• yaklasik bir ay once tanistigim ve daha emekleme asamasinda oldugum program.

    ancak yine de, daha cok erken olsa da hakkinda birseyler yazmak isterim. kendine ogrenecek soyle cafcafli bir 3d modelleme yazilimi arayan arkadaslara, bir comez olarak birkac ufak tavsiyem olacak. elbette ki, cg aleminin gormus gecirmis ustalarindan cok daha detayli, uzman tavsiyeleri duyabilirsiniz. ancak bazen bir programi enine boyuna bilen birinin yeni baslayacak olana tavsiyeleri tam isabetli olmayabiliyor, detaylara fazla iniliyor. o comezin heyecanlari, korkulari gormezden gelinip biraz gosterise kacan aciklamalarda bulunulabiliyor. bu yuzden benim gibi taze bir cinema 4d kullanicisinin tavsiyeleri o urkek ama istekli, heyecanli ve bir o kadar da sevecen yeni kullanici icin yararli olabilir diye dusunuyorum. yaniliyorsam da affiniza siginirim, neden yanildigimi anlativerin bari...

    basit bir formatta ilerlersek... simdi efendim, surec benim icin soyle basladi:

    after effectsde kendi halinde basit motion graphics ve compositing yapan bendenizin ortalikta dolanan 3d modellere agzi zaten bir suredir sulanmaktaydi. en son olarak andrew kramer element 3d plug-ini cikarinca ve ben bu plug-ine bilmem kac dolar bayilip sinirlarini kesfedip sinirlerimi sinayinca, "ehhh yeter be" deyip kendime soyle kullanislisindan bir 3d modelleme programi aramaya basladim. kriterlerim kullanici kitlesinin genisligi, buna bagli olarak ogretici materyal (tutorial) bollugu ve piyasada kabul edilebilirligiydi.

    bu kriterler isiginda, seceneklerimi eleyerek uce indirdim. bunlar 3dsmax, maya ve cinema 4d idi.

    bu noktada cesitli forumlari, bloglari, kullanici gruplarini, endustride san'at eyleyen kisilerin goruslerini ve egitim ve ogretim veren kurum ve kisilerin sitelerini dolastim durdum. gordugum kadariyla 3ds max genel olarak mimar cevrelerinde buyuk ilgiyle karsilanirken, film ve animasyon sektorunde maya workflowlarin neredeyse vazgecilmez bir unsuru haline gelmisti. sonucta bu iki programdan birini sececektim. ama sonra, tuvalette elimde storyboard afedersiniz buyuk abdestimi icra ederken, dedim ki, "ulan sanki hobbit filmine animasyon yapacak, berlin havaalanini yeniden dizayn edeceksin". bu fikrin kafama dank etmesiyle "bu uc programin en kullanici dostu olani hangisidir o zaman?" sorusunun google search alanina yerlesmesi neredeyse bir oldu. ve karsima herkes tarafindan verilen tek cevap cikti: cinema 4d. 3ds max arayuzunun karmasikligiyla su eskiden sokaklarda gordugumuz telefon kutularina benzemesi, maya'nin da simdi adini dahi hatirlamadigim bir takim programlama dillerine dayanmasi veya onlardan destek almasi, diger iki secenegi direkt eliyordu. cinema 4d, her ne kadar daha once hic 3d modelleme programi gormemis olan bendenizde uzay gemisi kontrol paneli hissiyati uyandirsa da, cok basit ve yalin bir dizayna sahip oldugunu fark etmem pek uzun surmedi.

    bu noktada belirtmeliyim ki, cocuklugumdan beri hep uzay gemisi surmek istemisimdir. tesekkurler cinema 4d.

    programin kendisine birkac soru sordum tabii ki, mangirlari bayilmadan once.

    dedim ki: arkadas modelleme tamam da motion graphics alaninda guclu musun? tabii ki, dedi cinema 4d, mograph adinda kocaman bir panelim bile var.

    peki dedim, entegrasyon olayin nasil? after effects, photoshop filan? dalga mi geciyorsun, dedi cinema 4d, en guclu yanlarimdan biri bu. objeleri, alphalari filan gec, kameralari, isiklari, 3d motion path'lari filan ne varsa export edebiliyorsun. hatta dur bak, senin icin bir after effects project file yaratayim da gor.

    peki su fantastik renderlar gordugum meshur vray renderer? vaaaaar. o da var. sikma sen canini, diye cevap verdi cinema 4d.

    bu cevabi da alinca, evet, dedim, evet cinema 4d. seni istiyorum. istiyorum....

    efendim, simdi bu kisa hikayeden sonra asil maceramiz basladi tabii ki. buraya kadar tavsiyeleri hikayenin icine yedirdim, bak bu yedirme olayini da feci yaparim... neyse, simdi direkt tavsiyelerime geciyorum. unutmayin, daha bir aylik bir kullaniciyim, mini mini bir kusum, gozunuzde ispanagin yapraksiz sapindan daha fazla bir degerim yok, farkindayim.

    1) ogrenmeye baslamadan once kendinize bir plan yapin. hangi konuyu, ne zaman, ne kadar sureyle inceleyeceginizi iyice belirleyin. bu plan mumkunse yazili olsun da sonra kivirmayin.

    2) ulasabildiginiz tum kaynaklari edinin. kitaplar, video tutoriallar.. ne varsa. asagida bir liste verecegim, baslangic icin kullanabilirsiniz. paraya bayilacaksaniz, yuklu bir miktari gozden cikarin. benim gibi bir hamambocegi edasiyla malum ortamlarda dolanip tutorial indirecekseniz de versiyonu, yapim yili onemli degil, iyi bir arsiv edinmeye bakin baslamadan once. basladiktan sonra cok guzel bir egitim setine rastlayip ayni konulara geri donmenize gerek kalmasin. herseyi sifir noktasindayken edinmeye calisin.

    3) dedigim gibi konu konu gidecekseniz, programi bir takim modullere ayirmaniz gerekecek. ben su sekilde bir liste hazirladim kendime (terimlerin ingilizcelerine alistim, turkcelestiremeyecegim, kusura bakmayin) :
    -interface, layouts, keyframes, project ve render settings.
    -primitives, splines, hafiften generators, deformers.
    -materials, textures
    - giris seviyesi polygonal modeling (points, edges, polygons: basit modeller)
    -isiklar, isiklandirma teknikleri
    -kameralar, kamera hareketleri, kontrolleri
    (bu noktada kucuk animasyonlar veya basit sceneler yaratmaya baslayacaksiniz, after effects veya artik hangi compositing programini kullaniyorsaniz o programla entegrasyonun nasil isledigine baksaniz iyi olur.)
    -mograph (ben su an bu asamadayim)
    -xpresso
    -hair module
    -dynamics
    -particles
    -ileri seviye polygon modelleme (daha karmasik modeller)
    -character rigging (ben bu olaya hic girmemeyi planliyorum, basima is acmak istemiyorum cidden)
    -uvw mapping, body paint
    -vray

    sunu eklemek isterim ki, bu liste cok kati bir liste degil. ileri geri illa ki gideceksiniz. sunu demek istiyorum: mograph ogrenirken, eliniz mahkum xpresso'ya, belki dynamics'e biraz bulasacaksiniz. ya da particle sisteminin derinliklerinde gezinirken, isiklarla veya texturing ile ilgili bazi seyleri yeniden incelemek, hafizanizi tazelemek isteyeceksiniz. yani mograph asamasindayken "xpresso ne la?" gibi bir abuklugunuz olmayacak, olsa sacma olurdu zaten. ne o oyle, ankara bebesi gibi lali lulu konusmak...

    ama onemli olan, "vaaay hair olayina bak, ahenkle dans eden saclar" deyip, daha xpresso'da range mapping yapamiyorken, kil tuyle ugrasmamak. bir disiplininiz, yolunuz, yordaminiz, yonteminiz olsun.

    internet sinirsiz bir ortam ve gunumuzun insaninin onune sonsuz secenekler koyuyor ancak bunu yaparken bazi sorumluluklar da yukluyor. 21. yuzyil insaninin bence en onemli sorunlarindan biri, dijital dunyanin getirdigi bu bilgi bollugu (yoksa coplugu mu, demeliyiz?) karsisinda, trt 2'de "internet ve biz" programini hazirlayan mallar gibi konusmamak, konusulursa da dinlememek. benim gibi, "sikerim sorumlulugunu, cevre bilincini! getir oradan yarim tavukla az pilav, bi de kola" diyenlerdenseniz, asagiya sizler icin bazi kaynaklar siralayacagim. bunlarin bazilari, her turlu tutoriali veya plug-ini veya programi bulabileceginiz paylasim siteleri, tu kaka seyler. ama paylasim guzeldir, guzel.

    http://www.greyscalegorilla.com/
    http://www.lynda.com/
    http://www.digitaltutors.com/
    http://www.fxphd.com/
    http://www.helloluxx.com/
    http://www.base80.com/
    http://www.3dfluff.com/
    http://www.c4cafe.com/
    http://www.c4dtutorials.net/
    http://www.mograph.net/
    http://www.cmivfx.com/
    http://www.rutracker.org/ (tu kaka site. manyak torrent arsivi. hem ruscanizi gelistirirsiniz, ilerde ise yarar bakarsiniz?)
    http://www.cineversity.com/
    http://www.jag4d.com/
    http://www.cgpersia.com/ (tu kaka sitelerden biri. blog, forum ve torrent olarak uc bolum halinde paket geliyor. ucu de birbirinden tu kaka, pis, iyyy...anladin sen onu)
    http://www.motionworks.com.au/
    http://www.xpresso24.com/
    http://www.pariahstudios.co.uk/
    http://c4dusers.deviantart.com/
    http://www.vimeo.com/ (evet. bildiniz. vimeo. cinema 4d diye yazip aratin, yapilan islere demo reellere bir goz atin, ufkunuz acilsin)

    benden bu kadar. biraz vakit gecsin, emekleme hizim artsin biraz, belki biraz ayakta da durabilmeye baslarim, o zaman yine karalarim birseyler. bir hatam, atladigim bir noktam olduysa memnuniyetle dinlerim ama fazla artistlik yapmayin lan, sanki ananizin karnindan lens flares esliginde animasyon yaparak ciktiniz.

    not: butun bu ogrenme, tutorial izleme surecinde nick campbell, rob garrett ama en onemlisi tim clapham ile akraba olacak, bir sensei-cekirge iliskisi kuracak, bilgisayar basinda degilken bile onlarin sesini duymaya, onlar gibi konusmaya baslayacaksiniz. ozellikle tim clapham'a buradan seslenmek isterim. abicim, guzel abim, sana ne kadar tesekkur sunsam az. sen ki mograph'in ustasi, cinema 4d'yi yalamis yutmus bir insansin ve fakat o manchester aksanin yok mu, uyuz oluyorum abicim, uyuz...

    not2: en onemli ogrenme kaynagini eklemeyi unutmusum. cinema 4d cok yararli bir ozellikle geliyor. layouttaki herhangi bir seye, object olsun, texture olsun, attribute olsun sag tiklayip "show help" dediginizde o sey ile ilgili cok yararli bilgileri iceren help dokumani geliyor onunuze. bu help dokumani o kadar genis icerikli ve guzel dizayn edilmis ki, parayla satilan bazi kitaplardan daha ogretici ve aydinlatici. yani atiyorum bir clone object'in nasil isledigini merak ediyorsaniz, objenin uzerine sag tiklayip help dokumanini okumak isin baslangici. sonrasi biraz experiment, biraz yaraticilik.
  • eğer iyi bir bilgisayarınız varsa ve az çok da üç boyuttan anlıyor ve müzik için geçerli olduğu söylenen müzik kulağı denilen zımbırtının göz bakışı diyebileceğimiz versiyonu sizde mevcutsa iyi bir çalışmayla çevrenizde ya da herhangi bir yerde gördüğünüz, hayal ettiğiniz her şeyi sanal olarak modelleyebileceğiniz programdır kendileri. ve buna ilaveten ışık, gölge, yansıma, kırılma vb render ayarları konularında da iyi bilginiz olursa materyallerle süslediğiniz modelleri bir kişinin gerçekten ayırt etmesi oldukça zordur. programı merak edenler öncelikle google da cinema 4d in door benzeri taglarla arama yaparlarsa gerçekçilik konusunda ne kadar aştığını görebilirler. buna ilaveten eğer biraz da after effects bilginiz varsa camera tracker özelliğiyle birlikte ortamlara olmayan nesneleri ekleyip harika işler çıkarabilirsiniz. ben şimdilik mograph kısmına giremedim bile bilgisayar yalnız modelleme kısmının renderlarında bile baya kasıyor. yeni bir bilgisayar alırsam detaylıca dalmayı düşünüyorum. yıllardır after effects de baya vakit kaybetmişim bu program resmen ufuk açıyor. nesnelere bakışınızı değiştiriyor resmen. bir şey görüyorsunuz ve hemen aklınızda bunu nasıl modellerim hangi araçlarla daha kolay ve gerçekçi görünüm yakalayabilirim diye kafanızda canlanıveriyor hemen. basit nesneleri modellemeye başladıkça daha da zorlarına geçme isteği doğuruyor insanda. eğer kendinizi çok geliştirirseniz baştan sona kısa bir animasyon filmi bile yapabilirsiniz her şeyiyle hem de.
  • arayüzü tam bir kullanıcı dostu. öğrenmeye başlamak isteyenler hiç korkmasın, direkt dalsın. o uzay üssü gibi gözüken kısımlar, 1-2 hafta sonra avucunuzun içine dönüyor.

    her gün en az 2 saatinizi bu programa ayırırsanız, 1 senenin sonunda cinema 4d'den ciddi paralar kazanmaya başlayabilirsiniz. türkiye'de hala bu tarz programları kullanmayı bilen çok az insan var.

    sektörde elini sallasan 500 tane photoshop cc ve ıllustrator bilen adama çarpıyorsun. tam bildikleri de söylenemez ya... ama sektörde tutunabilmek için bu programları %5 bilseniz bile yeterli oluyor maalesef... en azından türkiye'de böyle...

    sözün özü cinema 4d bir nimettir. bu programı yalayıp yutan her kimse gelecekte aç kalmaz. yatırım tavsiyesidir. herkese bol şans...
  • yaklaşık 7 yıldır kullandığım 3 boyutlu modelleme yapabileceğiniz kullanıcı arayüzü çok keyifli olan bir programdır.

    ben askerdeyken r14 versiyonu çıkmış, inceledim. çok harika özellikler eklenmiş, özellikle sculpting olayı var ki büyük bir keyifle kullandım.

    cinema 4d konusunda yeni olan sözlükçü dostlar mesaj kutumu ateşleyebilirler efenim.
  • daha yeni başladığım program, corel, adobe vb. muadil programlar ile yıllarca haşır neşir olma sürecinden sonra hadi bakalım artık 3d olaylarına el atalım derken uzun bir araştırma sonucu keşfettim.

    yolun başında olduğumu düşünüyorum ama öğrenmek isteyenlere ufak bir tavsiye öyle çok ders kasmayın, 10 - 15 anlatım yeter, ama patır kütür izlemeyin sindirin her ders sonrası en azından 1-2 gün antreman yapın kurcalayın programı bozun öyle ki ben bi ara ders programının epey önündeydim render ve ışık olaylarını çözdüm video anlatımında 2 ders sonra o konuyu işledik, fazla kolaya kaçmayın özellikle hazır objelerden uzak durun hatta material packlerden bile bırakın kısıtla imkanlarda neler yapacağınız görün sakın öyle dersleri izlerim makale okurum çözerim demeyin yanılırsınız bulabildiğiniz elle tutulur her objeyi çizmeye çalışın zaten onları çizmek programın neredeyse yarısını aktif olarak kullanmak demek, oraya gir buraya çık, sonuç program folloş.

    benim ilk çalışmam evdeki vazo oldu cam vazo 3-4 saat uğraştım bir o kadar ışıklarıyla özel olarak ilgilendim, şimdilerde klasik ampül yapıyorum içindeki detaylara kadar..evet zorlanıyorum ama takıldığım yerde deneme yanılma yöntemi uyguluyorum doğru sonuç kaçınılmaz,
  • after effects ile beraber çalışabilmesi ve mograph köşesiyle diğer muadili diğer programlara göre tv işleri için daha kullanışlı bir 3d programdır.
  • arayüzü en temiz modelleme programlarından biridir. modelleme konusunda merakı olanların kesinlikle ilk olarak bu programdan başlaması gerekir. benim gibi arayüzü leş olan 3d max programını tercih ederseniz kocccaaa bir öeeh çekersiniz. çok iyi bir hocadan ders aldım fakat ilk başta o soğuma olunca olmuyor ısınamıyorsunuz o programa. aynı zamanda 3d max arayüzünün muadili olarak gördüğüm maya da bunlardan biri. bir sıralama yapacak olursak eğer c4d>max>maya diyebilirim.

    aynı zamanda after ile tadından yenmiyor bu program. mograph'a ilginiz varsa eğer muazzam şeyler ortaya çıkarabilirsiniz. birkaç kaynak paylaşayım.

    brandsoftheworld
    digitaltutors
    lynda
    cgsociety
  • öğrenmesi kolay deniliyor ama programa hakim olmak için epey vakit harcamak lazım.tutorialleri izleyip uygulamak pek akılda kalmıyor çünkü epey ince detay var.ihtiyaca göre tutorialler izleyip,öğrenerek üretmek daha kalıcı oluyor bende.programı yazanların ellerinden öpmek lazım.harika birşey.
  • animasyonda, gelişmiş keyframe ve hareketli-motion kamera özelliği, bu programı diğer cad yazılımlarından ayıran en önemli farklılıklarından biri.
    cinema 4d ile yaptığım kısa bir uzay animasyonu.
    dış dünyalar
  • 1,5 aydır sarmış durumdayım ilk defa bir modelleme programı kullanıyorum. fakat çok fazla eksiğim var, kursa mı gitmeliyim yoksa youtube yeterli midir bu programı öğrenmek için? tecrübe sahibi arkadaşlarım yeşillendirirse çok sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum
hesabın var mı? giriş yap