• ekoloji sözcüğü yunanca “oikos” ve “logos” sözcüklerinden oluşur. bu sözcüklerden birincisi “ev”, ikincisi “bilim” anlamına gelir. böylece ekoloji, oluştuğu sözcüklerin anlamlarına göre “ev bilimi” şeklinde ifade edilebilir. birkaç bilimsel tanım ile güçlendirecek olursak :

    "hayvanların, inorganik ve organik çevreleriyle olan tüm ilişkilerinin incelenmesidir." ernst haeckel, 1869
    "toplumlar bilimi veya yaşam birlikleri bilimidir." clements, 1916
    "hayvanların ekonomi ve sosyolojisi ile uğraşan bilimsel doğa tarihi." elton, 1927
    "doğanın yapısını ve işlevini inceleyen bilimdir." odum, 1963
    "canlıların çevreleriyle olan karşılıklı ilişkileri araştıran bir bilim." irmak, 1970

    "ekoloji; organizmalarla, içinde yaşadıkları ortamı ve bu iki varlığa ait karşılıklı etki ve ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır." çepel, 1978

    ekolojinin en önemli inceleme ve araştırma konuları şunlardır (çepel 1992):

    1. canlıların yaşayıp gelişmesini sağlayan iklim, toprak, yeryüzü şekli özellikleri ve canlılar gibi faktörleri incelemek; canlıların bu doğal koşullara karşı davranışını ve buna dayanarak bireylerin yetişme ortamı isteklerini belirlemektir. böylece belirli canlı türlerin niçin belirli ortamlarda yaşadığını, bireylerin sayılarını ve yaşama şekillerini kontrolu altında tutan doğal etkenlerin (yetişme ortamı özelliklerinin) neler olduğunu ortaya çıkarır.

    2. aynı türden oluşan canlılar toplumunun (populasyon) yapısını, gelişim şeklini, toplum içi ve toplumlar arası olan ilişkilerini, beslenme ve enerji temini konularını araştırır.

    3. ekosistemlerin öğelerini, tiplerini, yapılarını, beslenme ve enerji ilişkilerini (madde dolaşımı ve enerji akımı), zamanla değişimlerini (evrim ve süksesyon) vb. karmaşık ilişkileri inceler ve araştırır.
  • yaygın kanının aksine çevre bilim demek değildir. zaten akıllıca üretilmiş bu kelimenin kökeninde de çevre bilim gibi soğuk bir tanım ve çevre denilen bir öteki nesnenin deney tüplerine doldurulması değil, dünyanın olduğu gibi "evimiz" olarak ele alınarak onunla bir bütün olduğumuzun gerçeği ve bilgisi ifade edilmiştir.
  • ilk defa 1866 yılında alman biyolog ernst haeckel tarafından kullanılmıştır. yunanca yaşanılan yer , yurt anlamına gelen oikos ile bilim ya da söylem anlamına gelen logia sözcüklerinden türetilmiştir. canlı varlıkları doğal ortam ve bu ortam ile organizmalar arasındaki kurulan ilişki bağlamında incelemektedir.
  • canlı warlıklarla çevreleri arasınki ilişkiyi araştıran biyoloji koludur aslında, dengeyi araştırmak ve korumaktır amacı ama olaki biri beni yoldan çewirip "nabıyon lan ekolog" derse, sanie beklemeden geriye bükerim parmaklarını "geri al lan lafını ibibik" diye haykırırım çılgınca.
  • sürdürülebilirlik üzerine kurulmuştur.
    içine kendini herşeyin hakimi sanan insanoğlunu da alır.
    insanın tabiattaki sürdürülebilirliğini de en iyi eşkıya filminde şener şen, uğur yücel'e anlatır;

    cumali: çok korkuyorum eşkıya, beni bırakma çok korkuyorum.

    baran: korkma! sadece toprağa gideceksin, sonra toprak olacaksın, sonra sularla birlikte bir çiçeğin bedenine yürüyeceksin, oradan özüne ulaşacaksın. çiçeğin özüne bir arı konacak. belki o arı ben olacağım.
  • basitçe anlatmak gerekirse, bir bakterinin başka bir bakteri ile mücadelesini olduğu kadar,

    (bakteri 1: aha, bir protein parçası, hemen gidip enzimlerimle parçalayayım şunu
    bakteri 2: nah parçalarsın, benim enzimim seninkini döver, ben yiyeceğim onu, hem sen git oksijensiz ortamda oyna)

    bakterileri yiyen protozoaların

    (protozoa 1: ahan da bakteri, dalıyım şunlara
    protozoa 2: ben dalıcam lan sana noluyo, ilk ben gördüm)

    içgüdüsünü inceleyen, yani hem türler içindeki hem de türler arasındaki olaylar bütününü araştıran bilim dalıdır.
  • yunanca oikia (ev, konut) + logos (konu).
hesabın var mı? giriş yap