• hiçbir fark yoktur. birini diğerinin yerine rahatlıkla kullnabilirsiniz.
    ingilizcedeki "economics" kelimesinin karşılığı da "economy" kelimesinin karşılığı da "iktisat" veya "ekonomi"dir. ingilizce'deki economics ve economy kelimelerinin farklı anlamlar taşıdığı doğrudur, anca bu, türkçe'deki iktisat ve ekonomi kelimelerinin bunlardan biri ile ayrı ayrı örtüştüğü anlamına gelmez.
    economics kelimesindeki "bilim" anlamını vurgulamak istiyorsanız seçiminize bağlı olarak "ekonomi bilimi" veya "iktisat bilimi" diyebilirsiniz, her ikisi de doğrudur.
  • özel üniversitede ekonomi, devlette iktisattır.
  • devlet bahçeli , iktisat diyebilir ve hatta der ama ekonomi diyemez ,ekünomi der.
  • ekonomi, batı kaynaklı bir sözcük olarak, iktisadi yaşamda politikadan soyutlanmış, matematiksel büyüklüklerin incelendiği, insan tercih ve tavırlarının da soyutlama yöntemi ile sözkonusu matematik kuramlara eklemlendiği bir bilim dalını ifade eder. iktisat ise, tanımını doğu kaynaklarında bulan ve batılı ekonomik anlayışın üzerine bizatihi tek tek iktisadi aktörlerin salt ekonomik olmayan ama politik tercihlerinin de çeşitli bilimsel yöntemlerle analiz edildiği * bir çok yönlü bilimdir.

    (bkz: ekonomi politik)

    (bkz: politik ekonomi)
  • her ne kadar genelleme olsa da;

    iş görüşmelerinde "ekonomi okudum" diyenlere "yabancı diliniz ne seviyede?" diye sorulur, "iktisat okudum" diyenlere ise "yabancı diliniz var mı?" diye sorulur.
  • ogrenci isleri icin her zaman bir digerini gecerli kilacak farktir. iktisat dendiginde, "hiii ekonomi yani" derler, ekonomi dendiginde ise "hii iktisat" diyerek, "onca sene okumussun; ama, ne okudugunun farkinda degilsin" bakisi firlatirlar. "al, kirmizi, kizil" uclusunden daha beter, ne idugu belirsiz bir ayrimdir.
  • ekonomiyi g7 ulkelerinde okursunuz, iktisadi ucuncu dunya ulkelerinde.
  • ekonomi okuyanlar yupi olur, çokulusluda yönetici, azulusluda odacı olur.. iktisat okuyanlar çulsuz olur, mektepte akademisyen, pangada danışman olur.. ne okuduğuna karar veremeyenler de benim gibi olur.. baltalara sap satar..
  • ekonomi köken olarak ev geçiminin temini anlamına gelir. (bkz: geçimbilim)
    iktisat ise köken olaran bir işi en kısıtlı olanaklarla yapmak anlamına gelir. nitekim kısıt ve iktisat kelimeleri de aynı kökten türemedir. konuyu dağıtmayalım.

    ikisi eş anlamlıdır ve aynı bilimi ifade eder. ama arada köken ve o kökenlerin getirdiği hafif bir anlam farkı vardır.

    mesela "amerika büyük ekonomidir", "bulgaristan küçük ekonomidir" denebilir. ama burada ekonomi yerine iktisat denemez.

    ekonomi bir evin, şirketin, kurumun, ülkenin elindeki olanakları en iyi şekilde değerlendirip değerlendirmemesi, böylelikle kalkınıp kalkınmamasıdır.
    iktisat ise yapılan bir işlemde (alım satım, ücretle adam çalıştırma) en az masrafla en iyi verimin alınması bilimidir.

    yani doğu için iktisat alışverişte iyi malı almaktır
    batı içinse ekonomi alışverişte ne yapmış olursa olsun ev geçimini rahatça temin edebilmektir.
  • bilkentte ikisi de aynı anlama geliyomus
hesabın var mı? giriş yap