• şu anda hayat barındırmaya en elverişli görünen gök cismidir. buzdan kabuğunun altına hapsolmuş bir tuzlu su okyanusu olduğuna dair deliller bulunmuştur. güneşe çok uzakta olduğu için yüzeyi buzlarla kaplı olsa da satürn'ün muhteşem kütleçekiminin neden olduğu iç sürtünmeyle, yani tidal heating'le sürekli içten ısınmaktadır. gezegenin iç basıncı nedeniyle yüzeydeki çatlaklardan uzaya püsküren tuzlu suda organik moleküllere de rastlanmıştır.

    http://news.yahoo.com/…oceanhiddeninsidesaturnsmoon

    işin güzel tarafı şu ki, dünya dışı hayatı galaksinin diğer ucundaki gezegenlerde ararken belki de jüpiter ve satürn'ün aylarında bulabiliriz. kendi güneş sistemimizde bulacağımız bir mikroskobik canlının, bize 1.500.000 ışık yılı uzaklıktaki bir uygarlıktan çok daha büyük hayrının dokunacağı kesin. ayrıca bizim mütevazı güneş sistemimizde birden fazla noktada hayat bulunması, uzayın her köşesinden hayat fışkırması gibi bir olasılığa kapı açacaktır.

    hayatın sadece bizim güneş sistemimizde panspermia ile yayılmış son derece tesadüfi bir özellik olması gibi iç karartıcı bir ihtimal de yok mu, var elbette.
  • cassini ile yapılan gözlemlerde kuzey bölgesinin pek çok kraterle (ki beklenen budur) kaplı olduğu, buna karşılık güney yarıkürenin vadi benzeri sistemler içerdiği ve kraterlerin tek tük bulunduğu belirlenmiştir. aktif buz gayzerleri ve volkanları bulunan uydunun eliptik yörüngesi nedeniyle yaşadığı iç gerilimlerden dolayı ısındığı, bunun da gayzer ve volkanları tetiklediği sanılmaktadır.

    volkanlardan püsküren buzların bir bölümü yeniden uydu yüzeyine düşer ve parlak görünümünü kazandırır. oldukça önemli bir bölümü ise satürn'ün "e halkası" * olarak bilinen en dış halkalarından birini oluşturur. (bkz: #26043192)
  • güneş sisteminde albedo değeri en yüksek olan gökcismi. bunun nedeni tüm yüzeyinin taze temiz buzla kaplı olmasındandır. 495 km. çapa sahip olmasına rağmen parlaklığından dolayı 15 cm. lik aynalı teleskopla bile rahatlıkla izlenebilir..
  • yüzeyinin altındaki okyanusta hidrotermal aktivite olduğu keşfedilen uydu. şahsi düşüncem güneş sistemimizde dünya dışında üzerinde hayat bayındıran ikinci gökcismi olduğu yönünde.
  • cassini tarafından toplanan veriler ışığında bu uydunun kaydadeğer kalınlıkta bir atmosferinin ve manyetik alanının bulunduğu ortaya çıktı. 500 km çapındaki, yerçekimi oldukça düşük bir uyduda kalıcı bir atmosfer bulunabilmesi için atmosferi devamlı gazla besleyen aktif volkanlar ve gayzerler gibi yeraltı faaliyetlerinin bulunması gerektiği sonucuna varılıyor.
    yüzeyi buzla kaplı enceladus, güneş sisteminin aldığı ışığı en çok yansıtan üyesi.
  • günes sisteminin en parlak ve saturn' un en aktif uydusudur. ayrıca bu uyduda harran vadisi sistemi bulunmaktadır.satürn'ün ayı buzlu enceladus'un zannedildiği gibi soğuk ve ölü değil, aktif buz yanardağları ile dolu olduğu meydana çıktı. http://www.cnnturk.com.tr/…=15&hid=1&haberid=114681

    edit:link duzeltimi
  • 1789'da william herschel tarafından keşfedilmiş, yüzeyi buzla kaplı satürn uydusu...
  • (bkz: saturn)'ün 62 uydusundan biri. üstü tamamen buz kaplı ve yüzeyi kraterle dolu. ilk başlarda ölü bir uydu sanılmış. fakat güney kutbundaki pürüssüzlük dikkatten kaçmamış. cassini'nin kameraları yüzeydeki yarıklardan su buzlarının fışkırdığını tespit etmiş. güney kutbundaki pürüssüzlüğün nedeni de buymuş. ardından gezegende organik molekülller, karbon taşıyan molekül ve azot taşıyan moleküller tespit edilmiş. ama en ilginci tuz minerali de barındırıyormuş! yani o bahsettiğim yüzeyden fışkıran su buzları, donmuş deniz suyuymuş. bu olaydan sonra gezegenin donmuş yüzeyinde daha derin bir araştırmadan sonra yer çekimi verisi yüzeyin altında sıvı suyun varlığını ortaya çıkarmış.
    enseladus'un kabuğunun altında 32 km boyunca uzanan bir okyanus var. gerçekten araştırılmaya değer, ilginç bir yer enseladus, ayrıca bu okyanusun tabanında hidrotermal bacalar olduğu düşünülüyor, yani su soğuk değil sıcak olabilir, çünkü küçük nano-silika parçacıklarına rastlamışlar ve nano-silika sadece sıcak bir ortamda oluşabiliyormus.
  • fosforun da bulunduğu satürn'ün uydusu. böylece yaşam için gerekli olan tüm elementler artık mevcut. kaynak

    hiç kimse enceladus'un duyarlı canlılara ev sahipliği yapabileceğini düşünmüyor, ancak mikropları barındırıyorsa, yaşamın bol olduğuna ve bir şans verildiğinde bir yolunu bulacağına dair güçlü bir kanıt olacaktır.
  • roma söylencelerine göre (vergilius, aeneis , iii.) aetna yanardağının altında ezilen talihsiz.
hesabın var mı? giriş yap