• 1792 yılında amerikan bağımsızlık savaşı önderlerinden thomas jefferson öncülüğünde demokrat cumhuriyetçiler adıyla , george washington öncülüğündeki federalistlere karşı ortaya çıkmış olan amerikan siyasi hareketidir. 1844 yılında demokratların benimsediği ve federalistler ve onların ideolojik anlamda devamı olan cumhuriyetçilerin karşı çıktığı yerli sanayiyi desteklemek üzere korumacı gümrük politikasının uygulanması ve özellikle de 1861-1865 amerikan iç savaşı'nın çıkmasına kadar giden bu dönemde, güneyin toprak sahiplerinin kölelerinin özgürleştirilmesiyle ortaya çıkacak olan ucuz emek gücü arzından faydalanmak isteyen kuzeyin sanayi burjuvazisinin çıkarlarını savunan cumhuriyetçilere karşı, eyaletlerin özyonetim haklarına müdahale edilmemesi gerektiği fikrinin örtüsü altında güney toprak sahiplerinin çıkarlarını savunmak ekseninde politikalar oluşturmuşlardır başlangıçta.

    günümüzde ise iki parti arasındaki temel siyasi anlayış farkı, cumhuriyetçilerin muhafazakar, demokratların ise liberal olmasındandır. ikinci dünya savaşından sonra söz konusu anlayış çerçevesinde demokratlar, homoseksüellerin toplumsal haklarını ve ayrıca kadın hakları çerçevesinde kürtaj hakkını savunmuş, cumhuriyetçiler bu konularda muhafazakar anlayışlarından dolayı tutucu davranarak, söz konusu hakların yasallaşmasına karşı çıkmışlardır. bununla birlikte kuzeyli sanayi burjuvazisi ve güneyli toprak sahiplerinin arasındaki çıkar catışmasından kaynaklanan ve amerikan iç savaşını sanayi burjuvazisinin kazanmasına bağlı olarak o dönemde varolan sosyo-ekonomik yapının savaşla sona ermesinin bir sonucu olarak başlangıçta benimsenen ekonomi politikaları zamanla unutulmuş, dönem dönem her iki grup da tarihsel ekonomi politikası anlayışlarını da değiştirebilmiştir. ayrıca her iki parti de iktidara gelmeden önce seçim konuşmalarında savundukları iktisadi politikaların hükümet olunca tam tersini uygulayabilmişlerdir. söz gelimi paul volcker'in fed baskanlığına atandığı ve amerikan ekonomi politikalarında keynesyen politika yerine monetarist politika reformunun başladığı zaman diliminde demokrat jimmy carter başkan iken, bugün demokratlar , cumhuriyetçilerin aksine , yapısalcı-strüktüralist ekonomi politikalarını monetarist anlayışa tercih etmektedirler.

    cumhuriyetçileri şahin, demokratları da güvercin şeklinde nitelemek de mümkün olamamaktadır. zira 2003 yılında ırak işgaline öncülük eden cumhuriyetçi partinin söylemlerini , 1964 yılında vietnam'a savaş açan demokrat parti de dile getirmiştir.

    (bkz: #16007365)
    (bkz: republican party)
  • simgesi e$ek olan parti. bildimiz e$ek. daha partinin yeni palazlandığı yıllarda, partinin ba$kan adaylarından biri andrew jackson'dur. andrew jackson kongrenin kurulmasında görev almı$, bir süre valilik yapmı$ ama nasıl i$i askerlik olan bir zattır. bu alanda da büyük ba$arıları vardır. halk tarafından sevilen/sayılan birisidir. kendisi pek gönüllü olmasa da 1924'de demokratların ba$kan adayı olur. seçilemez. bir sonraki dönem tekrar ba$kan adayı olur. bu sıralarda diğer ba$kan adayları andrew jackson'ı cahillikle, görgüsüzlükle ve hatta "e$ek"likle suçlarlar. andrew jackson bu e$ek benzetmesine kırılmaz/darılmaz. hatta, e$ek hayvanının özellikleri över ve 1828 yılında yapılan seçimlerde e$eği partinin simgesi haline getirir. oyları silip süpürür. bu tarihten sonra da demokratlar hep bu hayvanla anılır olur.
  • 3 kasim 2020 secimleri oncesi fark ettim ki (bugun itibariyle)1976 secimlerinden bu yana tum baskan adaylari hala hayatta olan parti. basta 96 yasindaki jimmy carter, 92 yasindaki walter mondale, kismetse 3 kasimda 87nci yas gununu kutlayacak michael dukakis, bill clinton, al gore, john kerry, barack obama, ve son olarak hillary clinton.

    ayni seyi cumhuriyetciler icin soyleyemiyoruz. gerald ford, reagan, baba bush, ve john mccain 1976’dan bu yana aday olup bugun hayatta olmayanlar. onlar icin hayattaki en eski aday 97 yasindaki bob dole. ogul bush, mitt romney, ve haliyle donald trump ise bu doneme ait ve hala hayattaki diger cumhuriyetci baskanlik adaylari.

    ufkumuzu genisleten bu gereksiz bilgiyi yazalim bir kenara.
  • şu çok cahilce bir entry: (#158094651)

    birleşik devletler’de parti ve klikler toplumsal olaylarla birlikte dönüşüm geçirir. demokrat parti ilk kurulduğunda beyaz üstünlükçü bir kesime de sahipti. bir dönem böyle olması toplumsal tabanının sürekli ve her yerde böyle olacağı anlamına gelmez. parti içi fraksiyon diye bir şey var. güneyde segregasyonist politikaları destekleyen bazı demokratlar sonra cumhuriyetçi oldular. örneğin yıllar sonra obama demokratlardan seçildi. her şeyi kendi yaşadığınız ülkenin sığ politik algılarıyla yorumlamaya çalışıyorsunuz.

    ikinci dünya savaşı’nda japonya’nın başında faşist ve soykırımcı tojo hükümeti vardı. bunu neden yazmıyorsun? asya’da neden olduğu katliamları da anlatsana. üstüne bir de idam edildi. amerika o dönem hem nazilerle hem japon faşistlerle savaştaydı.

    ayrıca ulus aşırı politikalar genelde bipartizandır. j.f. kennedy’den önce vietnam’da fransa’yı eisenhower destekliyordu ve savaşı meşrulaştıracak söylemlerde o bulundu. bir de farkında mısın bilmiyorum çiftdüşün yapımışsın. hem kaybettiğini hem de vietnam’a girmesini eleştiremezsin.

    bir de nasıl bir saflık bu anlayamadım. ırak işgali g. bush döneminde oldu. ve yaklaşık iki yüz bin insan öldü. neo con. bilhassa cumhuriyetçi partiye yakın geçer. her şey öyle siyah-beyaz sığlığında değil. gelmiş kanlı geçmişe sahip parti diyor.

    biden döneminde nasıl ekonomi battı onu da anlayamadım. trump döneminde ülke ciddi bir borç batağına girdi. biden’ın ekonomi ekibi bunu düzeltmeye çalışıyor.

    muhtemelen hiç cumhuriyetçi parti destekçisi biriyle karşılaşmadınız. zira müslüman türkleri böcekten daha değersiz gören insanlar. buna rağmen diğer uydu devletlerindeki senin gibi muhtemelen sağcıların nefretini yönettiler hep. hala da yönetiyorlar.
  • son üç başkanı da hukukçu olan parti
    - abd'deki devlet ve siyaset yapısının doğası gereği hukukçular politik olarak önemli bir faktör olarak göze çarpar. (bkz: check and balances).
    - bu sadece işin devlet ayağı. bunun dışında da yine yargı sisteminin doğası gereği avukatlar fazlasıyla kritik bir rol oynuyorlar.
    - bu sebeple hukuk nosyonlu kişilerin siyasette yer alması fazlasıyla alışılageldik bir durum.
    - partinin çıkardığı son üç başkan (bill clinton, barack obama ve joe biden) avukat kökenli. yine aynı dönemin ikinci adamlarının hayatlarında da hukuk geleneği var. al gore ülkenin en önemli kadın hukukçularından birinin oğlu. es keza hillary clinton yine eşi gibi hukukçu. obama'nın yardımcısı biden'di zaten.
    - ve yine bugünlerin popüler ismi kamala harris de tahmin edebileceğiniz gibi hukukçu. ve eğer ileride başkan olarak atanır veya seçilirse bu geleneği devam ettirecek.
  • rakibi republicanlar olan amerikan partisi. (turkiye'deki dp ile alakasi yoktur)

    bu partinin son yillarda savundugu 'asgari saat ucretini arttiralim ekonomi duzelir' doktrinine ekonomistler siddetle karsi cikmaktadir. marjinal iscilik ucreti arttiginda ayni duzeyde uretim yapmak icin daha fazla kapital daha az isci kullanilacagindan, ucret artisi issizlige yol acacaktir.. issiz kalan kesim ise en az kalifiye olan grup yani 18 ya$ civari genclerdir*
  • amerika'daki demokratlarin en buyuk sansi (ya da belki sanssizligi) republican party'nin silah-bayrak-kurtaj-tanri-komplo spiraline girip batiyor olmasi.
    bugunku sartlarda (ozellikle asayis ve ekonomi kartini oynayan) republicanlarin %50'yi gule oynaya gecebilmesi lazimdi ama yukarida yazdigim kitlenin yarattigi irritasyon yuzunden insanlar demokrat parti'nin eteginden ayrilamiyorlar. bu demokrat parti icin de kotu bisi, ne koysak yiyorlar diye siyaset yapmanin zararlarini baska ulkelerden biliyoruz.
  • son dönemde hillary clinton ve liberal kanadının güç kaybetmesiyle giderek demokratik sosyalizm çizgisine yakınlaşmaya başlayan parti. bu, abd'de sosyal devletin gelişmesi adına olumlu bir gelişme olsa da, trump'a karşı bir kez daha seçim kaybettirme ihtimali nedeniyle riskli bir tercih olabilir. akademisyen sinan erensü'den yorumlar; https://www.youtube.com/watch?v=mqshpnavojw
  • usa'nın akp'si
hesabın var mı? giriş yap