• "annem, babam, abim ve ben amerika'ya geldiğimizde ben 7 yaşındaydım, yanımızda 50 dolar ve bir de piyano vardı. bu hayatta her şeyi başarabilirsiniz millet , ben de canlı kanıtıyım. " 2009 yılı spike tv guy choice awards konuşmasından.

    şoktayım, resmen kahroldum. kaybın büyüklüğünü anlatmaya yetecek kelime yok. başımız sağolsun.
  • öldüğüne dair söylentiler var. doğru ise yeryüzü muhteşem bir virtüözü kaybetti demektir.

    ağır bir sigara ve alkol tüketicisi olan van halen aynı zamanda ( kendi yorumuna göre ) kullandığı bakır penayı yıllarca ağzında tutması nedeniyle gırtlak kanserine yakalanmıştı.

    maalesef haber doğruymuş...

    son edit- kendisi her sabah beni uyandıran alarm (bkz: jump) şarkımın da sahibidir. onun sayesinde güne zıplayarak uyanırdım.
  • bir gün herkes ölecek.

    taptığımız eric clapton, david gilmour, jimmy page, james hetfield, ozzy osbourne vs. hepsi toprak olacak. ve biz onlarla aileyiz.

    ama nesiller boyu dinlenmeye devam edecekler.

    eddie dostum, dio seni bekliyor.
  • gitaristliği kadar elektro gitarın evrimi açısından da çok önemli biridir.

    humbucker manyetikler 1955'ten beri gibson gitarlarda kullanılırdı. (bkz: seth lover) o dönemde rudolf schenker, glenn tipton ve tony iommi gibi gitaristler gövde şekli ve humbucker'ın drive'da verdiği sert ton nedeniyle gibson tercih ediyorlar, fakat eddie için bu yetersiz geliyor. hem gitarların sapı kütük gibi, hem de gövde ve sap kalınlığı nedeniyle ton aslında bu gitarlarda biraz boğuk.

    fender stratocaster ise tam tersine drive için oldukça ince/cılız aynı zamanda kirli bir tona sahip hem yapısından hem de single coil manyetiklerinden dolayı. bu kirli ton sert müzik yapan jimi hendrix ve ritchie blackmore'a veya uli jon roth'a yetiyor fakat eddie memnun kalmıyor.

    antrparantez açmak lazım, leo fender, seymour duncan falan gibi gitar ve manyetik yapanların da gitarist geçmişleri var gitaristlikle ünlü değiller. o yüzden eddie'yi onlardan ayırmak lazım. ünlü olarak bildiğimiz gitaristler ise enstrümanlarını açıp çalmak dışında bir şey yapmıyorlar. ellerindekilerle yetiniyorlar.

    eddie ise kafasındakini yapmak için enstrümanın yetersiz geldiğini görüp arayışlara giriyor. distortion'da yüksek hızda temiz bir ses elde etmek istiyor mesela. bu yüzden stratocaster'ın gövdesini oyup humbucker yerleştiriyor. fat strat kavramı aslında eddie van halen ile ortaya çıkıyor. sadece humbucker'ı strat'a takmakla kalmıyor, takmadan önce manyetiğin feedback'ini azaltmak için parafine de batırıyor coiller gereksiz sesleri almasın diye.

    sonra gitarın sapındaki cila yüzünden yüksek hızda elin ya kaymayıp bir yere takıldığını ya da çok terleyince gereğinden fazla kaymasına neden olduğunu görüyor. cilayı zımparalayıp günümüzde de bazı üst kalite gitarlarda kullanılan ahşap yağlarını kullanıyor. sapı yüksek hızda daha kolay kontrol edebiliyorsunuz böylece.

    stratocaster'ın sapı gibson'lara göre daha ince olmasına rağmen eddie için yeterli değil. başlıyor zımparalamaya. sapı inceltiyor, hatta klavyeyi bile zımparalayıp radius'u arttırıyor. şuradan bakabilirsiniz fender 80'lere kadar 7.25" radius ile klavye yapıyordu, 80'lerde ise 9.5" de yapmaya başladı. fakat eddie van halen kendi gitarının klavyesini 12" radius'a kadar düzleştiriyor. günümüzde hız basan metalcilerin yüksek radiuslu, ince saplı, wizard neck'e sahip gitarlarının babası van halen yani.

    sonra bakıyor strat'ın tremolosu cacık. whammy barı vibrato yapmak yerine biraz sert kullanınca gitarın akordu kaçıp durmakta. strat'ın headstock'u gibson'lar gibi açılı değil, daha aşağıda ve düz ilerler. dolayısıyla üst eşiğe kadar düz giden tel, eşikten çok daha az açı yaparak aşağı ineceği için, whammy bar kullanırken teller eşikten fırlayıp atmasın diye string guide denilen ve eşik ile akort burgularının arasında duran zımbırtlar yerleştirilmiş durumda. bu yüzden tel aniden sert bir açıyla aşağı iner ve fazladan bir gerginlik ve sürtünme olur. whammy bar kullanılınca tellerin eski konumlarına dönememe sorunu ortaya çıkar.

    van halen bu sorunu çözmek için arkası daha oval bir eşik tasarlıyor. böylece tel sert bir açıyla inişe başlamayacak, gerginlik azalacak. tel sürtünmesi az olsun, eşik kaygan olsun diye şu bisiklet zincirlerine sürülen kayganlaştırıcı ince yağlardan sürüyor. string guide'ları da çıkarıyor ve günümüzde ibanez gibi gitarlarda gördüğünüz çubuk şeklinde ve alt tarafı oval olan string retainer'ı yapıyor. böylece whammy bar kullanırken akort kaçma sorununu ciddi derecede azaltmış oluyor.

    aslında van halen ile aynı dönemde, o zamanlar gitaristlik yapan floyd rose da strat'larda üst eşikten dolayı kaçan akorttan rahatsız oluyor ve kilitli üst eşiği icat ediyor. bir de floyd rose köprüyü icat ediyor. double locking dediğimiz olay bu sırada başlıyor. floyd rose elle ürettiği köprülere talebi karşılayamamaya başlayınca kramer gitarla anlaşıyor. van halen da o sırada kramer kullanmakta ama gitardaki rockinger köprüleri iyi bulmamakta. floyd rose'un ürettiği sistem kramer gitardaki rockinger double locking'e göre çok daha iyi olduğu için buna geçiliyor.

    ilk zamanlarda floyd rose'larda fine tuner'lar yok. şurada görüldüğü gibi. akort birazcık bile kaçsa, eşiği açmak gerekecek, uğraş babam uğraş. eddie'nin dediğine göre floyd rose'a fine tuner koyulması onun fikri. kemanlarda da vardı diyor. fakat kramer'ın önceki köprüsü olan alman rockinger da zaten finer tuner'lar vardı. yani rockinger köprüde gördüğü sistemi floyd rose'un da yapmasını istemiş olabilir. babası müzisyen olduğu için kemanlardan da fine tuner'ları biliyor olabilir tabi rockinger'dan önce.

    aslında eddie'nin üst eşik çözümü daha basit ve iyi. fakat o zamanlarda kilitli akort burgusu yok. dolayısıyla double locking floyd rose bir sektör standardına dönüşüyor.
  • 10 yaşındaki oğlundan "this muthafucka can sing anything" diye bahseden insan evladı...
  • abisi de kendi grubunda davulcudur. bunlar müziğe başladıklarında abisi gitarist bu davulcuymuş çalmışlar çalmışlar bir yere gidememişler, sonra enstrumanları değişmişler, o gün bugundur ünlüler.
  • kanser sebebi ile dili kesilmiş, muhtemelen aramızdan yakında ayrılacak olan enfes gitarist. her videosunda sigarasını gözümüze gözümüze sokması bu haberi şaşırtıcı olmaktan çıkardı.
    (bkz: sigara)
    (bkz: bile bile lades)

    edit: dirildi pezevenek. aslan abim eddie abim..
  • guitar institute of technology'de gitar tarihi incelenirken "van halen'dan önce-van halen'dan sonra" gibi bir tasnif yapıldığı efsane değil gerçektir. gitar tarihini baştan yazan insan. (bkz: jump)
    tapping tekniğini duşta gitar çalarken bulduğu, sonra konserlerde millet taklit edemesin diye seyirciye arkasını dönerek çaldığı rivayet edilir.
    ayrıca (yanılmıyorsam 1996'da) david lee roth ile yeniden birleşmelerine ramak kalmışken televizyonlara yaptığı bir açıklamayla (yeni vokalistimiz gary cherone'dir) herşeyi bok etmiştir.
  • 20 yaşına geldiğinde "lan madem piyanoyu bitirdim, niye bi de gitarı bitirmiyorum" diyip kısa bir süre sonra bu amacına da ulaşan üstün kişilik.
  • eğer gitardaki başarısını udda gösterseydi kendisine aynı zamanda udi van halen derdik.
hesabın var mı? giriş yap