• "ne düşündüğünü biliyorum. acaba beş kez mi ateş ettim, altı mı? doğrusunu söylemek gerekirse bu kargaşada ben de hesabı şaşırdım. ama şimdi, bu kırkdörtlük bir magnum, dünyanın en güçlü tabancası, ve rahatlıkla senin kafanı uçurabilir. kendine sor "bugün kendimi şanslı hissediyor muyum" diye. ha, kendini şanslı hissediyor musun sikik?"
  • dirty harry (silahına davranmakta olan suçluya) - go ahead make my day.
  • serinin her bölümünde amirlerinin harry'i çağırıp, "bak harry böyle olmuyor, çok şiddet kullanıyorsun" diye ya azarladıkları, ya açığa aldıkları ya da en azından fırçaladıkları filmlerdir.

    cüneyt arkın'ın komiser cemil karakterinin belli ki esin kaynağıdır, ki bu gurur clint abimize yeter. gerçi cemil biraz daha sosyal mesajlıdır ama o kadar da olur.

    harry, karşılaştığı anda suçlu uçak da kaçırıyor olsa, cinayet de işliyor olsa, bakkal soyuyor da olsa, işini bitirmiş kaçıyor da olsa, tabancasını çıkarır ve suçluyu vurur. suçlar arasında ayırım yapmaz. çoğu zaman harry işini bitirdiğinde oluşan tablo, işe hiç karışmasa olacaktan daha korkunçtur.
  • çok eskiden ve film hadisesinin olası detaylarına uzakken izlememe rağmen aklımda kaldığı kadarıyla ve belki kendi hayalimden kattıklarımla zenginleştirip/eksilterek belirtmek isterim ki, kirli harry sinemada bir çok karakterin atası olmuştur.

    western filmlerinden sonra ne olacağı meçhul olan clint eastwood'un sinemada dewamlılığını sağlamış, daha çok insana ulaştırmış, popülaritesini tawana çakmıştır.bugün clint eastwood, oyunculuk ve yönetmenlik kariyerinde kirli harry'e çok şey borçludur. filmlerindeki "asıl adam" karakteristiği ve onların barındırdığı kararlılık, maçoluk, yılmazlık, nezaket ve sürekli ceketinin düğmelerinin ilikli olması gibi öğeler bu filmdeki kirli harry'ye benzer. unforgiven'daki william munny karakteri de dirty harry'nin bir yansıması gibidir, en az onun kadar sabırlı, affetmez ve "iz bırakıcı"dır.
  • bir filozoftur kirli harry , şöyle bir cümlesini yazayım;
    fikirler göt delikleri gibidir , herkeste bir tane vardır.
  • filmin doruk noktasında yaptığı magnum konuşması efsanevi oyun falloutta 44luk magnumun tanımını oluşturur.
  • dirty harry serisi aslında şehirde geçen bir modern zaman spaghetti western'idir,70 lerin kendine has renksiz,estetik kaygıdan uzak şiddet sahnelerini bolca barındırır içerisinde.sam peckhinpah tarzı kamera kullanımı ve şiddet tasvirlerinden bolca etkilenmiştir.gerek diyalogları gerek kurgusu,oyunculuğu,müzikleriyle eşsiz bir seridir.aynı dönemlere ait ayrı bir şiddet furyası için (bkz: django)
  • serinin ilk filminde harry'nin scorpio'yu stadyumda kıstırdığı sahnede nefis bir zoom out kaydırma vardır, kamera harry'den başlayarak stadı olduğu gibi görene kadar yukarı ve ortaya kayar, beklemediğiniz bir numaradır. gerek sahaya inen sis, gerekse arka plandaki seslerle yönetmen adeta bir cangıl havası yaratmıştır, harry'ye ise suçlularla avlanan yırtıcı rolünü yüklemiştir.
  • don siegel'in yönettiği, clint eastwood'un harry callahan rolünü oynadığı, nice hayranları olan film, silahlar konuşur, suçlulara kesinlikle acınmaz.

    herkesin kendini "en karizmatik benim" sandığı, 70'lerin başındaki deli dolu havayı, lalo schifrin'e ait müthiş müzikleri yanında karakterlerin saç, giyim ve mizaçlarında da hissettiren bir atmosfere sahiptir dirty harry.
  • clint eastwood'un oynadığı "kirli" polis rolü... hep de bunun yanına çaylaklar verirlerdi... bırakın ellemeyin herif arızalı zaten...
hesabın var mı? giriş yap