• vay be yirmi yıl mı olmuş? galiba yaşlanıyorum. oysa dün gibi hatırlıyorum bir derdim var'ı taksim'de ilk duyduğum anı. albümden ilk duyduğum şarkıdır zaten. normalde de rock dinlememize rağmen intro girer girmez arkadaşımla büyülenmiş şekilde birbirimize bakmıştık. sonra albümü almıştık. o sene konserlerine gitmiştik.
    ne günlerdi be... ben 2000'lerin başındaki türkçe rock furyasını deli gibi özlüyorum. dönemez miyiz o günlere? lütfen dönelim çünkü.
  • her bir şarkısı başyapıt niteliğinde olan ve gün itibariyle 20. yaşını dolduran mor ve ötesi albümü.

    dünya yalan söylüyor'un, türkçe rock müzik tarihinin en önemli albümlerinden biri olduğu su götürmez bir gerçek.(belki de en önemlisi)
    dönemi için “alternatif”e daha yakın oluşuna ve ilk dinleyişte ne anlattığı kolayca anlaşılamayan şarkı sözlerine rağmen yakaladığı popülarite olağanüstü.

    bu coğrafyada; basının haberleri
    filtrelemesi, sürekli yapılan savaş çığırtkanlığı, güce yakın olmak için eskinin huzurunda el pençe divan durmak, azla yetinememek, dayatılan bilgiyi havada kapmak sürekli tanık olduğumuz olaylar ve durumlar.
    albüm, 2000'lerin başında bütün bunların etrafında dönüyor.

    görüşlerimi, dünyaya bakışımı ve müzik zevkimi doğrudan etkilediği için de kişisel olarak yeri çok ayrıdır.
  • karantina sürecinde dinlenebilecek müthiş albümdür. bana göre türk rock tarihinin bir numaralı albümüdür. ayrıca tamamını ezberlediğim ilk albüm olduğunu da eklemeliyim.

    şarkıların neredeyse tamamında, hayata karşı bir isyan, sistemi sorgulama, insanları uyarma gibi konular işlenmektedir. harun tekin'in felsefi yönü ağır basmıştır. (kendisi felsefe bölümü mezunudur.) düzene çok sağlam bir şekilde ve hiç eğip bükmeden çakmışlardır. bu yüzden bir numaradır, bu yüzden bir daha benzerinin gelmesi çok zordur.

    albüm 2004 yılında tarkan gözübüyük prodüktörlüğünde yayınlanmıştır, 10 parça vardır ve hepsi birbirinden güzeldir.

    1. yardım et (şebnem ferah ile düet.)
    2. cambaz
    3. bir derdim var
    4. re
    5. sevda çiçeği
    6. serseri
    7. aşk içinde
    8. az çok
    9. son deneme
    10. uyan
    ayrıca, gizli şarkı olarak albümün en sonunda 17 dakikalık e-bow ile çalınmış bir derdim var doğaçlaması bulunmaktadır.

    şarkıları tek tek aşağıdaki gibi inceledim. bazıları kendi çıkarımlarımdır, bazılarını ise yapılmış yorumlardan ve grubun açıklamalarından ortaya çıkardım. yine de yorumların subjektif yönü daha ağır basıyor.

    1. yardım et
    bu şarkı sözlerinin vuruculuğu o kadar net ki... ayrıca agresif. şarkı sonunda söylenen " it was he says a quite disaster. the occupation continues to be a great disaster, a great disaster". sözleri ırak işgalini eleştirmektedir. şebnem ferah'ın eşlik etmesi şarkıya ayrı bir güzellik katmış. ancak harun tekin'in vokali çok çok güçlü. bu şarkı tam anlamıyla bir başyapıt.

    2. cambaz
    bu şarkı kime yazıldığı konusunda çok tartışıldı. ancak en çok kabul göreni şarkının televizyon için yazılmış olduğu ve hatta özelinde habertürk kanalı için yazılmış olduğudur. zira abd'nin ırak'ı işgali süresince göstermiş olduğu yanlı tutum grubu rahatsız etmiştir. albümün şüphesiz en güçlü şarkısıdır.

    3. bir derdim var
    bence bu şarkı sözleri itibariyle insanların ayrışmasını anlatıyor ve ölümden sonra herşeyin sona erdiğine yani aslında her şeyin ne kadar önemsiz olduğuna gönderme yapıyor. ayrıca bu şarkı, çağan ırmak'ın ikinci sinema filmi olan mustafa hakkında her şey'in soundtrack albümünde yer aldı, ayrıca 2004 yılında antalya altın portakal film festivali'nde 'en iyi film şarkısı' seçilerek altın portakal ödülünü kazanmıştır.

    4. re
    bu şarkı hayatı ve döngüsünü anlatıyor. bazı arkadaşlar reenkarnasyonu anlattığını ifade etmiş. katılıyorum. zira şarkının ilk kısmında; "yine ben miyim düşen?" şeklinde yolculuğun ana rahminden olan kısmından başlıyor. ikinci kısımda ise artık sürekli geldiği dünya'da görmediği bir şeyin kalmadığını, ama umutsuzca bu dersin sürekli devam edeceğini ifade ediyor.

    5. sevda çiçeği
    fikret kızılok'un unutulmaz şarkısını çok başarılı bir şekilde yeniden yorumlamışlar. ayrıca sözü harun tekin'e ait olmayan tek şarkıdır.

    6. serseri
    çocuk korusunun "aldım verdim" tekerlemesi ile hafızamıza kazınan şarkıdır. bence bu şarkıda insanın içindeki kötü insana, belki gençliğine, ergen yönüne, yahut isyankar tarafına sesleniyor. iyi ki yarına yoksun demesiyle de bunun geçici bir durum olduğunun farkında olduğu izlenimini veriyor.

    7. aşk içinde
    bu şarkının hayata karşı yazıldığı düşüncesi ağır basıyor. televizyon diyen de var ama ben o kadar daraltmak istemiyorum. felsefi yönü güçlü bir şarkı çünkü. hayatın aşktan, yalandan meydana geldiğini ve aslında hepsini aynı olduğunu anlatıyor.

    8. az çok
    bu şarkı ile ilgili uç sayılabilecek bir teorim var. ilk başta hayatın su damlası gibi olduğunu söylüyor ve uzak bir ışığın onu çağırdığını belirtiyor. bu doğum olayına atıf olabilir. damladan insan olma süreci de az'ın çok'a evrildiğini gösterir. sahip oldukça hep bir yenisi daha ifadesi ise insanları sürekli çoğalmasını ifade ediyor. burada artık dünyada ve onu çağıran uzak ışık ise ölüm bence.

    9. son deneme
    burada hayata karşı bir boş vermişlik ve ne artık olursa olsun havası var. bunda da insanın yaşlılık dönemine atıf yapması nedeni ile olduğunu düşünüyorum. ölüme bir karşı çıkış ve meydan okuma var. ama sonunda da yenilgi kabulleniliyor. "artık bir şey yapamam ki" diyerek...

    10. uyan
    müziğiyle sözleriyle harika bir şarkı. böylesine güzel bir albüme bundan daha güzel bir nokta konulamazdı. umursamaz, cahil, sorgulamayan insanlara yapılan hoş bir çağrı, düzene edilen haklı bir isyan bu şarkı.

    debe edit: çok güzel mesajlar aldım. teşekkür ederim. bu albüm şimdiden klasik olarak yerini almıştır. yeniden hatırlanması için katkım olmuşsa ne mutlu bana.
  • sevda çiçeği'ni saymazsak (ki onun da sözü-müziği mor ve ötesi'nin değil) aşktan hiç bahsetmeden bu kadar çok satan bir albüm olmamıştı türkiye'de... işin komik yanı; muhtemelen şarkılar büyük bir kitle tarafından aşk şarkısı sanıldı.
  • bu albümle ilgili bir şey yazmadığıma şaşırdım.

    dünya yalan söylüyor albümü, albüme katkıları olmuş olan ve en çok cambaz'ın girişindeki cümbüş solosuyla bilinen armonipolisi'nin bana cd'sini hediye etmesiyle hayatıma girmişti. aranjmanları grup üyelerinin kendilerinin yaptığını öğrenmiş etkilenmiştim. istisnasız her şarkıyı bayılarak dinlediğimi hatırlıyorum. sadece müzikal olarak değil sözlerini de beğenerek.

    selçuk hoca'nın* "gurbet bunlarsız geçmezdi" twitinin çağrıştırdıklarıyla hatırladım. bu cd, microsoft'ta işe girince satın aldığım honda accord'umun* cd çalarında neredeyse her daim sabit dururdu. seattle ve çevresini yeni yeni keşfederken arkadaşlarla mekanlardan çıkıp redmond'a dönüş yolunda bağıra çağıra bundaki şarkılara eşlik ederdik. "çok iyi albüm bu yaa" diye birbirimizi onayladığımızı hatırlıyorum.

    belki de gurbet bunlarsız da geçerdi ama böyle daha bir güzel geçti. nice anıları renklendirmişliği vardır.
  • 10 yılı geride bırakmış bu albüm hakkındaki birtakım düşüncelerimi maddeler halinde yazmaya karar verdim.

    - dys 2004'ten bu yana çıkan en güzel türkçe rock albümüdür.

    - dys 2004'ten bu yana çıkan benim favori türkçe albümümdür.

    - dys 2000'lerin başında yeşeren mainstream alternatif türk rock akımından çıkmış nadir güzel albümlerden, muhteşem sıfatı koyacağım ise tek albümdür.

    - dys orta seviye şarkı barındırmayan, hepsi hit potansiyelinde olan, içindeki tüm şarkılar birbirinden güzel sayılı türk albümlerindendir.

    - dys mainstream olduğu halde, yeraltına inen noktalarıyla da dikkat çeker. (uyan şarkısının aslında 20 dk olup içinde sessizliklerin, doğaçlamaların yer alması gibi)

    - dys son 20 yılda çıkan en iyi birkaç türk rock albümünden biridir. (bkz: köledoyuran), (bkz: mi kubbesi)

    - dys sahip olduğu ünü sonuna kadar hak eden bir albümdür.

    - dys 60'lardan günümüze türk rock tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

    - dys o kadar iyi bir albümdür ki mvö büyük düşler'den sonra kaliteli bir şey çıkaramadığı halde hala çok popülerdir ve yıllarca hiçbir şey yapmasalar bile bu popülerliği kaybetme gibi bir ihtimal söz konusu değildir.

    - dys o kadar güzel bir albümdür ki büyük düşler albümünü çıktığı hafta satın alıp, heyecanla dinlemeye başlayarak hayal kırıklığına uğramışımdır. (şimdi bakınca dys'den daha iyi bir albüm beklemenin ne kadar uçuk olduğunu görüyorum. daha iyisini çıkarsalar adamlar peygamberliğini ilan ederdi muhtemelen.)

    - dys kişiyi grubun diskografisini araştırmaya itecek bir konumdadır.

    - dys en underground takılan adamın bile hakkını vereceği, vermek zorunda kalacağı bir albümdür.

    - dys mvö'den daha büyüktür.
  • neredeyse 11 yıl olmuş çıkalı ama etkisinden hiç bir şey kaybetmemiştir. bu albümün parçaları bana en çok askerde kolluk nöbeti tuttuğum geceleri hatırlatır.

    daha önce belirtilmiş ama bir kere daha söylemekte beis yok; türk rock müzik tarihinin en iyi bir kaç albümünden biri.

    ve evet, geçen yıllar içinde daha iyi anladık ki gerçekten;

    dünya yalan söylüyor...
  • 9-10 yıl sonra geri dönüp bakıldığında mor ve otesi'nin donum noktasi denilebilecegini ongordugum album. konser dvd'si istiyoruz.
  • son günlerde iyice kabul etmeye başladıgim bir şey var o da şu ki;türk rock müziğinin en iyi albümü abi bu.böylesini görmedim ben.
  • türk rockının altın çağına belki alışman lazım albümüyle birlikte zirvedeki bayrağı dikmiş iki albümden biri.
hesabın var mı? giriş yap