• cocuklar kucuk olmalarindan dolayi(zira cocukturlar) ezik hissederler kendilerini, abiler ablalar onlara "ufaklik" dediklerinden. bu yuzden yaslarini en az yarim yas buyuturler soylerken.
    (bkz: 13 bucuk)
  • çocuklar,özellikle de kız çocuklar büyüyüp orta yaşlara geldiklerinde bu tandans tam tersine bir sürece girip yaş küçültme tandansına dönüşür.
  • zihnimde yer etmiş biraz tatlı, ama daha çok iç burkucu bir anının da ortaya serdiği üzere, çocukların yaşa atfettikleri gereğinden fazla önem sadece kendilerinden çok büyük olanlara karşı değildir.
    anaokulu yaşındaki iki çocuğun kendilerine verilen resimdeki şekli birlikte çalışarak legolarla oluşturmalarının beklendiği ve bunun kameraya alındığı bir deneyi kodlamaya çalışırken denk gelmiştim bu sahneye: biraz daha zeki, biraz daha dominant, biraz daha acımasız bir kızla; nasıl bir yetiştirilmeye tabi kaldıysa artık, biraz daha güvensiz, biraz daha huysuz, hayatta biraz daha içsel acı çekecek gibi duran gözlüklü bir başka kız legolarla -zannederim- bir kamyon oluşturmaya çalışıyorlar. tahmin edileceği üzere birinci kız hızla, beceriklilikle ve diğer kıza hiç aldırmadan atılıyor göreve. diğeri ise uğraşıyor bir müddet, ama şekildekine benzer manalı bir bütünlük oluşturamıyor bir türlü. bırakıyor legoları bir noktada, son derece konsantre olmuş, yaptığı işte kendini kaybetmiş arkadaşını seyrediyor huzursuzlukla biraz; "bana hiç yardım etmiyorsun sen" diye sitem ediyor sonra ona; olumlu hiçbir tepki alamayınca, deneyi yapana arkadaşını şikayet ediyor, ağlamaklı oluyor o arada; en sonunda diğer kıza dönüyor "sen yaparsın tabii, sen altı yaşındasın" diyor birden, belli bir suçlayıcı tonla, ama kendi kendine başarısızlığını inandırıcı bir şekilde açıklamanın verdiği rahatlıkla. elimdeki kayıtlardan hemen iki kızın da doğum tarihlerine bakıyorum: farklı yıllarda doğmuşlar, ama sekiz-dokuz aydan fazla yok aralarında.
  • 9 yaşındayken doruğa çıkan eğilim. öyle ya mahalledeki kızların yaşları bile iki basamaklı sayılara ulaşmıştır. 10 yaşındalar ya boru mu? kolay değil öyle iki basamaklı sayılara ulaşmak. 18 yaşına gelme isteği bile 10 yaşına gelme isteği kadar baskın değildir. çünkü 17 de iki basamaklıdır 18 de. işte bu sebeplerden dolayı çoğu 9 yaşındaki çocuk 10 yaşında olduğunu iddia eder.
  • nedense yas ilerledikce bu yas olayi kuculterek soylenir.insanlarin ideal, olmasi gereken, mutlaka yasanmasi gereken (arada bir yerlerde) bir yasimi vardir ki acep. sahsen her yasi sevmek lazim.
hesabın var mı? giriş yap