• ilginçtir ki müziğe başlaması eski eşinin avusturyalı olması ve kendisinin de almanca konuşabilmesi uyarınca ana vatanı abd’de değil, avrupa’da başlamış olan sanatçı. bildiğimiz hikâyesi birkaç almanca ve ingilizce single’ın ve boşanmasının ardından ülkesine dönüp gerçek soy ismi gaines’i atması ile de başlamıyor üstelik, ilk albümü lady of the night şaşırtıcı biçimde cher‘in ‘60’lardaki folk ve pop-rock içerikli albümlerini andırıyor.

    disco kraliçeliğine ve uluslararası süperstarlığa kavuşması ise bir sene sonraki meşhur love to love you baby albümü ve tabii ki albüme ismini veren pornografik şarkıyla oluyor. bu dönemde kendince bir tarz yaratıp plağın ilk yüzünü 17 dakikadan uzun tek bir şarkı, diğer yüzünü ise geleneksel anlamda daha bilindik uzunlukta birkaç şarkı ile dolduruyor. ayrıca albümlerini belli bir konsept üzerine oturtarak ‘70’lerin konsept albüm modasını yaratan isimlerden biri oluyor kendisi. örneğin a love trilogy‘de üç şarkıyı birleştirerek tek bir şarkı (bkz: try me i know we can make it) yaratıyor, four seasons of love‘da her şarkıyı bir mevsime adıyor, favorilerimden i remember yesterday‘i ise “nostalji” teması üzerine oturtuyor.

    albümlerinin en başarılısı olan bad girls‘ün ardından zaten yavaştan modası geçmeye başlayan disco’dan sıkılan summer, ‘80’lerden itibaren farklı tarzlara yönelerek müzikal yelpazesinin genişliğini ve yeteneklerini kanıtlamıştır bana kalırsa. ‘80’ler boyunca rock ve new wave gibi türlere yönelse de she works hard for the money dışında pek başarılı olamıyor. michael jackson‘ı michael jackson yapan adam quincy jones ile kendi ismini taşıyan 1982 albümünde post-disco, kylie minogue‘un ilk albümlerindeki tarzın yaratıcısı stock aitken and waterman ile ise ‘80’lerin sonunda europop deneyerek kendini yenileyip çağa uyum sağlamaktan geri kalmıyor. ancak ‘70’lerdeki zirvesinden yine de uzak olduğu bir dönemden bahsediyoruz. summer, yine aynı uyumlu tavırla michael jackson’ın öncülüğünü yaptığı new jack swing akımını takip ettiği 1991 tarihli mistaken identity‘nin ardından büyük bir sessizliğe bürünerek bir dizi toplama albüm, konser albümü ve disco dönemi sonrası sarıldığı ruhânî iç dünyasının bir yansıması olarak bir tâne de güzel bir noel albümü dışında uzunca bir süre yeni bir albüm çıkarmıyor.

    ve beklenen patlama 2008’de crayons ile geliyor. müzikal anlamda summer’ın kendini bulduğu, ‘80’lerin aksine popüler işlerden feyz alıp 2008’in genel tarzını taklit etmek yerine oldukça “kendisi” bir işle döndüğü bir albüm bu. kişisel olarak da favori summer albümüm demekten çekinmeyeceğim bir iş ayrıca, albümün özellikle de ilk yarısı o kadar enerjik ve güzel ki, üzerinizde eski bir dostun sürpriz yapıp birkaç günlüğüne şehrinize uğraması gibi bir etki yaratıyor. 2008’de yavaştan ekşimeye başlayan genel müzik kalitesi düşünüldüğünde bence dinlemeye değer son birkaç işten birini de donna summer yapmış demek yalan olmaz. bu albümle oldukça kapsamlı bir de turneye çıkıp albümünün tamamını canlı söylemişti üstelik.

    donna 2012’de yaşama vedâ ettiğinde samimiyetle sevdiğim ve saydığım bir akrabamı kaybetmiş gibi üzülmüştüm. elimdeki tek toplama albümü olan endless summer‘ı arabada annemle dinleyerek kendisini yâd etmiştik. yaşasaydı crayons gibi bir albümle geri döner, hem diva artığı yeni yetme yıldızcıklara “şöyle bir kenara çekilin bakalım kızlar!”, hem de bizlere “siz de bir silkelenip kendinize gelin bakalım!” derdi eminim.

    toprağı bol olsun, müziğe olan katkısı çok büyük.
  • utanarak söylüyorum ki.. ben bu kadınla yeni tanıştım.

    şarkılarının birçoğunu biliyormuşum ama şu hale bak. last dance'le başla ordan hot stuff'a, ordan da love to love you baby'e, ordan da love is in control'a kadar yolu var. i feel love'ı dinliyorum da, yahu kaç yıllık bir şarkı bu? nasıl 30 yıllık bir şarkı son 1 haftamı fetheder? 8 dakikalık extended version, herkes tanışmalı. bir de herkes şu kulaklıkları indir diyo, ya bi bilseniz.. bi bilseniz.

    müzik değerli. zamanı yok..
  • ardında unutulmaz eserler bırakmış disko kraliçesi.

    http://www.hurriyet.com.tr/…anat/haber/20577129.asp
  • şimdiki one hit wonder şarkıcıların aksine kendisi disko müziğine yön veren bir efsaneydi. büyük sanatçılar öldüğünde herkesden farklı hissettiriyor. rahat uyu...
  • 63 yaşında vefat etmiştir, huzur ile kalsın.

    http://www.tmz.com/…7/donna-summer-dead-last-dance/

    i feel love, last dance, hot stuff, i don't wanna get hurt gibi disko müziğinin efsanevi şarkıları, ismi görülünce akla gelen ilk eserlerden bir kaçıydı sadece.
  • az önce aramızdan ayrıldığını öğrendiğim şarkıcı. çocukluğumdan bir şey eksildi sanki o ölünce. bari gideyim de babamın verdiği donna summer plaklarını dinleyip anı depolayım.
  • gençkenki halinin hastasıyımdır. 17 saniye boyunca sesi titremeden aynı notada kalarak rekor kırmıştır. ohadır, çüştür.
  • bu aksam kopruden gecerken radyoda bir anda protection i duydum. canim da sikkindi. ne zaman canim sikilsa biraz icki icer onu dinlerdim. camlari actim bi sigara yaktim. donna summerin kipir kipir parcasi, sigara, kopruden muhtesem bogaz manzarasi... kendi kendime su kadini kanli canli bi dinlesem, su parcada bi sigara yaksam diye dusundum. sikintilarim ucup gitmisti kendimi cok sansli hissetmistim. megersem ölümü hatrina calmaktaymis radyoda.
    huzur icinde yatsin.
  • bu akşam parçalarını dinlemiştim daha..

    70'ler kuşağı yavaş yavaş çözülüyor, gidiyor.. o disko topu artık çok gerilerde bunu kabullenmek lazım.

    i feel life... kelime oyunu yapayım dedim o bile sarmadı, içimiz bile çökmüş, mayıs portakalı olmuşuz. böyle suyu çekilmiş kabuğunda küçük bere, içimizde kocaman bir çürük.. küflü 70'lerden parlak jöleli 40 yıl sonrasına..

    ne bekliyoruz ki daha..
  • seksenlerde she works hard for the money ile, nasil denir, gonullerde taht kurmustu bu cukulata hanim.. elbet mazisi cok daha derinlerde..
hesabın var mı? giriş yap