• eski başbakanlardan refik saydamın söylediği rivayet edilir: a'dan z'ye her şeyimiz bozuktur.

    bunun dönel ya da döner kavşakla ne alakası var? çok alakası var. çünkü dönemin başbakanının 1939'da söylediği laf, 80 sene sonra hâlâ geçerliliğini korumaktadır.

    yahu arkadaşım, dönel kavşakta geçiş üstünlüğü kavşaktaki aracındır. yani yoldan düz gelip kavşağa girecek olan, daha önce kavşağa giren varsa, onu bekler. bu beynelmilel ve marsa da gitseniz uyulması gereken bir kuraldır. çünkü aksi takdirde trafik işlemez hale gelebilir. döner kavşağa gelen araç önce sen geç diye beklerse, arkasında oluşabilecek kuyruk, döner senin de önünü tıkar. döner senin de götüne girer demek istedim ama ayıp olurdu.

    ama bizde ne oluyor? tabi ki tam tersi oluyor. döner kavşağa giren adam durup seni bekliyor. peki neden? tepeden tırnağa her şeyimiz ters de ondan.
  • gerçekten ağlamamak için zor tutuyorum kendimi. az önce dönel kavşağın içindeyken yan yoldan katılan birisi durup bana yol verdi. gerçekten inanılmaz. yol verdi ya.* adama teşekkür edicem diye kavşağın ortasında durup tavan lambasını yakıp el salladım, gözlerde bir damla yaş eşliğinde.

    tabi daha 3 ay önce aynı kavşağın içindeyken ön kapıma bodoslama giren servis aracının dağ ayısı kılıklı şoförünün “koskoca oroboyu görmöyo musun kodon şofor!??” diyerek üzerime yürüdüğünü bilmediği için “bu ne duygusallık bacım” der gibi bakmayaydı iyiydi.

    hayır millet kaza yaptığı aracın şoförü ile tanışıp sevgili falan oluyo bana denk gelene bak amk.
    yemin ederim ben bu hayata çile çekmeye gelmişim.

    (bkz: yine dertlendim)
  • aslı döner kavşaktır. ancak canımız çekmesin diye dönel yapılmış kavşak. geçiş üstünlüğü kavşaktakine aittir.
  • türkiye'deki sürücülerin büyük çoğunluğunun soluna bakmadan 90'la içeri daldığı kavşak tipidir. lan amk kırosu, trafik kurallarını bilmiyorsun da, insan en azından bir kavşağa yaklaşınca az da olsa tereddüt edip hız kesmez mı? bu ne özgüven, ne götü kalkmışlık arkadaş? yeminle canımdan bezdim kavşakta ilerlerken bu yardırarak kavşağa dalan ibnelerden kaçınmak için manevra yapmaktan.

    bir sözüm de trafik polislerine; canım abilerim, jilet gibi dümdüz yolda söğüt gölgesinde radar tuzakları kuracağınıza şehir içindeki trafik kurallarından bihaber magandaları da denetleyinsene.
  • türkiye'de pek fazla bulunmayan trafik uygulaması. hani sağda solda gördüğünüz göbeklere dönel kavşak demek için bin şahit gerekmektedir.
    düzgün tasarlanmış bir dönel kavşakta kavşağa giriş orta sertlikte bir virajla aynı şekilde tasarlanır, bu sebeple girenler yavaşlar, kavşak içindekiler de yol üstünlüğünü rahatca kullanır.
    http://www.wallacemontgomery.com/…_mini-690x381.jpg

    türkiyedeki kavşaklar ise iki ana yol arasındaki alanın göbek haline getirilmesidir.
    http://wowturkey.com/…0529529047512_1244293497_.jpg
    kavşağa giriş ve çıkış esnasında herhangi bir viraj alınmaz, direksiyonu hiç kırmanıza gerek olmadığı için kimse yavaşlamaz, haliyle yol önceliği kuralı herkes tarafından çiğnenir.

    türk insanını eleştirmeden önce yaşadığımız ülkenin alt yapısının ne kadar geri olduğunu ortaya koymak gerek. en modern şehirlerimizde bile doğru düzgün kavşak inşaatı yapılmaz, sonra insanların kurallara uyması beklenir.
  • muthis bir alternatif.
    neden turkiye de halen yayginlasmadi diye sasiriyorum acikcasi.
    benim gozlemledigim kadariyla avantajlari sunlar:

    - trafik lambasi kullanilmiyor. bu yuzden altyapisi, olcumu, yogunlugu, hesaplamasi yapilmiyor. gerek kalmiyor sinyalizasyonun getirdigi gereksiz fasilitelere.

    - kavsaga giren herkes yavaslamak zorunda, cunku donmesi icap ediyor. nasil ki normal bir kavsakta saga veya sola donmesi gereken arac gibi. dolayisiyla trafik lambali kavsaklardaki gibi hic kimse suratli girmiyor donel kavsaga.

    -kimse suratli girmedigi icin yapilan asgari sayidaki kazalar kucuk kazalar olmus olmuyor. en fazla 25 kms hizla girebiliyorsun, acacagin hasarin capi belli.

    - trafik lambasi olmadigi icin hic kimse gereksiz yere beklemiyor. trafik lambasinda yesil yanar gecen olmaz, zaman kaybidir. kirmizi yanar herkes bekler, zaman kaybi. lamba degisimde en az 3 saniye boyunca kimse hareket etmez, zaman kaybi. oysa donelde devamli bir akim var. surekli birileri kullaniyor yolu. diger arac senden once donel kavsaga girmis olsa dahi isini bitirdigi an sen de girebiliyorsun. yani oyle bir trafik lambasi hayal edin ki herkese ayni anda yesil isik yaniyor ve basit bir kural sonra giren arac once gireni birkac saniye bekledikten sonra yoluna devam ediyor.

    - elektrik kullanilmiyor.

    enerji tasarrufu yaptigin, cok basit bir kuralla calisan, trafigin hem daha hizli, hem de daha guvenli akmasini saglayan, kaza oranlarinin asgariye indigi, hic olumcul kazaya sahit olmadigim, her yonuyle basarili bir aistemi neden her kavsaga koymaz bu ulastirma bakanligi, bu tck, bu belediyeler ne yapar? hic mi ornek alinmaz bati avrupadan? hic mi gelip gormezsiniz?

    trafik lambasini cagdisi kabul ediyorlar insanlar artik ve 90kms lik yollara dahi donel kavsak yapilmaya baslandi.
    ortada basarili olmus bi sistem var ve sen bu nimeti kullanmiyorsun, ilham almiyorsun, hunharca kopyalamiyorsun.

    yoneticiler gormedigi gibi vatandasin da aklina gelmiyor.
  • birden fazla yolun nihayet bulduğu yuvarlak kavşak tipi. ülkemizdeki trafik kurallarına göre bu tür kavşaklara girmiş araçlarda geçiş üstünlüğü bulunur. bu kural pek bilinmediği için çoğunlukla sağdan gelen önce geçer kuralı uygulanır.
  • türkiye cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olan insanların arenası.

    cesaret ve aklın çarpıştığı meydan, yiğitlerin demir atlarla cenk eylediği yer.

    gazanız ve kazanız mübarek olsun ey şanlı şoförler.

    kural bilenin değil, çevik olanın yürüdüğü taşşaklı yol.

    dipnot: panelvan kullanabilen şempanzelere azami dikkat edin.
  • britanya'da trafik ışıklı kavşaklardan çok daha fazla bulunan kavşak tipi.
  • bursa'da baba denir.
    kullanım şekli: "ilerdeki babadan sola döneceksin."
hesabın var mı? giriş yap