• iki yıldızın birbirlerine kutlecekim ile baglanarak meydana getirdikleri sistem. bu yıldızlar hemen hemen eş parlaklıkta (bkz: m40), birbirlerine yakın parlaklıkta ya da biri diğerinden daha sönük (bkz: sirius) olabilir.
  • gokyuzunde yalniz gezme problemi olmayan yildizlardir.

    (bkz: gokyuzunde yalniz gezen yildizlar)
  • aslinda normal olandir diyebiliriz. samanyolu icerisindeki (bizim gokyuzunde gorduklerimiz yani) yildizlarin %75 kadari cift yildizdir.

    cift yildiz, birbirlerine kutlecekim yoluyla bagli ve ortak kutlecekim merkezi etrafinda donen yildizlara deniliyor. eger iki yildizin kutlecekimi birbirine denk veya yakin ise, ortak cekim merkezi etrafinda donerler. fakat yildizlardan biri digerine gore oldukca kucuk ise, kucuk olan yildiz digerinin cevresinde donebilir.

    eger yildizin olustugu bolgede malzeme kitligi yasaniyorsa veya buyuk olan yildiz erken ve guclu sekilde parlamaya baslayip cevredeki gaz kumesini ortamdan uzaklastirirsa tek yildiz sistemleri olusuyor. ornegin gunes, bu tarz tek yildizlara ornek verilebilir. gunesten sonra en buyuk gezegen olan jupiter, buyuk ihtimalle malzeme yetersizliginden bir yildiz haline gelemeden cevredeki gaz bulutu dagilip gitmis. eger oyle olmasaydi, su anda iki gunes tarafindan aydinlatilan bir gezegende yasiyor olacaktik...
  • aynı kütle merkezi etrafında hareket eden/dönen yıldızlardır. baş yıldız -diğerine göre daha parlak olan ve büyük olan- yoldaş yıldızın yörüngesinin bir odağında bulunur. görsel olanların gözlemlerinden görünen yörünge ile gerçek yörünge hesaplamaları yapılır.spektroskopik olanların radyal hız eğrilerinden yörüngeleri ve diğer parametreleri hesaplanabilir.
  • (bkz: tümgeneral)
    (bkz: tümamiral)
  • (bkz: ciftyildiz)
  • çift yıldızların keşfedilme yöntemleri;
    1. görsel çift yıldızlar
    2. tayfsal çift yıldızlar
    3. örten çift yıldızlar
  • birbirleri etrafında dolandıkları için kepler yasaları yardımıyla (a^3/p^2) kütleleri tayin edilebilir. bu da, çiftyıldızları çok değerli kılar.

    ayrıca birbirleri etrafında dolanmaları illa aralarında bisürü mesafe olacak demek degildir. "w uma" denilen çift yıldız çeşitleri birbirlerine yapışıktır. yer fıstığına benzer. tek farkı içinde nükleer tepkimeler olması tabii... yoksa başka farkları yok, çıtır çıtır yeriz onları da... (bkz: çernobil faciası)

    http://en.wikipedia.org/…i/w_ursae_majoris_variable
    http://en.wikipedia.org/wiki/eclipsing_binaries
    http://en.wikipedia.org/wiki/contact_binary
  • birbirlerine kütle aktarımı gerçekleştirirler. şöyle ki, güneş benzeri bir yıldızın evrim sürecinde kırmızı dev koluna girmesi, genişlemesi ve roche lobe'unu doldurması halinde lagrange düğümünden diğer yıldıza madde aktarımı yapmaya başlıyacaktır.
  • ing. binary star

    çıplak gözle tek bir yıldız gibi görünüyorlarmış, big dipper'daki mizar ve alcor mesela; onların keşfedilmesiyle bu terim çıkmış herhalde açığa. fakat sonralarda anlaşılmış ki, aslında daha fazlası* varmış ortada.

    uzun yıldızın kuyruklusu, romantik bir astronomi konsepti.
hesabın var mı? giriş yap