• çok yakın zamanda seyahat etme fırsatı bulduğum adalar ülkesi.

    10 adet adadan oluşan ülkenin başkenti praia olup en büyük adası oln santiago'da yer almaktadır. tabii başkent praia diye tüm uçuşlar oraya olmuyor, diğer popüler adalar olan sal, sao vicente'ye de avrupadan uçuşlar mevcut.

    ben dakar, senegal'den uçtum. dakar'dan yaklaşık 1 saat 10 dakika sürüyor praia'ya. dakar'daki elçiliklerinden vize aldım ama uğraşmasam da olurmuş. vizesiz gelip kapıdan alanlar benden önce geçti pasaport kontrolü. dolayısıyla eğer eş zamanlı gelen uçuşlardan dolayı yoğunluk yoksa, kapıda vize alıp geçebiliyorsunuz kolaylıkla.

    santiago adası benim çok beklentimin olmadığı bir adaydı ancak beni fazlasıyla yanılttı. eğer planlı bir şekilde gezebilme fırsatınız olursa, praia dışında, adanın diğer ucunda yer alan tarrafal'ı (ki plajı benim favorilerimden oldu), eski başkent cidade velha'yı (rue banana burada yer alıyor), portekizlilerin adaya geldikten sonra inşa ettikleri kaleyi görülecek yerler listenize almalısınız. praia'nın 'old town' u olan plato bölgesi , restoranları, kafeleri, rengarenk yapılarıyla çok sevimli bir yer. özellikle afrika olarak düşünüp gittiğinizde beklentilerinizin gerçekten üzerine çıkıyor ülke altyapı olarak ki bunu da 1975'te elde edilen bağımsızlıktan sonra kazanılan paraların ülke için harcanması olarak açıklıyorlar. yolsuzluk elbette ki var ama diğer birçok ülkeye ya da muadillerine göre çok da az olmalı ki, altyapısıyla senegal'den sonra beni hayli şaşırtmıştır.

    diğer dikkatimi çeken ise, plajların genellikle halk plajı olması. devlet politikası özelleşmesine kolaylıkla izin vermiyormuş. bu hareketiyle de gönlümü bir güzel çalmıştır.

    sal ve boa vista adaları daha turistik olup, resortların yer aldığı, ye, iç, yat, denize gir konseptli adalar. ben sadece sal'de kaldım ve beklentimi karşıladığını söyleyemem. ama bu daha çok neyden hoşlandığınızla ilgili. sal adasının plajları daha çok sörf ve kite-sörf için uygun. bunlar için de daha çok santa maria tarafı tercih ediliyor. nitekim bir adet hilton oteli de bulunmakta bu adada. akın akın avrupalı turistler geliyor, bir hafta iki hafta artık herneyse resortlarda kalıp dönüyorlar. kendi adıma konuşayım, eğer sadece böyle bir tatil istiyorsam türkiye'yi tercih ederim. onun dışında, kaplumbağaları izlemek, dalış yapmak, atv kullanmak bu adada yapılan diğer aktiviteler.

    fogo adasını görmedim ancak ülkenin tek volkanik adası. kahve ve şarap tedariği bu adadan sağlanıyor, genelde trekking için daha uygun diyorlar.

    sao vicente adası ise başkenti mindelo ile ülkenin kültür başkenti. nitekim cesaria evora'nın memleketi de sao vicente. ülkenin küçük ölçekli rio karnavalı misali festivali sao vicente'de oluyor, eğer yanılmıyorsam şubat ayında. her daim canlı, müzikle yaşayan ada olarak tanımlıyorlar ancak benim biraz beklentimin altında kaldı. yine de benim ülkede gördüğüm en güzel plaj olan laginha bu adada. gerçekten beyaz kum ve turkuaz suyu ile gönlümü fethetti. aynı zamanda ülkenin incisi olduğunu düşündüğüm santo antao adasına feribotla geçiş de bu adadan sağlanıyor.

    santo antao.. benim gözümden cabo verde'nin olmazsa olmazı. özellikle güzel de yağmur almışsa, yemyeşil doğası ve tertemiz havasıyla bayağı güzel çarpıyor. trekking için en uygun ada olup, genelde sebebi ziyaret de bunun üzerine kurulu. daha mindelo'dan kalkan feribotun içerisinde, trekking ayakkabıları, kıyafetleri, batonları ve beşer litrelik sularıyla beraber seyahat ettiğiniz avrupalılarla beraber başlıyor mental hazırlanma süreciniz. santo antao ülkenin bereketli toprakları aynı zamanda, adanın tarımsal anlamda birçok ihtiyacı buradan sağlanıyormuş. sarp kayalıkların arasında yer alan yemyeşil küçücük köyler buralarda yaşayan insanların doktor yüzü görmeden upuzun yaşama sırlarını açıklıyor zaten. önünüz yemyeşil dağlar, arkanız ise okyanusa çıkıyor. bir daha gidecek olsam, kesinlikle burada daha uzun kalırım.

    belli başlı adalar arasındaki ulaşım uçakla sağlanıyor. havayolu ise (bkz: binter canarias). ülkede genel bir güvenlik sorunu yok, sadece cüzdanı, telefonu vs kaptırabilirsiniz, ama dikkatli olursanız, o konuda da sorun yaşamazsınız. genelde çok sıcakkanlı insanlar, konuşmaya çalışıyorlar, ya da laf atabiliyorlar, bunlardan rahatsızlık duymaz ve görmezden gelirseniz sorun yok. bunun daha ötesinde bir rahatsızlıkla ben karşılaşmadım.

    cabo verde liler kendilerini afrika ve avrupanın ortasında bir yerde konumlandırıyorlarmış, ki katılıyorum. cabo verde, insanlarının görünüşüyle, ülkenin altyapısıyla vs afrika değil. ama elbette ki avrupa da değil. nüfusu 500 bin iken 1 milyon cabo verde linin dışarda yaşadığını öğrenmek ve hatta bu insanların ülkeye getirdikleri paraların ülke ekonomisinde ciddi bir payı olduğunu duymak beni hayli şaşırttı. anadilleri kreol olmakla beraber resmi dilleri elbette ki portekizcedir.

    sporu, gösterişi, müziği, yaşamayı seven, gün bulup gün yaşayan bu güzel insanların ülkesine seyahat planlıyor, ancak bu konuda soru işaretleriniz varsa, bir yeşil kadar uzağım.
  • yeşilburun adaları olarak da geçer. kıbrıs sorunu konusunda birleşmiş devletler'de türkiye'yi destekleyen ender ülkelerden biridir.
  • cesaria evora nın ülkesi
  • bir süredir müzikleriyle kendimden geçtiğim adalar topluluğu ülke. portekizce söylenen fakat fado gibi bunalım yapmayan müzik nasıl olur'un cevabıdır. aynı şey angola için de geçerli.

    (bkz: cesaria evora)
    (bkz: lura)
    (bkz: bonga kwenda)
  • cemaatin burda bile okulu var amk.
  • senegalin açıklarında, atlantik okyanusunun afrika kıyılarında, resmi dili portekizce olan ve dünyanın en yoksul ülkesi ünvanını taşıyan bir kaç adadan oluşan ülke.
  • dunyada en fazla emlak yatirimi ceken ulke.
  • atlas okyanusunun ortasında bir ülke.başkenti praladır.dili portekizce olup para birimi gabo verde escudosudur.yeşil burun adıyla da bilinir.
  • cabo verde-cesaria evora 1997 audio cd
    çiplak ayakli kontes olarak taninan latin dünyasinin diva'si
  • daha çok cape verde ya da türkçe yeşil burun adaları olarak bilinen atlas okyanusu’nda, senegal ve moritanya açıklarında bulunan bir afrika ülkesi. 10 ada ve 8 adacıktan oluşan bir takımadadır. en büyük üç ada santiago, santo antao, boa vista'dır. başkenti, santiago adasındaki praia'dır. büyük adalar 50-60 km uzunluğundadır.

    tarih
    1456’da portekizliler adalara geldiğinde henüz yerleşim yoktu. afrika’ya yakın olması nedeniyle önemli bir liman ve köle ticareti merkezi haline geldi. bugünkü halkının kökleri bu portekizli yerleşimcilere ve köle afrikalılara dayanır. ülke 1975’te portekiz’den bağımsız hale gelmiştir. doğal kaynak ve yağış azdır. ekonomi her yönüyle portekiz’e bağımlıdır. adalarda yaşayan nüfustan daha fazla yeşilburunlu abd, portekiz, angola başta olmak üzere bazı avrupa ve afrika ülkelerine göç etmiştir.

    coğrafya
    batı afrika'ya dahil edilen atlas okyanusu'nda bir ada devletidir. iklimi ılıman ve kararlı sıcaklıklar ile aşırı kuraklık belirler. yağışlar düzensizdir, periyodik kuraklıklara neden olur. dağlık rüzgarüstü adaları erozyonun derin oluklar oluşturduğu sarp bir yapı gösterir. adalar volkanik kökenlidir, çoğunlukla ova ve alçak bölgelerden oluşmuştur. ülkenin en yüksek noktası fogo dağı, 2.829 m'dir. tuz, bazalt kayalıkları, pozzuolana (silisli volkanik atıklar, su basınçlı çimento üretiminde kullanılır), kireçtaşı, kaolin, balık ülkenin başlıca doğal kaynaklarıdır. uzun süreli kuraklıklar; görüntü kirliliği yaratan rüzgarlar; volkanik ve sismik aktiviteler ülke için tehlike yaratmaktadır.

    nüfus
    adanın nüfusu 429.000 olup nüfus üçte ikisinden fazlası avrupalı beyazlarla afrikalı siyahilerin karışımından oluşmuş mulattolardan meydana gelir. geri kalanı ise avrupalı beyazlar ve afrikalı siyahilerden oluşur. 20. yüzyılda birkaç kez kıtlıkla karşılaşan adalıların önemli bir kısmı, yaşamlarını başka ülkelerde sürdürmek için göç etmişlerdir. günümüzde ülke vatandaşlarının neredeyse iki katı yurt dışında yaşamaktadır. dini inanç olarak çoğunluk roma katoliği olduğu gibi protestanlar da mevcuttur. ülkede portekizce (resmi) ve crioli (kreol) dilleri konuşulur.

    ekonomi
    cape verde'nin kişi başına düşen gayri safi milli hasılasının düşük olmasının sebepleri; fakir doğal kaynakları, ciddi su sıkıntısı ve uzun süreli kuraklıklarıdır. gayri safi milli hasılanın % 70'ini karşılayan ticaret, ulaşım ve amme hizmeti sektörleri, ülkenin servise dayalı ekonomisini oluşturur. ülke nüfusunun % 70'ine yakın kesimi kırsal bölgelerde yaşasa da, tarımın 1995 gayri safi milli hasılasındaki payı balıkçılığın % 1,5'ini yüklendiği % 8 oranındadır. gıda maddelerinin yaklaşık % 90'ı ithal edilmektedir. balıkçılık potansiyeli, özellikle ıstakoz ve ton balığı, tamamen işlenmemektedir. cape verde'nin yükselen yıllık ticaret açığını, gayri safi milli hasılanın % 20'sinden fazlasını karşılayan göçmen havaleleri ve yabancı yardımlar finanse etmektedir.

    kaynak: vikipedi

    bbc profili - http://www.bbc.com/news/world-africa-13148486
hesabın var mı? giriş yap