1 entry daha
  • billy wilder'ın ellili yıllarda çektiği kimi filmleri, alaycılıkları ile skandal olmuşlardır. kiss me stupid misal, kasaba ahlakını yerle bir eden, lubitsch'ci cinsel toleransı alaycılıkla birleştiren bir film olarak, kilise tarafından kınanmıştır. ace in the hole ise basını galeyana getirmiştir.

    kirk douglas, o zamanlar sıklıkla oynadığı oportünist, çıkarcı adam tiplemesini bu sefer gazeteci mesleğinde canlandırır. ufak bir kasaba gazetesinde, sansasyonel bir haber için bekleyen, canı sıkılan körk, allahın unuttuğu bir otoyol benzincisinin sahibinin bir kızılderili tünelinde tıkılı kalmasını şans eseri öğrenmesiyle aradığı fırsatı bulur, ve sansasyonel bir haber "yaratır". benzincinin hafif meşrep karısı, ondan kurtulmak üzere olmasına sevinirken, kirk douglas ondan acılı bir eş yapar. haberin en aşağı bir hafta sürmesini sağlamak için, kurtarma çalışmalarının uzamasını sağlar. durumdan herkes memnundur. haber kısa sürede tüm amerika'nın ilgisini çekince, çevre illerde yaşayan herkes, tünelin bulunduğu tepenin etrafında kamp kurar. belediye başkanı memnundur, şerif memnundur, benzinci memnundur, kirk douglas memnundur. tünelde kısılı kalmış adam ise, ölümle pençeleşmektedir.

    haliyle film, bir basın eleştirisi olarak okunabilir. güzel olan soru şudur: haberin reyting üzerinden belirlendiği bir dünyada gazetecilik etiği nereye kadar geçerli olabilir. reyting denen şey olduğu müddetçe etik sadece sistemin önüne geçmekte, doğal işleyişi bozmaktadır.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap