• tüm sitelere girebileceğiniz sağlam bir dns için;

    195.46.39.39
    195.46.39.40

    numaralarını girmeniz yeterli olacaktır. güle güle kullanın.
  • turkce anlatmak gerekirse, internetteki butun bilgisayarlar bir ip numarasina sahiptir. her bilgisayarin kendine ozgu bir adresidir diyebiliriz buna. siz bir web sayfasina baglanmak istediginizde de bu web sayfasini tutan server a baglanmaktasinizdir. bu serverin ip numarasi aklinizdaysa ne guzel hemen bu ipyi girerek baglanin. fakat bu ipler genelde uzun bir dizi sayidan olustugundan kelime bazli akilda kalacak bir teknik gelistirilmistir domain name diye. bu sisteme gore her ip adresi bir isim alabilir, eksisozluk gibi. sitenin serverina baglanmak isteyen kisi ip numarasi yerine bu ismi girer. iste domain name serverlar burada devreye girer, sizin girdiginiz ismi bir database de arayarak ip adresini size verirler ve siz bu ipye baglanirsiniz. telefon rehberinin internet versiyonudur demek yanlis olmaz. zaten yakin bir gelecekte voice over ip, yani internet tabanli telefon gorusmelerinde de her ip adresinin ayni zamanda bir telefon numarasi olmasi planlanmaktadir. 4g telekomunikasyon hizmetleriyle birlikte her alet bir ip sahibi olacaktir, tahmin edebiliriz ki bu kadar buyuk bir yukle basa cikacak sistemin oldukca dayanikli ve saglam olmasi gerekir. telefon numaralarinin coklugu domain name serverlarin asiri yuklenmesine sebep olacagindan gunumuzde yeni bir sistem olusturmak icin calismalar yapilmaktadir.
  • yasaklı sitelere giriş ve web sitelerine daha hızlı erişim için kullanılan bağımsız ip adreslerinden oluşur. tam adı, domain name system'dır.

    çok fazla seçeneğin olduğu bu dehlizde, hem güvenli hem de hızlı dns servislerinin listelendiği about.com sayfasına gidip kendinize özgü bir dns seçebilirsiniz.

    benim kişisel tercihlerim, level3 ve dns.watch.

    youtube ve twitter'ın yasaklandığı dönemde yazılan entry aşağıdadır.
    ****************************************************************

    (bkz: opennic/#40702766) dnsleri kullanmak için aşağıdaki numaraları kullanabilirsiniz.
    5.254.121.76
    185.5.174.250

    buradan sonraki kısmı okumadan evvel konu güncelleme için edit7'e bakınız.

    youtube ve twitter için aşırı yoğunluk nedeniyle 1-b maddesine yer alan bilgiler artık işe yaramaz bir çözüm haline geldi. yeni çözüm ise, (bkz: comodo secure dns) ve hosts dosyasına eklenecek bir kaç satırlık ip adresi ile gerçekleşiyor.

    1- burada bulunan bilgileri hosts dosyasına ekleyin.

    2-a 89.46.222.116
    2-b 89.46.222.115

    ya da

    2-a- 156.154.70.25
    2-b- 156.154.71.25

    yukarıda yazan rakamları da dns olarak ekledikten sonra başta, twitter ve youtube olmak üzere internetin hızlı ve yasaksız keyfini yaşayın.

    dns'leri tüm cihazlara aynı anda eklemek için aşağıda yer alan not: kısmına bakınız.

    1-b
    yasaklanan twitter, facebook, youtube ve benzeri sitelerde videoları daha hızlı ve hd izleyeyim, yasakları aşayım demek isteyenler için gerekli olan ayardır.

    yeni nesil ve logsuz bir dns'im olsun diyenler için opennic dns önerilir. (bkz: #40702766)

    opennic'in web sitesine gitmek için tıklayınız.

    eklenecek olan dns numaraları;
    93.120.35.48 (ro)
    93.120.35.43 (ro)

    yeni dns kayıtları;

    173.230.156.28 (ca, us)
    172.246.141.148 (ca, us)

    not: evde birden fazla cihaz varsa ve wifi ağı kullanılıyorsa, bu dns numaralarınıi isp'nin verdikleriyle değiştirmeniz daha faydalı olacaktır. böylece tüm cihazlar otomatik olarak bu dnsleri alacaklardır.

    edit: link ekleme
    edit 2: ekstra linkler, bilgiler ve bkz
    edit 3: 03.03.2014 itibari ile sunucular çökmüş durumda.
    edit 4: 04.03.2014 itibari ile sunucular düzeldi ve yeni dns bilgileri eklendi. her iki dns kayıtları da kullanılabilir durumda.
    edit5: bu dns numaraları da diğerleri gibi twitter'a giremiyor. diğer sitelere giriş ve hız konusundaki iddiası halen devam etmekte.
    edit6: güncelleme ve yeni erişim bilgileri.
    edit7: youtube ve twitter açıldı
  • domain name service
    ip numarasina isim atarlar...
    ip numarasi 10.10.10.1 olan bilgisayara ulasmak icin ip numarasini yazmak yerine ona atanan ismi yazabilirsiniz ornek:
    197.178.23.78'in dns'i www.armuth.com olsun
    http://197.178.23.78/ yerine http://www.armuth.com/ yazabilirsiniz kopeginize isim vermek gibi bi$i i$te :)
  • türk telekomdaki açılımı dns never serves* olan hizmet.
    (bkz: koyim)
  • şu ana kadar ki en eli yüzü düzgün ve hız problemi az olanı comodo dns olarak gördüğüm rakamlar yumağı.

    8.26.56.26
    8.20.247.20

    nomerolarından kendisine erişebilirsiniz.
  • bu aralar internet kafelerde yapılan dolandırıcılığa hizmet eden yöntem. dns hacking de diyorlar. sonuçta adamlar dns sunucu adresinin kendi yarattıkları sahte bir domain name server makinenin adresi ile değiştiriyorlar, sonra örneğin siz adres çubuğuna garanti.com.tr yazdığınızda bilgisayar sizi adresi doğru yazmanıza rağmen sahte bir garanti sayfasına götürüyor. siz de tıpış tıpış şifreniz neyiniz var ise giriyorsunuz. uzmanlar önlem olarak adrese ping atın diyorlar. iyi güzel ping atalım da, ping atınca elimize ne geçecek onu anlamadım. siz en iyisi internet kafelerden önemli işlem yapmayın derim ben..
  • internet bağlantısı, lokasyon ve daha birçok nedenle normalde hızlı olan bir dns hizmeti yavaş sonuç verebilir. en verimli dns adresini bulmak için bir benchmark: https://code.google.com/p/namebench/
  • yasal uyarı: bu entry herhangi bir teknik iddia ihtiva etmemektedir. "orası öyle değül qos nat ipv6 john cena aslında o." diyen olursa işalla kuzey kore'nin intranetine maruz kalır.

    ülkemizde vpn ile birlikte "yasakları aşma" aracı olarak görülen bir terim. kurumsal yanıyla normal şartlar altında son kullanıcının işi bile olmaması gereken vpn sistemini bile bu kadar kanıksamışken, dns'e el atmamamız garip olurdu gerçi.

    bol bol anlatılmış ancak, bütünlüğü bozmaması adına bilal'e anlatır gibi tekrar anlatayım ben. bu yazının sonunda hiçbir yasakla işimiz olmamasına, sırf hürriyet ve milliyet'e takılmamıza rağmen dns'imizi değiştirmemiz gerektiğini öğrencez.

    şimdi, aranızda bazı kıvrak beyinler yazıcının usb kablosuyla modemin arkasındaki usbnin birbirine mükemmel bir uyumla birbiri için yaratıldığını fark edip modem ve yazıcıyı öpüştürmüştür. veya oraya herhangi bir usb depolama cihazı sokmuştur. o an sizin bilgisayarınız, telefonunuz gibi bu cihazın da ip aldığını fark etmişsinizdir. yani sizin ağ üzerinden erişebildiğiniz her şeyin, bir ipsi vardır. ama şükür ki bunu biliyorsunuz.

    bizim internet dediğimiz nane, bütün yerel ağların birbirine bağlanmasıdır. twitter dediğiniz nane aslında bir router'a bağlı bilgisayardır. evet twitter aslında bol bol harddiski olan bir bilgisayar. onun bulunduğu ağı da internete açtık diyelim. aslında bir bok yapmadık, sadece ağları birbirine bağladık. yani senin bilgisayarın gibi, twitter'ın bilgisayarının da bir ip'si var ve artık bağlısınız!

    eğer twitter'ın ips'sinin 194.46.356.145 olduğunu (salladım denemeyin) biliyorsanız ne mutlu size. ancak bilmiyorsanız, size bir telefon rehberi lazım. bu yüzden de dns dediğimiz sistemler var. sen nasıl rehbere girip "aşkımmmmm"a tıklayınca 0597 581 93 28 numarasını arıyorsa telefonun, aynısını yapmamız lazım.

    arada bir arkadaş var, ona gidip "abi ben twitter.com'a gidicem. nerededir o?" diyorsun. o da elindeki kitabı açıyor, twitter.com'u buluyor sana ip'sini veriyor sağ ol diyip gidiyorsun. olay bu evet. dns budur arkadaşlar. görüşürüz.

    devletin yaptığı ilk engelleme, "twitter.com'a giremesinler"di. biz de bize twitter.com'u söylemeyen ttnet dns'i yerine, başka dns'lere sorduk. başka rehberler bulduk kendimize. sonra dediler ki, "194.46.356.145 adresine giremesinler." bu twitter'ın ta kendisi oluyor. dolaştık dolaştık giremedik, vpn açtık. yani başkası bizim yerimize girdi.

    asıl dananın kuyruğunun koptuğu yer şu, bizim siteye ulaşmamızı sağlayan temelde iki süre var. birincisi, bizim dns'e siteyi sormamız ve sitenin kapısını çalmamız, ikincisi de siteden sayfayı yüklememiz. response time'ı falan siktir edin bir.

    bizim 1 mbit internet ile siteye girmemiz yarım saniye sürüyor diyelim. uydunetliyiz, 4 lira bayıldık nitro paket aldık 100 mbit oldu internet. oo süper dedik girdik, çeyrek saniye sürdü. bu mudur yani amk diye kara kara düşünüyoruz biz de. sorun şu, biz yeterince hızlı bir şekilde sayfayı yükleyebiliyoruz. ancak ttnet'in gerizekalı dns'i bize siteyi gösteremiyor. yavaş evet. "twitter.com şu tarafta abi." diyebilecekken diyemiyor. bekletiyor bizi. bu yüzden gigabit internetiniz bile olsa çeyrek saniyede girebiliyorsunuz en hızlı.

    eğer namazında niyazında, imgur kullanmayan, porno izlemeyen, hürriyet mynet takılan biriyseniz napayım dns'i diyorsunuz büyük ihtimal. işte sorunuzun cevabı yukarıda gizli. düzgün, hızlı bir dns'e geçerseniz eğer iss'nizin saçma sapan anketleri lönk diye karşınıza çıkmaz, download hızınızın el verdiği sürece sitelere daha hızlı ulaşırsınız. değiştirin amk, elinize mi yapışır. ama gidip artık orospu olmuş, ttnet'in de ciğerini bildiği bir dns seçmeyin.

    ekstra bilgi de vereyim, dns sistemi sadece size değil, twitter'a da faydalı. twitter'ın serverlarının belki kaç tane ip'si vardır, ancak bizim bir tanesine bağlanmamız lazım. o an hangisi daha boşsa dns bizi ona yönlendiriyor. böyle de güzel bir sistem.
  • sırf milletimiz bu konularda cahil kalmasın, bu nasıl çalışır, nasıl değiştirilir, değiştirince ne olur öğrensin diye, web sitelerine sansür uygulanmasına neden olan server.
hesabın var mı? giriş yap