• periyodik cetveli hazırlarken bazı yerlere uygun element olmadığını fark edince tabloda değil elementlerde bir sorun olduğuna hükmetmiştir. falanca özelliklerde elementler olmalı ki benim tablo şık dursun demiştir. olması gerektiğini söylediği elementlerden ikisi hem de tam da beklenen özelliklerle 1875 ve 1886 yıllarında bulunmuş ve dudak uçuklatmıştır. bütün dünyadan bolca madalya toplamış olsa da sefil öğrencilere eylemlerinde destek vermekten st. petersburg üniversitesinde barınamamıştır. ama birkaç yıl sonra devlet baba "madem bu öğrencilerle bu kadar takılıyon bu vodka işinden de anlıyorsundur sen" diyerek kendisini vodka güzelleştirme müdürü yapmıştır. vodka çalışmaları arasında rusya'nın ilk petrol rafinerisinin kurulmasını da sağlamış.

    edit: vodka işi efsaneymiş. ama güzel efsaneymiş silmedim.
  • germanyum adlı elementi sadece periyodik tablodaki yerine göre sınıflandırıp erime ve kaynama noktalarından yoğunluğuna, kristallerinin dizilişine vs kadar çıkarmıştır. germanyum onun öngörüsüyle tamamen örtüşen kimyasal ve fiziksel özellik değerleri vermiş, tüm kimyagerlere "oha oha" dedirtmiştir. daha sonrasında da ismi mendelevyum isimli elemente verildi zaten.
  • 1869 yilinda ilk periyodik cetveli yapan rus kimyager.
  • çok efsane bir kişilik. periyodik cetveli üzerinde çalışırken belli atom ağırlığına sahip elementlerin yerlerini belirlemiş ama henüz keşfedilmediklerinden yerlerini boş bırakmış. galyum keşfedildiğinde keşefeden bilimadamı "aga bu elementin yerinin bu olması lazım ama senin cetveldeki yerine uymuyor" deyince "senin hesabın yanlış. bi daha hesapla" diye cevap vermiş. bunun üzerine galyumun kaşifi hesabını düzeltmiş galyum 68 numaralı formasıy... öhöm. galyum periyodik cetvelde mendeleev'in öngördüğü yerleşmiştir.
  • 1882'de, ressam arkhip ivanovich kuindzhi ile beraber şöyle görüntülenmişler:

    http://img826.imageshack.us/img826/2411/mendc.png

    soldaki mendeleyev.
  • mucidi oldugu rus votkasinin standart sertlik oranini yuvarlak 40 derecede (aslinda 38 kusur) olmasi gerektigini belirlemis kimyaci. 40'tan yukarisinda direksiyon sarsma yapiyor emmi diye de eklemistir.
  • on yedi kardeşin en küçüğü olan mendelyev,sibirya'nın tobolska şehrinde doğmuştur (1834). babası bir lise müdürü, büyük babası ise sibirya'nın ilk gazetesinin yayımcısı idi. ilk tahsilini sürgünde iken yaptı. babasının ölümünden sonra annesi onun daha iyi bir eğitim alması için st. petersburg'a göç etti.
    mendelyev, st. petesburg üniversitesinde kendini tanıttı. tezini "alkol ve suyun birleşmesi" konusu üzerine yaptı (1856). fransa ve almanya'da, bunsen ve bir çok avrupalı bilim adamıyla buluşup, çalışan mendelyev, 1858 yılında almanya'daki karlsruhe konferansına katıldı. bu konferansta "avogadro hipotezi" üzerine şiddetli tartışmalar olmuştu. daha sonra ilk petrol kuyularını görmek üzere pensilvanya'daki petrol sahalarını gezdi. rusya'ya dönüşünden sonra yeni bir ticari damıtma usulü geliştirdi. 32 yaşında st. petersburg üniversitesinin inorganik kimya kürsüsünde profesör oldu.
    elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki düzenlilikten yola çıkarak elde ettiği periyodik tablo, onun en büyük çalışması idi. bu düzenleme esnasında,o güne kadar bulunamamış bazı elementlerin varlığını ve özelliklerini tahmin etti (1869). bir kaç yıl içinde varlığını haber verdiği elementlerin keşfedilmesi mendelyev'i kısa sürede dünya çapında ünlü bir kimyacı hâline getirdi.
    periyodik tablo, mendelyev'in mükemmel yorumculuğu ve üretici zekasının çarpıcı bir ürünüdür. 25 büyük kitaptan oluşan diğer çalışmaları da oldukça ilginçtir. izomorfizm hakkındaki bilgileri organize etmesi, jeokimyanın gelişmesini sağlamıştır. ayrıca, kritik kaynama noktasını bulup, çözeltilerin hidrat teorisini geliştirmesi onun büyük bir fizikokimyacı olarak anılmasına sebep olmuştur. mendelyev, 70 kadar akademi ve ilim topluluğunun üyesi idi. kendi deyimiyle onun birinci hizmeti ilmi araştırmaları, ikincisi ise öğretmenlikti. st. petersburg'un bir çok okulunda öğretmenlik yapmıştır. 1907 yılında zatürreden ölmüştür.
    mendelyev, periyodik tabloyu ilk defa bastırdığı zaman bilinen 63 element vardı. ölümünden bir yıl sonra ise bilinen elementlerin sayısı 86'ya yükselmişti. bu kadar hızlı artış, kimyanın en önemli genelleştirmesi olan elementlerin periyodik tablosu sayesinde sağlanmıştı. mendeleev hiç bir yeni element keşfedememiş olmasına rağmen, bilim dünyasına yaptığı hizmetten dolayı, 1955 yılında g.t.seaborg başkanlığındaki amerikalı fizikçiler tarafından sentezlenen 101 atom numaralı elemente, dimitri mendeleev onuruna "mendelevyum" adı verilmiştir.
  • alkol kullanmasa da votkadaki alkol-su oranı konusunda doktora tezi sunmuş ve votkanın bugünkü haline gelmesinde önemli bir adım atmıştır...

    (bkz: 31 ocak 1865)
  • st. petersburg üniversitesine öğrenci olarak gittiğinde kabul edilmemiş, sadece misafir olarak derslere katılım hakkı tanınmıştır. mendeleev kabul edilmediği ve misafir öğrenci olarak gittiği st. petersburg üniversitesine yıllar sonra profesör olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap