6 entry daha
  • fransızca kullanılarak ortaya çıkan edebiyat ürünlerini kapsar. dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biridir. fransız yazarlar başta epik şiir, lirik şiir, dramave kurgu olmak üzere edebi yazınların tümüne katkıda bulunmuşlardır.

    fransiz edebiyati bircok ülkedeki yazarlarin calismalarini derinden etkilemistir. 1600´larda, klasisizm denen fransiz kültürel hareketi tüm avrupa edebiyatindan önemli etki birakmistir. 1700´lerin fransiz yazarlari avrupa edebiyatini kontrol altina almislardi. 1800´ler boyunca, realizm ve sembolizm, bircok dilde yazan yazarlarin calismalarini sekillendirmesine yardimci olmustu. 1900´lerde ise, gerçeküstücülük sürrealizm ve egzistansiyalizm fransa sinirlarinin disina cikarak diger yazarlar, sanatcilar ve düsünürlerin calismalarini genis ölcüde etkilemistir.

    bircok fransiz yazar, bicim, dil, tarz ve gelenege önem vermislerdi. diger dillerde yazan yazarlardan daha fazla kurallar ve modellere bagli kalmislardi. genelde, rasyonalizm fransiz yazinini elinde tutmustur. akilcilik, insan eylemlerinde nedenselligi temel alir. akilcilik ; temiz, kendi kendini kontrol edebilen ve sanatsal ustalikga ulasmis bir yazi yaratmistir.

    (bkz: fransiz dili ve edebiyati)
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap