• 6 aylık citroen ds4 e-hdi dsport kullanıcısı olarak ve internet üzerinde tam olarak beni tatmin edememiş yetersiz yorumları biraz olsun kuvvetlendirmek adına :

    niyet : e, bir yıldır evliyim ve arabamı yenilemek istiyorum...

    adaylar : opel astra 1.3 cdtı cosmo ya da sport, alfa romeo giulietta, vw golf tdı comfortline, renault megane 1.5 dcı, citroen ds4 e-hdı, bmw 1.16

    bütçe : 60.000 - 70.000 tl

    test, araştırma ve nihayet : citroen ds4 e-hdı dsport, sedefli beyaz

    yorum :

    şanzuman : 6 ileri mcp robotik vites kullanımına alışmak gerekiyor. 1 haftada düz yola alışıyorsunuz ama ben şehir içi dur-kalklı dik yokuşlarda manuele geçirmek durumunda kalıyorum. alışınca oldukça rahat ve tam otomatiği aratmıyor.

    konfor : dizel bir araca göre çok sessiz çalışıyor ve rahatsızlık yok.çift bölgeli elektronik klima çok başarılı. direksiyondan kumanda kullanışlı. cruise control ve hız limitleme elinizin altında ve çok kolay devreye alınıyor. ses sistemi denon marka bagajda sub-woofer ile geliyor ve kıyaslama olarak mercedes c serisinden bile kat kat iyi. bluetooth ile cep telefonu aramalarınızı direksiyondan kumanda etmek çok kolay. bir çok bluetooth özelliği bulunan araçta müzik dinlemek mümkü değilken, iphone bluetooth eşleşmesi sadece saniyeler alıyor. tüm ds4'lerde standart gelen panoramik ön cam çok keyifli bir seyir sağlıyor. yağmur ve far sensörleri başarılı. arka ve ön park sensörlerinin hassasiyeti iyi. paralel park edilebilecek boşlukları tarama, özellikle büyük şehirler için kullanışlı ve avantajlı. abs, esp, asr ve tc sizi rahatsız etmeden ve uygun zamanda devreye giriyor. koltuklar rakiplerine kıyasla kat kat rahat. arka camlar açılmıyor ama araca coupe bir otomobilde, açılabilen arka kapılar olarak bakmak gerek. aracın sinyal sesine kadar tüm uyarı sesleri, 4 farklı ses paketi içinden polifonik olarak kişiselleştirilebiliyor. kadran gösterge renkleri ise beyazdan maviye, 7 farklı tondan seçilebiliyor.

    estetik : yüksek donanımlı bir c4' e göre bile, dizayn çok daha iyi. trafikte çok dikkat çekiyor. yüksek süspansiyonu beklenenin aksine daha iyi bir yol tutuş sağlıyor. ayrıca türkiye yol koşullarında avantajlı. benim aldığım design edition paket ve sedefli beyaz renk bile aracı özel kılmaya yetiyor. bu donanım ile standart gelen teker ölçüleri 225/55 r18.

    performans/yakıt : otomatik vitesteyken bile manuel kullanılabilen f1 tipi direksiyondan kumandalı şanzuman kullanım şeklinize anlık katkı sağlıyor. ben 60lt lik bir depo shell vpower dizel yakıt ile 1000km üzerinde yol yapıyorum.

    kısacası aracı alırken aklıma gelmeyen bir çok özelliği ile bile rakiplerinden farklı bir araç. yine aynı tarihe dönsem aynı ds4'ü alırdım.
  • bari bu sefer de bir ipucu vereyim. konumuz elektronik sınırları aşmak.

    ankara'da filistin caddesi'nin jilet gibi keskin yeni kaldırım taşına dayadığım lastiği yardım. kısa süre içinde de istanbul'a yola çıkmam lazım. aracın ebatlarında lastik ankara'da (citroen servisi de dahil) bulunamadığı için incecik stepneyle istanbul'a doğru yola çıkmaya karar verdim.

    araç stepne ile çalıştırıldığında yaklaşık 7 tane acil durum sinyali vererek abs, esp gibi tüm yan destek sistemlerinin şu anki dengesiz durumda çalışamayacağını belirtti. bu arada robotize şanzıman da 3. vitesten yukarı çıkmıyor, ince lastiğimizin hız sınırına uyalım diye.

    otobana çıktıktan sonra bu 3. vites konusu kahır olmaya başladı. 80'le gideceğiz, tamam da, 3. viteste bağıra bağıra gitmenin bir anlamı yok. bir tesadüf eseri bu engeli aşmanın yolunu keşfettik. araç hareket halindeyken vitesi a'dan n'ye, sonra tekrar a'ya alınca sınırlama kalkıyor, böylece 4-5-6. vites oranları da kullanıma açılıyor. yol boyunca bu küçük numara sayesinde motoru bağırtmadan rahat rahat yol alabildik.

    ds4'ünüzle stepne üzerinde seyahat etmek zorunda kalırsanız haberiniz olsun.

    (4 ay sonra aklıma gelen edit: muhtemelen yeni jenerasyon robotize şanzımanlı peugeot ve citroen modellerinin hepsi için geçerlidir bu numara)
  • zarar etmeyeceğim, hatta alıp kar edeceğim diye boş keyifsiz zevksiz ve parasını hak etmeyen arabalarda vakit öldürenlerin yorum yapmaması gereken araç

    bineceği arabayı zevkine keyfine kendi karakter ve beğenisine göre değil de eski şahinci yeni doblocu mahmut abilerin belirlediği türk otomobil ikinci el piyasasının keyfine göre belirleyenleri görmemizi sağlamıştır
  • 2012'den beri benzinli modeline sahip olduğum, tasarımı ve sunduğu özelliklerle aşık olunası bir araç. yukarıdaki entry sahibinin saydığı ve olmadığını söylediği özelliklerin çoğu, değil yeni satılan 2017 model ds4'ler, benim ds4'ümde* bile var. saatte 180-190 kilometre hızla seyrederken bile titremeyen, rüzgar sesi vesaire hissettirmeyen, tasarımında bagajındaki aydınlatmayı yuvasından çıkarıp el feneri olarak kullanabilmenize olanak sağlayacak kadar ince detaylar bile düşünülmüş bir araç hakkında "140'tan sonra titriyor, deri koltuk yok, arka kol dayaması yok, kör nokta uyarı yok, masaj yapan koltuk yok, navigasyon yok, adaptif xenon far yok" demek için muhtemelen başka bir araçla karıştırmış olmak, ya da bayi tarafından kazıklanıp en boş modeli almış olmak gerekiyor. her duyduğunuza inanmayın, alacağınız aracın özelliklerine bakın, test sürüşünüzü yapın.

    hatta şimdi sizin için baktım, entry tarihi itibariyle türkiye'de resmi olarak satılan tek model 120 beygir gücünde dizel motorlu, otomatik vitesli, gerek güvenlik, gerek konfor olsun özellikler açısından da ziyadesiyle zengin* bir model ve 135 bin lira civarında gezen bir satış fiyatı var. malum vergiler sebebiyle yüksek bir fiyat olsa da, sunduğu özelliklerle bu fiyatı hakettiğini söylemek, özellikle diğer araçlardan istenen fiyatlara baktığımızda gayet mümkün.

    ek olarak, aziz milletimizin alman hayranlığı devam ettiği sürece, ikinci elde, diğer araçlarla karşılaştırıldığında daha fazla zarara uğratacak bir araç olarak kalmaya devam edecek gibi görünüyor. bir ds4 sahibi olarak bu sonuncusu iyi bir şey mi kötü bir şey mi hala karar veremedim.
  • benzinli modeli 50.250 tl ile satışa çıkmış araç. dizel modelleri ise 60.300 tl den başlıyor. bunun yanında ekstra donanım sunan paketler de mevcut. fiyat olarak beklediğim seviyelerde. hatta benzinli modeli beklediğimden ucuza satışa çıktı.

    arabanın genel olarak dizaynı çok güzel olmuş. hem spor duruyor, hem de aile arabası gibi. yüksekliğinden dolayı hafif crossover tadı da vermiyor değil. iç dizaynı da gayet başarılı. konforlu ve güzel bir araç. üst ve orta segment arasında kalan kişiler için ideal gibi duruyor.

    edit:imla
  • 4 yıl 100.000 km kullanıp hiç bir sorun yaşamadığım koca 18" 225/45 lastikleri koltuk masajı kocaman ön camı bagajda saklı subwoofer'ı ile beni kendine aşık eden fiyat performansı oldukça iyi olduğunu düşündüğüm arabam.

    not : şirketin skoda octavia'nın en dolusunu vermesinden ötürü satacağım araçtır kendisi aynı zamanda. 2017 octavia'da olmayan zibilyon özelliği ile kendini aratacaktır.
  • bir aracı beğendiğinde onu şablon olarak alıp gördüğü her tasarımı o şablona beznerlik derecesiyle değerlendirme kriterlerini bir kenara bırakırsak, kompakt segmentte (c segmenti) bu boyutlarda ve bu kadar premium görünen, hem yerden yüksek (yani suv sürüş konumu veriyor), hem de sportif olma iddiasındaki modeller arasında kesinlikle çok yukarıda bir yerlerde. potansiyel müşterisi olarak alfa romeo giulietta ile karşılaştırıyorum. çünkü her iki model de 2011 yılında piyasada alınabilecek en kendilerine özgü, yaratıcı ve fazla donanım barındıran makineler. giulietta sportif olmasına rağmen çok konforlu (kullandım) ama ds4'ün içinde insan bir hatta iki üst segment lüksü hissediyor, audi q3'te bu kadar konfor görmedim.

    car buyer videosu: http://www.youtube.com/watch?v=zupbzhxxe4q
  • aynı altyapıyı paylaştığı citroen c4'e göre daha "sportif" bir versiyon olarak ortaya çıkarılan, c4'e göre daha yüksek ve daha fazla stil sahibi olan otomobil, omuz çizgisinin de yüksekliği ile heybetli duruyor.

    kanımca en olumsuz özelliği, arka yan camlarının açılamaması. bir de şu direksiyonlar iyice gamepade dönmeseydi de daha kibar ve üç kollu birşey olsaydı güzel olurdu.

    tabi bu arada 4 kapılı karoseri ile, c4'ün müşterilerinden çalma olasılığı da yüksek, bu nedenle de ilginç bir otomobil.
  • bu model 2016 ikinci yarısından itibaren citroen markasından çıkarılıp ds automobiles markası altında makyajlanarak, daha doğrusu yalnızca "ds wings" adını verdikleri ön panjur ve farlar ile yenilendi. sonunda tam otomatik eat6 şanzıman eklendi. ayrıca eski modellerine kıyasla yerden yüksekliği kesildi ve daha şehirli bir havaya büründü. "crossback" adlı farklı bir crossover modelde ise tavan rayları ve yerden yükseklikle volvo v40 cross country tarzı hava yakalamaya çalıştı.

    bu yeni ds markası ile psa grubu premium luxury segmentine hitap eden bir marka oluşturmaya çalışmış. yani bu ds4 denen aracın rakipleri audi a3, bmw 1, mercedes a, volvo v40. haliyle kıyaslamamızı ona göre yapmak lazım. çünkü fiyatlandırma da bu modellerden aşağı değil. türkiye bayilerinin kafası karışmış durumda. en son 2016 ekiminde 109 bin tl fiyat etiketi vardı, bu fiyat ötvlerle metalik renk vs. ile 2017 şubatında 130 bin tl'leri geçti. şimdiyse uzunca bir süredir fiyatın modeli sitelerinde belirtilmiyor. bu yeni kasaların ikinci eli ise daha 2000-3000 km'deki arabalar için 85 bin tl'ye kadar düşüyor. korkunç bir değer kaybı ve bir türlü tutturulamayan satış fiyatı var. ve fakat aşağıda değineceğim sebeplerden dolayı asla ve asla premium sayılabilecek ve bunlarla kıyaslanabilecek özelliklere sahip değil. tam aksine eski modellerinden çok daha boş, son derece standart bir hatchback konumunda. zaten normal citroen c4'lerden de maalesef dış tasarım haricinde bir fark bırakmamışlar. içi, malzeme kalitesi saçmasapan eksikilikler dışında aynı.

    şimdi gelelim sıfır teslim alıp 6 aydır kullandığım bu saçmasapan fiyatlar istenen citroen'in (pardon ds'in) bize sunduklarına:

    - arka görüş kamerası yok
    - koltuk ısıtma yok, masaj yok, deri döşeme yok
    - yan aynalarda ısıtma yok!!! kışın kapalı otoparka girdiğinizde buğulanmadan dolayı park bile edemiyorsunuz. (bu özellik benim 2007 model en boş fiestamda bile vardı)
    - elektronik kumandalı hafızalı koltuk yok
    - navigasyon yüklü değil
    - bana gelen versiyonda emniyet kemeri ikaz lambaları sökülmüş, orta konsolda çirkin bir boşluk var
    - avrupa modellerinde olmasına rağmen buradaki versiyonda anahtarsız çalışma yok.
    - tüm kataloglarda, broşürlerde full led farlarla tanıtılmasına rağmen led far yok, çok ayıp! sadece en sevimsiz kombinasyon olan led gündüz farı + sarı far kombinasyonu yapmışlar.
    - bagaj eşiği çok yüksek. yükleme yapmak rahat değil.
    - direksiyon gereksiz derecede sert. buna rağmen tepkiler de öyle hassas değil. yolu tam olarak hissettirmiyor.
    - 7" multimedya kullanışlı değil. rakiplerine göre çok ilkel (bırakın audi bmw'yi, renault bile fersah fersah fark atmış durumda). tek artısı apple car play eklemeleri olmuş. ayrıca usb ve aux girişi elin çok zor girdiği saçmasapan bir yerde. kol dayamanın altındaki bölmede eskiden olan priz çıkarılmış!
    - gösterge panelindeki ekran çok ilkel, yakışmamış. göstergeler hiç kullanışlı değil. istediğiniz gibi kişiselleştiremiyorsunuz. sadece gereksiz şekilde renkleri değişiyor. o da tek rengin tonları halinde.
    - artık b segmentinde bile rakiplerinin standardlaştırdığı hiçbir güvenlik desteği yok. yorgunluk algılama, adaptif cruise, fren desteği, kör nokta uyarı, şerit takip falan hiçbir şey yok.
    - kapı içi ve kol dayanağı üzerindeki ince kumaş kaplama kirlenmeye çok müsait. bu modelden bu fiyat istenirken tüm konsol ve koltuklar katalogda gösterilen ancak türkiyede sunulmayan full deri kaplı gelmeliydi. büyük hayalkırıklığı!
    - motor düşük hızda kalkışta, durmadan önce ve yoğun trafikte 0-20 km arası seyrederken çok titretiyor, oldukça da gürültülü. opel'in cdti motorları hem performans hem ses olarak çok daha iyiydi. umarım son birleşmeden sonra psa grubu cdti teknolojisini tüm modellere yansıtır.
    - yakıt tüketimi büyük fiyasko. 3.5 - 4 litre olarak görünen fabrika değerlerini tamamen ikiyle çarpın. 10bin km'ye yaklaşan aracımda şu an ortalama 7lt/100km. orta trafikte ve fazla zorlanmayan orta performans kullanım rakamı bu. 3.5 litre görmesi imkansız.
    - süspansiyon fena değil, ama iyi de değil. çukurlarda lap lap vuruyor, yerdeki boyalar hissediliyor. ayrıca az da olsa trim sesleri 10 bine gelmeden hissedilmeye başladı.
    - frenler güven vermedi bana. ani yüklenip manevra yapmaya çalıştığımda hemen kaymaya başladı.
    - eat6 şanzımanda vites geçişleri titreşimli olabiliyor. zaman zaman kararsızlık yaşıyor. bir dsg değil.
    - garip şekilde 140km/h hızı geçtikten sonra titremeye başlıyor. daha üst hızlara çok isteksiz tırmanıyor. rüzgar ve yol sesini fazla alıyor.
    - premium hissiyatı sağlayacak hiçbir detay yok. direksiyonun altındaki krom bölüm gereksiz olmuş. kışın çok soğuyor ve tek el tam döndürmelerde elden kaymaya sebep oluyor. vitesteki krom detay da kışın temas etmesiyle sinir bozucu oluyor. koltuk kumaşlarında ekstra güzel bir hissiyat yok. her yer sert plastik siyahı, boğucu görünüyor.
    - ve tabii ki ds4 klasiği olarak arka kapılarda cam açamıyorsunuz. sabit yani, yok. ben problem olmaz diye düşünüyordum ama arkadaki insanlar için problem oluyor. ayrıca arka kapıların açılması sivri cam ucuyla birlikte geldiği için çok zor. kapı dar olduğu için giriş çıkış da kolay değil. arkada orta kol dayama ve bagaja erişim yok. arka koltuk için hava kanalları yok.. diz mesafesi fena değil. bagaj hacmi pek iyi değil.

    peki her şey mi kötü? yok, ben özellikle arka tasarımını seviyorum. öndeki geniş zenith cam ferahlık hissi veriyor. büyük lastiklerle haşmetli duruyor. oturma ve sürüş pozisyonu rahat. kol dayamanın kademeli olması güzel.

    özet olarak sport coupe mi olsam, suv mu olsam, hatchback mi olsam, mini mi olsam diye arada kalmış, premium görünümlü vasat orta sınıf bir araç. ben güzel bir kampanyayla uzun dönem kiraladım, ama o istenen fiyatların verilmesi akıl işi değil. asla premium segmentte rekabet edecek bir araba değil. ve hatta maalesef yeni megane'ın, golf'ün, focus'un, astra'nın bile ds4'e karşı çok daha fazla üstünlüğü var.
hesabın var mı? giriş yap