• kendisi asker arkadaşım olur. 2019 bedellinin bilmem kaçıncı dönemi. kırklareli, babaeski. 1. zırhlı tugay komutanlığı.

    elli küsür kişilik takımda, birkaç gün içinde kafa dengi olduğumuz 7 8 kişi ile ayrıştık. çay, kahve, sigara vb. hep beraber takılıp, muhabbet ediyoruz. aramızda doktor, pilot, mühendis gibi hem meslek olarak hem de karakter olarak güzel insanlar var. dedi ki ben de sanat tarihçisiyim kitap yazıyorum, bu sene içerisinde(2019) çıkacak. baktık adam ciddi. muhabbeti, sanatı anlatışı da çok güzel.

    uzun zamandır güzel güzel konferanslar, söyleşiler yapıyor. ama biz o etkinliklerde anlattığı, eserler hakkında, hiçbir yerde duyamayacağınız muhteşem hikayeleri, yeri geldi ictima alanında yeri geldi kantin sırasında yeri geldi yat ictiması sonrası sigarasında bol bol dinledik. türkiyede böyle adamlar bulmak zor. o yüzden kendimi çok şanslı hissediyorum.

    güzel, bilgili, eğlenceli, geyiği de yer yer pis* olan insandır. okuyun, takip edin.

    hala o tayfa toplanıp içmeye gidemedik. burayı okuyorsa eğer bu sitemimi de duysun.

    ekleme: aslında anlatılması gereken fazla eğlenceli bir çok anımız var ama burası hiç yeri değil*
  • instagram’da ve twitter’da “sanatntarihi” adli hesapta cok anlasilir bir dil ve mizahi harmanlayarak sanat tarihi hakkinda hap bilgiler sunan kisi. ozellikle takipcileriyle interaksiyonda olmasina bayiliyorum. kendisini ve hesabini cok buyuk zevkle takip ediyor ve de cok fazla sey ogreniyorum. eline emegine saglik.

    bir de kemal akcay ile spotify’da “art-niyet” isimli bir podcaste baslamis. oldukca severek dinliyorum. devam!
  • sanatın tarihi adlı hesapların sahibi ben birkaç kez kendisini canlı dinleme fırsatı buldum eğer şansınız olursa kesinlikle gidin dinleyin seminerden sonra aklınızda kalanlar size muhteşem bir haz verecektir. seminerinde yer yer şakalar yapması dedikoduya varan hikayeler anlatması biz sanat tarihi meraklılarına ilgimizi kaybetmemesini sağlıyor. ayrıca bu seminerlere katıldıkça şunu fark ettim geçmişte bir dönemi anlamak için o insanları ne düşündüğünü anlayabilmek lazım bunu da sanatla ancak yapabiliriz böylece onların o dönemdeki zihniyetini ve düşünce sistemini anlamaya daha da yaklaşıyoruz yoksa tarih sadece birkaç bilgi olarak kalıyor
  • kendisiyle uğraşmaktan vazgeçmiyorlar.

    insanlar çıplak kadın/erkek ya da kafası kesilmiş insan tablosu görünce üç tane xanax'ın üstüne iki şişe absolut çakmış gibi krize giriyorlar herhalde. bu aşırıya kaçan ben bir hayatsızım ve gerekirse şikayet butonuna basmaktan parmağımı kırarım çabasının başka bir açıklaması yok.

    her neyse. tüm gerçekler için olduğu kadar güzel şeyler için de geçerli olan bir kural vardır; güneş balçıkla sıvanmaz. celil bey sayesinde sanata ilgim arttı. gün içinde kendimi onun yazılarını okurken buluyorum ve bundan keyif alıyorum. hatta birkaç seminerine katılmayı bile düşündüm ancak denk getiremedim. benim gibi onlarcasının olduğunu da biliyorum.

    kendisi sanatı gündelik hayatımıza sokan bir güneş. buraları okuyorsa emeklerinin boşa gitmediğini bilmesini isterim.
  • pamukkale üniversitesi sanat tarihi bölümü mezunu genç sanat anlatıcısı, yazar kişilik. önceleri kendisine ait bir sosyal medya hesabıyla geniş kitlelere ulaşmış şimdilerde ise üniversitelerde ve sanat atölyelerinde seminerler veriyor. ben sanat nedir caravaggio ve barok dönemi seminerine gittim çok beğendim. genel olarak birkaç dönemi kıyaslıyor barok dönemini daha iyi anlamamız açısından o zamanları şöyle bi gözümüzün önüne getiriyor ve sanatçıların hayatlarına değiniyor. yani öyle kuru kuru bir resim açıp saatlerce ona odaklanmıyoruz. bu tip ilginç hikayeler ve sanatçıların hikayeleri ya da resimde gözümüzden kaçabilen ilginç yerleri göstermesi seminerlerini daha keyifli hale getiriyor bana kalırsa. seminere bedava gitmiştim bare buradan bir teşekkür edelim celil bey'e.
  • çalışma arkadaşı begüm genç ile köprü atölye adlı yeni bir atölye kuracağını duyurmuş sanat tarihçisi.

    12 derslik genel sanat tarihi seminerine katıldım ve şiddetle öneririm, en sıkıcı konuları bile eğlenceli bir biçimde detaylarıyla anlatıyor. bana çok şey kattı, kitabını okurken de benzer haz alıyorum. zaten bence kendini meslektaşlarından ayıran en önemli özelliklerinden biri dili.
  • gerçekten çok başarılı bir arkadaş. sanat tarihinde yetkinliği olan biri. özellikle twitter da yaptığı paylaşımlar tablo ve ressamlar hakkındaki görüşleri keyifle okunacak biri.
  • bugün instagramda isyanına denk geldim. sayfasını şikayet edip kapattırmışlar. bütün maddi gelirini sosyal medya sayesinde sağladığından öncesinde çok uzun süre işsiz kaldığından vs bahsetmiş üzüldüm. insan nasıl olur da binlerce yüzlerce yıl önce yapılmış (bugün dahi bile yapılsa )bir resimden rahatsız olup şikayet edebilir benim aklım almıyor şahsen. yapmadığı ahlaksızlıklar iğrençlikler kalmayan insanlara sanırım iyi hissettirmiyor örneğin çıplak bir kadın resmi görmek.

    diğer taraftan da kendisinin neredeyse en eski takipçilerinden biri olarak kişisel hesabında paylaştıkları beni bir tık rahatsız etti ve özel hayatını bu kadar deşifre yaşamasının işini etkileyeceğini saygınlığını kaybedeceğini söylediğim için beni engellemişti. kişisel hesabı kimseyi ilgilendirmez diyeceksiniz ama o kişisel hesabını bilenler bilir sanat tarihi sayfasından da paylaşmıştı paylaşmayıp hesabını gizli tutacak o zaman.ben şikayet etmedim engellemesine rağmen aklıma dahi gelmedi şikayet etmek ama yıllardır takip eden biri olarak özel hayatını insanların gözüne soka soka yaşamasının büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.tekrar takibe başladım yolu açık olsun.
  • twitterda sanatın tarihi adlı hesabın sahibi. sanat eserleri ve yaratıcıları hakkında çok temiz ve anlaşılır dille bilgiler paylaşıyor kendileri. ayrıca zaman zaman ankara ve istanbul'da sanatçıların hayatları ve sanat tarihi ile ilgili çok güzel seminerler veriyor. "uygarlığın ayak izleri" adlı sanatın klasik eserlerini anlatan, başucu niteliğinde çok güzel bir kitap yazdı.
    sanata merak duyup nereden başlayacaklarını bilemeyenler için yol gösterici efsane bir kişilik. başarıları daim olsun. sanatla kalın.
    twitter hesabı:sanatntarihi
  • kendisini tanıma fırsatı bulabildiğim için şanslı sayılırım.

    çok beyefendi birisi. bilgi birikimini aktarırken hiçbir şeyden çekinmiyor. çekinmemekten kast ettiğim sonradan aklına gelen ufak detayları, anlatılan konunun magazinsel kısmından bahsetmeyi de es geçmiyor.

    geçenlerdeki bir seminerinde, kendisine defalara yöneltilen "celil bey, bu sertifika ne işime yarayacak?" sorusuna verdiği yanıtını alıntıladı:

    "ben sanat tarihi mezunuyum ve bu diploma bir işime yaramadı."

    seminerden sonra bu durum üzerine düşündüm biraz. düşünsenize, en basit şekliyle geçmişten günümüze, dünya üzerindeki akımlara dair her şeyi biliyorsunuz; tarih bilimi de cabası ancak iş imkânı kısıtlı. devletin atadığı sadece 160 sanat tarihi öğretmeni olduğunu ve bölüm mezunlarının büyük bir çoğunluğunun polis olduğundan, memur olduğundan bahsetti. kendisi de müzelerde görev almak, akademik alanda ilerlemek istemiş lâkin ülkemizin durum ortada.

    velhasıl, ortağı begüm genç ile birlikte yürüttükleri köprü atölye ile düzenlediği seminerler ile el uzatmak istediği kesimi kucakladığını, bu macerasının sürücü koltuğundaki mottosunu yerine getirdiğini ve bundan da büyük bir memnuniyet duyduğunu söyleyebilirim.

    iyi ki 2016'da o sayfayı açmış.

    bu arada, youtube kanalına uzun bir aranın ardından yeniden videolar yüklemeye başladı. sevenlerine duyurulur.
hesabın var mı? giriş yap