• çaykaralılar rum değildir.olsalardı da bir şey değişmezdi ancak değiller.köylerde pontusça yaygın olarak kullanılmaktadır,özellikle dağ köylerinde (ogene, şerah, alitinos, zelega..vb) türkçe 'den de fazla konuşulur. en az 180 yıl öncesine kadar inilldiğinde gayr-i müslim nüfusun, müslüman nüfusun %1,5'uğuna tekabül ettiği de ilgili kaynaklarda var. tarihçi sezgin demircioğlu ve süleyman bilgin tarafından hazırlanan of nüfus defteri (1834) isimli kapsamlı çalışmada söz konusu yıla ait nüfus ve aile bilgilerine ulaşmak mümkün.

    konuşulan dile gelince; bir yunan'la anlaşacak kadar rumca'dır. sizin bir türkmen'le anlaşabildiğiniz ölçüde,çaykaralı da yunan'la konuşabilir.

    hepsinin yanında, herhangi bir çaykaralı'nın kökünü sorguladığına şahit olmadım.aşırı milliyetçi olduklarından değil, umursamadıklarından.

    dini bilgileri çok yüksektir ama yobaz kategorisinde değillerdir.halkı okumaya inanılmaz düşkündür,okuma ve kültür düzeyi çok yüksektir. ankara'daki üst düzey bürokratların,üniversitelerdeki hocaların ciddi bir kısmı bu ilçe kökenlidir. ktü,ytü,kastamonu ün.,bayburt ün. rektörleri, 81 ilin 4'ünün valisi çaygara boğazındandır. 5.cumhurbaşkanı cevdet sunay da çaykaralıdır.

    muhteşem bir doğaya sahiptir, inanılmaz güzellikte yaylaları vardır.o kadar ki; vasiyetim sıcakoba yaylasına gömülmektir.
  • memleketim, hasretim, kanımda hissettiğim sıcaklığım, asiliğim, hırçınlığım, durgunluğum, dinginliğim.
    ünye'de büyümüş birisi olarak, çocukken, her yaz gitmesi zulüm gelen toprağım. şimdilerde ankara'da yaşayan birisi olarak ise göz pınarlarımdaki yaşım, yüreğimin bamteli, içimin sızısı.
    babamı daha iyi anlamamı sağlayan çayım, çorbam, aşım, ekmeğim.
    köyüm olan fotinos'u barındıran, kocaman yürekli insanlara sahip minicik ilçe.
  • hala köylerinin ciddi bir kısmında yunancanın doğu karadeniz bölgesindeki diyaleği olan "rumca"(romeika) konuşulan, trabzon'un uzungöl'üyle meşhur ilçesi.
  • memleketim, özümdür ve gerçek anlamda doğa harikasıdır. içinden çokça başarılı insanlar çıkmıştır. insanlarının çok iyi huylu olduklarını söyleyemeyiz, oralı olan biri olarak bana bile bir çok kez isyan bayrağı çektirmişlerdir ama bunun yanı sıra yardımlaşmayı gerçek anlamda çok severler, yani en azından benim karşılaştıklarım hep öyleydi. en basitinden bir keresinde köyde evi yanan birisine bütün köylülerin toplanıp bir ev yaptırdığına sahit olmuşluğum var.
  • eski cumhurbaşkanlarımızdan cevdet sunay 'ın doğduğu trabzon'un şirin ama kışları çok ıssız ilçesidir. son derece sarp ve dağlık bir coğrafi yapıya sahiptir. zaman zaman bu insanlar bu evleri buraya nasıl yapmışlar şaşkınlığı içinde kalınabilinir. ilçe'de eğimin yüksek, ekilebilir arazilerin sınırlı olması nedeniyle yeşil çaykara trabzon'un en çok göç veren ilçelerinden biri olmak zorunda kalmıştır. cevahirler, kalyoncular, niyazioğulları ve adlarını sayamayacağımız kadar işadamını yetiştirmesinin yanında özellikle türk bürokrasisinde müthiş etkili lobisi olan ilçedir çaykara. çok sayıda insanı beslemeye yetmeyecek toprak yapısı, buranın insanlarını okumaya yöneltmiş ve çaykara insanı devlet ricalinde yüksek kademelere ulaşmıştır. trabzon'un bürokrasideki en etkili ilçesidir. trabzondaki trafik, çarpık yapılaşma, esnaf terörürü ve magandalardan gına gelenlere bir soluktur çaykara, uzungölüyle, sultan muratıyla.
    son dönemlerde özellikle ilçenin güzelliğinin önemli nedenlerinden olan dereler üzerine yapılmaya başlanan cılız hidroelektrik santrallerin, hükümet müteahhitlerini ve yandaşlarını zengin etmekten başka hiç bir işe yaramayacaktır. derenin sesiyle uykuya dalan ve derenin sesiyle uyanan, bin bir pullu kırmızı doğal alabalığın yuvası bu derelere çaykaralıların hassasiyet göstermesini salık veririm.

    edit: şu klipler çok iyi anlatıyor çaykarayı, duygulandırıyor..
    http://http//vimeo.com/26049283
  • anamgilin memleketi. kadınceğiz ilk ve son kez 2004 yılında gitti, beraber gittik tabii. çaykara güzel yer, lakin gözlerini kısıp mal mal bakan insanlar çoğunluktaydı. öğretmen evinde kalmıştık, temiz, güzeldi. trabzon zaten güzel olmanın ötesinde, masal gibi, büyülü bir yer.
  • pazari sali gunu kurulan ilce...
  • akarsularin kenarinda, yoresinde ve hatta bazen icinde bulunan dogal su kaynaklarina denir. ya taslarin arasinda fikir fikir kaynar, minik derecikler halinde akarsu ile birlesirler, ya da cayin icindeki kum ve cakiltaslarini hoplatip ziplatirlar. bu lezzetli ve buz gibi pinar suyunu toprak ananin teninden icmek pek zevklidir.
  • gökçeada'ya zorla göç ettirilen 61 ailenin vatanı.
  • kaymakam hes karşıtı muhtarı istifaya davet etti!

    --- spoiler ---

    trabzon’un çaykara ilçesi solaklı vadisi'nde, karaçam beldesi ve köknar köyü sınırları içinde jandarma eşliğinde yapımına başlanan hes şantiyesinde köylülerle şirket çalışanları arasında çıkan arbedenin ardından gözaltına alınan köylüler serbest bırakıldı. öte yandan yöre köylüleri çaykara'ya vekaleten bakan kaymakam abdurrezzak canpolat'ın hes karşıtı olduğu bilinen köknar muhtarı abdullah sevim’i istifaya davet ettiğini iddia ettiler.

    gözaltina alinan köylüler serbest
    önceki gün şeyhi yaylası balkodu mevkiinde, hes projesini mahkemeye veren köylülerle hes çalışanları arasında çıkan ve üç kişinin yaralandığı arbedenin ardından aralarında kadınlarında bulunduğu yaklaşık 110 köylü gözaltına alınmış, köylülerden 105'i ifadeleri alındıktan sonra dün serbest bırakılmıştı. mala zarar verme ve adam yaralama suçlamalarıyla gözaltında tutulan ali dursun, ihsan dursun, nizamettin şimşek, engin gargar ve rafet şimşek ise savcılık tarafından alınan ifadelerinin alınmasının ardından çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece serbest bırakıldılar. ancak serbest bırakılan beş kişinin haklarında adli takip kararı verildiği öğrenildi.

    ‘kaymakam, hes karşiti muhtari istifaya davet etti’ iddiasi
    öte yandan hes projesinin durdurulmasını isteyen karaçam ve köknar köylüleri, yaptıkları ortak açıklamada çaykara'ya vekaleten bakan dernekpazarı kaymakamı abdurrezzak canpolat'ın köknar muhtarı abdullah sevim’i, hes karşıtı tutumu nedeniyle istifaya davet ettiğini iddia ettiler. köylülerin yaptığı ortak açıklamada, hes projesine karşı mücadele eden yöre halkının hiç bir dönemde yaşanmayan baskılara maruz kaldığı öne sürülerek, "trabzon’daki kolluk güçleri yasal sınırları aşan ve adeta malum nedenlerle soyadı ünlenmiş yerel taşeronların güvenlik ekibi ve sözcüsü gibi davranmaktadır. yapılan uyarılara rağmen bu davranış biçiminden vazgeçilmemiştir. 16-17 temmuz 2012 tarihinde yaşlı- genç demeden 70 köknar ve karaçam vatandaşını, kimlik saptaması gibi garip gerekçelerle bütün gece karakolda tutmuştur. aynı kolluk güçlerinin, yasalara uymayan tetikçi taşeronlarla çok samimi oldukları görülmektedir. bu samimiyetin nedenlerini herkes çok ama çok merek etmektedir. çaykara kaymakam vekili dernekpazarı kaymakamı, köknar muhtarını hes karşıtı tutumu nedeniyle istifaya davet etmiştir. kaymakam hangi yasal yetki ile bunu yapmıştır? idarenin yasalara uymayan bu militanca tarafgirliğinin nedenleri konusunda kafalarda yüzlerce soru işareti doğurmaktadır" ifadelerine yer verildi.

    köylülere yapilan orantisiz baski vicdana siğmaz
    köknar ve karaçam halkının istemediği hes projeleri için dava yoluna başvurulduğunun anımsatıldığı açıklamada, dava süreci tamamlanmadan doğanın yağmalanmasına devam edilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığı belirtilerek, "yaşam ve çevre hakkını savunan ve bunun için demokratik tepki gösteren köknar ve karaçam halkına karşı idarenin acımasız ve orantısız baskısı vicdanı olan hiç kimsenin hoş göreceği bir durum değildir. biz buradan yetkilileri sağduyuya davet ediyoruz. karadeniz’de doğanın kendini yeniden üretmesinin olmazsa olmazı olan derelerin bu kadar acımasızca yağmalanmaları politikalarına son verin. birazcık vicdan sahibi iseniz gidin görün o korkunç doğa katliamını, yaşananları ve yaşatılanları" görüşü dile getirildi.

    --- spoiler ---

    yusuf yavuz
hesabın var mı? giriş yap