• vito corleone'nin hayatının dönüm noktalarından biridir don fanucci, öldürdüğü ilk insandır. hatta bu olay için vito'nun hayatındaki en büyük kırılma noktası diyebiliriz, onun "baba" oluşunun sebebidir bir anlamda. yaradılıştan dürüst, adil, iyi yürekli bir insan ve harika bir baba olan vito'nun yolunun bütün mahalleyi haraca bağlamış şerefsizin teki olan don fanucci'ninkiyle kesişmesiyle her şey değişir. vito ailesini beslemenin, geçinmenin derdindeyken fanucci üç kuruş fazladan kazanmaya bakar, bunu sağlamak için de yapmayacağı şey yoktur. başka çözüm yolu olmadığını gören vito kendi dark side'ıyla yüzleşir, hem ailesini hem de tüm mahalleyi kurtaracak o şeyi zekice ve büyük bir soğukkanlılıkla, italyan mahallesindeki festival sırasında yapar. silahtan kurtulduktan sonra yaptığı ilk şey evine dönüp yeni doğmuş oğlu michael'ı sevgiyle kucaklamaktır. "baba" efsanesinin temelini atan olay bu olmakla beraber asıl efsane başka bir şerefsiz olan don ciccio'nun temizlenmesiyle başlayacaktır.

    hasılıkelam vito corleone bildiğimiz anlamıyla "kötü" değildir. o yaptıklarını zulmetmek güdüsüyle yapmamıştır, o bu yola zorlanmıştır, ailesinin ve kendinin selameti için. bu açıdan bakıldığında don corleone'nin başlangıçta zalim değil, mazlum olduğu görülebilir.

    ölmeden önce dokunduğu son şeylerden biri de bir portakaldır bittabii.

    ayrıca kendisiyle ilgili sahnenin müziği de soundtrackin en iyi parçalarından biridir. (bkz: nino rota)

    http://www.youtube.com/watch?v=q1akphrlokw
  • vito'nun don carleone olma yolundaki ilk virajıdır.
    mahallenin korkulu rüyası "saygıdeğer" fanucci vito'dan haraç aldığı sahnede, paranın eksik olmasına rağmen üstelememiştir.bu da sağlam duruşun her zaman takdir göreceğini göstermektedir(isteseydi diretebilirdi,durduran korku değildi)
    yürürken insanlarla olan dialoğu,mimikleri kibir nedir sorusunun tam karşılığıdır.
    müzik,geçit töreni,fanucci'nin mağrur yürüyüşü ile sinema tarihinin en görkemli sahnelerindendir.
    her izleyişte başka bir ayrıntı göze çarpar.
    espresso içişi,meryem ana heykelciğini selamlayışı,kukla gösterisini izlerken verdiği mimikler tekrar tekrar izlenesi sahnelerdir.

    toplamda 7-8 dakikalık bir rolle filme ve sinema tarihine damga vurmuş bir karakterdir.
  • godfather da portakal ve ölüm arasındaki bağlardan biri. don fenucci tezgahtan aldığı portakalın parasını ödemez.. elinde sallaya sallaya evine doğru gider, kapıda bir süpriz beklemektedir.
  • sabi-sübyanın rızkını gasp eden köpek. sert kayaya çarmasının akabinde layığını bulmuştur.
    (bkz: adamın götünü keserler)
  • zenginden alıp fakire veririm ayaklarıyla yıllarca italyan mahallesini sömürmüş serserinin tekidir,kolpa mafyadır.
  • lakabı kara el'dir. lakabının aksiye film boyunca hep beyaz takım giyer.
  • açık renkli pahalı takım elbiseler giyip, krem rengi fötr şapka takan, sert görünüşlü mafyatik bir karakter.

    vito corleonenin kendisine karşı nefret tohumlarını attığı ilk an, fanucci'nin yeğenini abbandando'ya yerleştirmesiyle başlamıştır. her ne kadar vito'nun en yakın arkadaşı olan dükkanın sahibinin oğlu genco abbandando, en azından yiyecek konusunda kendisine endişe etmemesini söylemiş olsa da vito bu teklifi kabul etmemiş ve fanucci'yi öldürmeyi kafasına koymuştur.

    ölüm anı başlı başına sinema tarihinin en etkileyici sahnelerinden biri olsa da vito'nun en büyük şansı, fanucci'nin yaşadığı evin on birinci cadde üzerinde yer almasıdır. zira o caddede çoğunlukla new york demiryolu şirketi'ne ait depolar bulunmaktaydı ve fanucci'nin yaşadığı apartman bu terk edilmiş gibi görünen alanda ayakta kalmış birkaç binadan biriydi. zaten burada yaşayanların çoğunun bekar demiryolu işçileri, depo bekçileri ve fahişeler olduğunu düşünürsek işi daha da kolaylaşacaktı..
    ne de olsa bu insanlar diğer italyanlar gibi sokakta kapı önlerinde toplaşıp gevezelik etmez, birahanelerde takılıp kazandıklarını içkiye yatırırlardı. dolayısıyla vitonun on birinci cadde'yi geçip kimselere görünmeden fanucci'nin evinin kapı aralığına kendini atması hiç zor olmamıştır.
  • büyük bir mafya ailesi adına haraç topladığı palavrasına herkesi inandırdığı için mahalleli tarafından çok güçlü bir mafioso olduğu zannedilir. ancak koskoca bir hiçtir. filmde vito'nun bunu nasıl farkettiğine pek yer verilmese de kitapta anlatılır.

    vito'nun yanına gelen don fanucci diğer iki arkadaşıyla birlikte hırsızlık yaptıklarını bildiğini, mahallede herkesin ona haraç verdiğini, kişi başı 200 dolar ödemeleri karşılığında saygısızlıklarını affedeceğini aksi halde polisi kapılarında bulacaklarını söyler. vito'nun durumu anlatmasıyla kişi başı 200 dolar dediyse eşek gibi ödeyeceğiz koskoca “don fanucci” bu oğlum minvalinde tepki veren ortakları clemenza ve genco'yu 50'şer dolar vermeleri halinde meseleyi çözeceğine ikna eder. daha sonra vito kişi başı 200 yani toplamda 600 dolar haraç bekleyen don fanucci'nin masasına sadece 100 dolar koyar. don fanucci ise “aferin cesur çocukmuşsun” diyip vito'nun yanağından makas alıp gider. aslında bu sahne gerçek mafyaların nasıl çalıştığını ve ailesinin acımasızca don ciccio tarafından nasıl katledildiğini bilen vito için don fanucci'nin gerçekten güçlü ve acımasız bir mafya mı yoksa sadece blöf yapan bir palavracı mı olduğunu anlamak için kendince yaptığı bir numaraydı. böylece vito, 100 doları kabul etmesiyle arkasında gerçek bir gücün olmadığına emin olduğu don fanucci'yi öldürerek “don vito” oldu.

    edit: imla
  • kibrin vücut bulmuş hali. the godfather part ii'ye ayrı bir hava katan müthiş bir karakter. ayrıca malum sahnede yürürken çalan müzik efsanedir.
  • bir godfather karakteri.harac alan bir tip.
hesabın var mı? giriş yap