• 1 byte = 8 bit
    = 0.0078125 kilobit
    = 2 nibble
    degerinde bilgisayar medya olcu birimi
  • 1 bayt neden 10 bit degilde 8 bit, insan oglu neden bunuda yuvarlak hesaptan hesaplamamista 1mb=1024kb a esit olmus ...
    hikaye makina dilini anlamaktan gecer, mantiksal islemciler yalnizca 2 lik sayi sisteminde ( 0 ve 1) calisirlar( tum veri transferleri ;
    fiber optik kabloda isigin yanip sonmesi; yandi=yes, sondu=no , tum elektromanyetik sinyaller ;dalga boyle olursa 1 diye anla , dalga soyle olursa 0 diye anla, tum veri depolama sistemleri; burasi nokta olursa bir diye anla baska birsey olursa 0 diye anla cinsindendir.)
    gunluk hayatta 2 lik sayi sistemini kullanmak belki bizim icin zor bir duzen (amca cek surdan 101 kg karpuz, bi tuaf tabi... ) fakat makina lar icin lezizmi leziz bir duzendir. sadece 2 sayi ile kiprasmak durumunda kaliyorlar.2 lik sayi sistemini 10 luk sayi sistemine dondurecegimiz zaman elimizde bulunan degerin her bir sayisini sagdan sola dogru 2 nin 0 ci kuvvetinden baslayarak carpar carpimlari bir biri ile topladigimiz zaman 10 luk sayi sistemi (gunluk kullandigimiz) ne cevirmis oluruz orn:1101 1*2^0 + 0*2^1 + 1*2^2 + 1*2^3 = 13 (*=carpimi ^=ustu) bunun tersi, 10 luk bir sayiyi 2 tabanina cevirecegimiz zaman sayiyi surekli 2 ye boler son kalandan ilk kalana dogru sayilari siraladigimizda 2 lik sayiya ulasmis oluruz. yani bizim icin 2 nun ustu cok muhimdir, burdan yola cikarak 10 a en yakin 2 ustu , 2 ustu 3 oluyor oda 8 e esit. en yakin yuvarlak hesabi boyle yapmis oluyoruz . 1 bayt = 8 bit burdan yola cikarak 1000 e en yakin 2 ustu , 2 ustu 10 dur oda 1024 e esittir.
  • bilginin atomu.
  • orjinali de turkce basimi da en kaliteli bilgisayar dergilerindendi rahmetlinin. hatta bazi sayilari resmen aylarca kendini okutur, basvuru kaynagi haline gelirdi.

    jerry pournelle amcaya icten ice gicik olsam da dergi genel olarak harika bir bilgi kaynagiydi, ag guvenligi, programlama dilleri, islemci mimarisi teknolojileri falan derken okumak gunler hatta haftalar surerdi.

    kisacasi bir zamanlar heyecanla takip ettigim cok basarili bilgisayar dergisiydi, hey gidi günler hey.

    yazik oldu byte efendiye.
  • byte dergisinin 1975 - 1998 arası yayınlarını pdf olarak yayınlamışlar vintageapple sitesinde, nefis.

    https://vintageapple.org/byte/
  • byte dergisini çıkaran aynı grup ve aynı ekip şimdilerde pc life dergisini çıkarıyor, konsept aynı isim farklı yani.
  • ceviri agirlikli bilgisayar dergisi $ekli.. ihlas holding tarafindan cikarilmaktaydi, $u anki akibeti hakkinda bilgim yok.. di$arida cikmaktadir yine..

    $ubat 1995'de verdikleri bbsler ve modem rehberi cok ozeldir..
  • bilgisayarda kapasite olcusu
  • (bkz: bit)
    (bkz: kilobyte)
    (bkz: megabyte)
    (bkz: gigabyte)
    (bkz: terabyte)
    (bkz: petabyte)
    (bkz: exabyte)
    (bkz: zettabyte)
    (bkz: yottabyte)
  • vine kurucusunun attığı tweetle beraber haberdar olduğum uygulama. vine'ın devamı olacakmış sanırım.

    https://mobile.twitter.com/…tus/1060613118089445377

    byte (uygulama) diye başlık açılmaya şimdiden başlanabilir.
hesabın var mı? giriş yap