• renault, dacia, nissan ve suzukinin dizellerinde kullanılan, sanırım efsaneleşecek motor. 750.000 de kango gördüm ya şu kısa ömrü hayatımda. daha da gam yemem hacı. 1-2 kez motor yapılmıştı araca ama bir motorun 750.000 km gitmesi hakikaten alnından öpülesi durumdur. tebrik hatta teprik ediyorum renoyu burdan.
  • renault symbol'de ve nissan qashqai'de. hatta dacia sandero'da ve mercedes a serisinde kullanılan bir motor teknolojisi.

    renault'un yıllarca teneke satarak kazandığı parayı aktardığı ar-ge departmanının başarısı.
  • opel/fiat kombinasyonunun cdti motorları ile kıyaslandığında ezici üstünlüğü olan renault motoru (ve hatta nissan ve mercedes'in de bazı modellerinde mevcut).

    iki tip motora sahip bakımlı araçları 0'dan 150.000 km'ye kadar kullanmış birisi olarak rahatlıkla şunu söyleyebilirim;

    cdti ile 100.000 km'yi geçtikten sonra 150.000 km'ye kadar 2 defa yolda kaldım.

    1. yağ esanjöründeki dahili bir kaçak neticesinde motor soğutma suyuna yağ karışması sonrası motorun hararet yapması ve su kaynatması

    2. devirdaim pompasında çatlama sonrası motorun su kaybetmesi sonrası hararet yapması.

    ikisi de beni ciddi masrafa soktu.

    dci ile sayısını hatırlayamadığım kadar yolda kaldım.

    1. mazot ve kahve almak için.*

    2. yok.
  • direct common-rail injection. renault-nissan ortaklığıyla üretilmiş dizel yakıtlı motor ünitesi.
    gelmiş geçmiş en verimli motor olma özelliğine sahiptir. ılk uretildigi gunden gunumuzdeki (adblue) euro6 normlarinda uretilen versiyonuna kadar surekli gelistirilmistir. ınanılmaz düşük yakıt tüketimi nispeten daha sessiz olması, üzün ömürlülük düşük bakım maliyeti ve sorunsuzlugu ile gönüllerde taht kurmuştur. tabi bu normal şartlar altında gecerlidir. nasıl ki insan sahte alkol içince mefta oluyorsa bu motorda da ucuz yakıtla büyük masraflara yol açarsınız. sayısız ödül almış mercedes yıldızlı kaputun altında bulunma şerefine nail olmuş bu motor ulkemizde de çok sevilmekte ve tercih edilmektedir.
  • 1.5lt hacimli olanının ankara - istanbul arasında, 100 km/h maksimum, 91 km/h ortalama sürat ile 3.6 lt yakıt tüketmişliği vardır geçen hafta. enfes.
  • 1.6 litrelik 130 hp gücündeki 320 torka sahip olan yeni motor ülkemizde uzun zamandır heyecanla beklenmekte. gerçekten çok başarılı motorlar üretiyor renault.
  • sorunsuz motor yoktur ama iyi denenmiş uzun yillardir cok genis bir marka ve model yelpazesinde kullanilan bir dizel motor serisi.

    bakimlari zamaninda yapilmis (triger seti,yag, mazot filitresi) filo arabalarinin major problemler olmadan 200 bini rahatlikla gorur ki bu filo arabalari bakimlari disinda hakikaten deli gibi hor kullanilir. adam gibi kullanilan ve yine bakimlari iyi yapilan aile arabasinda 450 bini gormus olanina bu gözler şahit olmuştur.

    80 beygir altında olanların bazılarında intercooler yoktur, intercooler olmayan modeller chip tuning'e gelmez fazla zorlamaya da gelmez. gene bu intercoolersız motorlar daha ekonomik de degildir. bu yuzden ikinci el alicilar icin eger arabanin yasi dusuk ve yuruyeni saglamsa, 100-120 binde expertizde gerekli beygiri veren araclar intercooleriysa daha yillarca gideri vardir.
  • fransız dizel motor devrimi sonrası tüm motor üreticileri daha fazla subap, daha fazla beygir, daha fazla tork diye kendilerini yırtarken renault'un “az aslında çoktur” diyerek 8v konusunda ısrarcı olması ve mükemmel optimizasyonu ile, dci dünyanın en çok kullanılmış dizel motoru olmuştur.

    dci evrimine bakarsanız aslında çok da ilerlemediğini düşünebilirsiniz çünkü bu makinenin temelinde yatan mühendislik çok basittir: ihtiyaca uygun optimizasyon. ihtiyaç da hep aynı olduğundan denklem baştan çözülmüştür.

    8v konusunda ısrar edilmiştir çünkü arabalarımızı genellikle alt devirlerde kullanırız. hatta şanzıman denen kutunun icat edilme sebebi de budur. dizel motor zaten yakıt ekonomisi temeline kurulu olduğundan alt devirlerde çalışması planlanmış bir durum olduğundan neden 16v kullanılsın ki? 8v ile düşük devirlerde yüksek torka ulaşabilen motor yeterli ve çözüm odaklıdır.

    dci çabasızca her işi halleder, çünkü aslolan basitliktir. neden gaza yüklendiğinizde şanzımanın bir vites küçültüp dizel bir motora harıl harıl devir çevirmesini isteyesin ki. bunun yerine dci mevcut vitesinde her devrinde üretebildiği azami torku ile çaba göstermeden aracı çeker götürür.

    gelelim duygulara. v6 belki ama v8 benzinli bir motor kullandıysanız bilirsiniz ki her devirde güç vardır. otomatik bir v8 kasa ağırlığı ne olursa olsun, hız ne olursa olsun 2 bin devri geçmemeye çalışır, hatta bazen rölanti devirlerine yaklaşır. gaza bastığınızda da hiç dert etmeden çeker götürür, devirlenirken de ne aksırır ne tıksırır.
    ne kadar benziyor bakın 1.5 dci hissiyatına. 1.5 dci 1500 devirde giderken gazı ezerek bastığınızda bile aracı çeker götürür, şanzımandan yardım istemez.

    çabasız, basit, optimal motor budur.

    bu arada bu ailede 2.2 dci vardır bir de, asıl çabasız çekiş ondadır çünkü o biraz daha büyük araçlar için dizayn edilmiştir. hiç vites istemez, hiç çekişini kaybetmez. mükemmel dizel motor hangisidir derseniz benim cevabım dci. daha eğlenceli dizel motor hdi'dir diyebilirim ama dizel motorun çıkış noktasını düşündüğünüzde dci doğru amaca hizmet eder.
  • ee bu bildiğim yakmıyor.

    uzun yolda hizi 80-90km/saat civari tutarsan 2-4 litre arasi bir seyler goruyorsun anlik tuketimde daima.

    acayipmis valla saygi duydum bu 1.5 dci motora.
hesabın var mı? giriş yap