlıydı.

    -size bağlı olan tam olarak neydi?

    -daire değil, bir kuruluş diyelim. o kurul pkk olayları ile ilgilenirdi, her şeyle ilgilenirdi. sonra baktım bu kuruluş benim başıma siyaset açısından bir problem olacak.

    bana bağlı olan bu kurulu genelkurmay'a devrettim. genelkurmay

    2. başkanı o zaman doğan bayazıt paşaydı. doğan bayazıt ile konuştum, onlara devrettim.

    -bu kurul neden icap etmiş? siyasette psikolojinin önemi üzerine oluşturulmuş. siyasetin her alanında psikoloji fevkalade önemlidir. psikoloji ihmal edilmemelidir.

    politik psikoloji mutlaka öğrenilmeli, bilinmelidir gibi düşüncelerle kurulmuş. amerika'da da vardı galiba. sanıyorum vamık bey oradan aldı ve türkiye'ye adapte etti..."

    neler oluyor değil mi? son olarak nato avrupa müttefik kuvvetler karargahı'nın psikop (psikolojik operasyonlar) başkanı olan yarbay steven collins'in bir makalesinden küçük bir alıntı yapalım: "algı yönetimi yabancıların tutumlarını ve tarafsız düşünme yeteneklerini etkilemek için girişilen her türlü eylemi kapsar ve kamu diplomasisi, psikolojik operasyonlar (pikop) kamu bilgilendirme, aldatma ve gizli eylem faaliyetlerinden oluşur.

    bugün amerikan politikası ve savunma faaliyetleri konusunda olumlu bir izlenim yaratmak için tasarlanan çalışmaları beyaz saray'ın global iletişim dairesi yönlendirmektedir.

    ayrıca abd ulusal güvenlik konseyi politika grubu da beyaz saray, dışişleri bakanlığı kamu diplomasisi dairesi ve pentagon tarafından geliştirilen politika ve mesajların koordinasyonunu yürütmektedir.

    bu üç organ amerika'nın 1980'lerden sonraki en iyi koordine edilmiş, en iyi kaynaklara sahip stratejik algı yönetimi yapısını ortaya çıkarmışlardır.

    bu yapı islam dünyası üzerine odaklanmış ve sadece orta doğu için 750 milyon dolarlık bir fon ayrılmıştır...

    link: http://www.bugun.com.tr/…rler/111006/p16155y129.asp
559 entry daha
hesabın var mı? giriş yap