• bu konudaki çalışmalar dünya'da çok para getiren çalışmalardır. piyasa'ya sürülmek isteninen fakat emc sorunları yüzünden sürülmeyen binlerce cihaz vardır. emc'den anlayan insanlar hayvan gibi para kazanırlar, fakat bu işi anlamak ve işin ehli olmak da herkesin işi değildir. günümüzün teknolojik şirketlerin başarısı çoğunlukla bu zeki insanların eline bakar.
  • türkçe derslerde emu diye kısaltılır. bir ürün yaptınız diyelim, bunun emu ölçümleri için özel laboratuvarlar filan olur, orada standartlara göre uyumluluğuna bakarlar.
    itü'de cevdet ışık verir.
  • 'emc' olarak kısaltılan kavram. elektriksel bir dizge veya bir aygıtın bulunduğu elektromanyetik çevrede*, çevreyi en az düzeyde etkileme ve çevreden en az düzeyde etkilenme ile yeterli bir biçimde işlevini görebilmesi olarak tanımlanır*.

    (bkz: elektromanyetik girişim) (bkz: elektromanyetik etkilenme)
  • çoğu elektrik elektronik mühendisi için:"şu kapazitorü biraz daha yabıştırayım dibine entegrenin" ötesinde anlam ifade etmeyen-edemeyen kavramdır.
  • electromagnetic compatibility. emc, elektromanyetik enerjinin istemsiz olarak üretilmesi, yayılması ve alımını inceleyen elektrik bilimi alt dalı. aynı elektromanyetik ortamda bulunan farklı elektronik cihazların doğru olarak çalışması ve girişim etkilerinin engellenmesi ile ilgilenir.
  • hatta bu emc laboratuarından tubitakta varmış. staj yapan bi arkadaşım anlatıp resimlerini göstermişti.
    tamamen yansımasız bi ortamda sertifika alacak yeni aletlerin elektromanyetik uyumlulukları test ediliyomuş.
  • elektromanyetik uyumluluk en basit tanımıyla bir cihazın çalışırken hem kendi çalışmasını hem de ortamda bulunan ve elektromanyetik olgulardan etkilenebilecek diğer cihazların performansında bir kayıp oluşturmamasıdır. elektromanyetik uyumluluğun 3 temel unsuru vardır. birincisi kaynak, adından da anlaşılabileceği gibi yayılımı yapan cihazdır. ikinci unsur alıcı, tekrar adından da anlaşılacağı üzere elektromanyetik girişime maruz kalan cihaz bir nevi kurbandır. üçüncü unsur ise bağdaşım yolu yani elektromanyetik girişimin kaynaktan alıcıya nasıl ulaştığıdır. bu yollar ışıma yani dalgaların bulunduğu ortamda direk ilerlemesi sonucu veya iletkenlik yani bir kablo yoluyla olabilir. elektromanyetik girişime engel olabilmek için bilinen birkaç yöntem; ekranlama(shielding), filtreleme, dengeleme, izolasyon, topraklamadır. piyasaya sürülen bir cihazın elektromanyetik uyumlu olması gereklidir, bu standartlar iec, cenelec gibi dünya çapında farklı organizasyonlar tarafından belirlenmektedir.
  • 1996 yılından itibaren (bkz: emc) standartları elektronik cihazlar için zorunlu hale getirilmiştir.
  • genelde hardware ve onun kullandigi software' in (veya elektromanyetik dalgalardan etkilenecek herhangi bir seyin) electromagnetic interference (emi)'a nasil tepki verecegi ve bu tepkinin goz yumulacak limitlerde olup olmadiginin arastirilmasi.
  • insan ilişkilerindeki temel problemlerden birinin kaynağı.
    (bkz: senden elektrik alamiyorum)
hesabın var mı? giriş yap