• bunun aslı 1945'ten 1980'lere kadar nebioğlu yayınlarından çıkmış olan bütün dünyadır.
    reader's digestin türkiye sürümü olduğu doğrudur. ayrıca ismi 1945'te yapılan bir yarışma ile belirlenmiştir ve ilk sayılardaki bilgilerden anlaşıldığına göre "bütün dünya" ismi 9 yaşında bir kızın fikridir.

    çok büyük oranda anti-komünist propaganda görülür. "abd rusya'yı döver dayı" muhabbeti yapan makaleler vardır.

    ayrıca karabük'teki demir çelik fabrikasının, zonguldak'taki kömür madenlerinin zararlı olduklarını, kapatılmaları gerektiğini de yazmıştır bu dergi. (bkz: yuh artık) bazı sayılarında sigaranın olumlu yönleri, sigaranın insanın karizmasına faydaları gibi konulara da değinmiştir. (bkz: bunu yapan insan olamaz)

    yine 1960'lı yıllardaki sayısında atalar ekini afyon ekimin nasıl kaldırıldığını, niye kaldırılması gerektiğini belirten yazısı vardır.

    ilk sayıdan son sayıya kadar yayınladığı "biz böyleyiz işte" köşesi tam anlamıyla leman dergisindeki "dumur detayları"nın babası hatta dedesi niteliğindedir.

    herşeye rağmen bütün dünyadan seçilmiş makaleleri de bünyesinde barındıran bir dergidir. daha doğrusu dergiymiş. burada yer alan makalelerin çoğu sonradan edebiyat derslerinde okuma parçası olmuştur. misal (bkz: garcia'ya götürülecek mektup)

    2000'lerden sonra başkent üniversitesi'nin çıkardığı derginin adı ve ebatı bu dergiye benzemektedir. evet. ama sadece o kadar. bütün dünyanın anti-komünist propagandası (doğal olarak) artık olmadığı gibi yeni bütün dünyalarda atam atam sen kalk ben yatam tadında yazılar vardır. türkçeyi sevelim, ülkemizi sevelim, demiryolları ne güzel, köy enstitüleri keşke kapanmasaymış konulu yazılar vardır. bunların kalitesiz olduğunu iddia etmiyorum.

    ama ismiyle müsemma olarak bütün dünyadaki yazılanları tarayıp en güzellerinin derlendiği bir dergi olmaktan uzaktır.
  • bir sahafta tesadüfen buldum. nostaljiye nostalji katmak amacıyla nisan 1956ta yayınlanan sayısının başlıkları ise şöyledir:

    kanatlı yabancılar
    "haşmetmeab" grace kelly
    270 kilodan 60 kiloya nasıl düştüm
    insanı hayata bağlayan kuvvet
    hayatın tadını çıkarmağa bakın
    evli erkeklere 9 tavsiye
    doktor başım dönüyor
    kutuplarda ev kadının çilesi
    bugünün milyonerleri zavallı insanlardır
    aptaller herkesten çok yalan söyler
    kendini yalnızlığa mahkum eden bestekar
    tıp dünyasından haberler
    ipnotizma ingiltere'yi altüst ediyor
    unutamadığım kadın
    eğlenceye tapan kral
    bu hayvanlar tehlikeli mi tehlikesiz mi
    çocuklarımız kafi derecede oynamıyor
    bir cumhurbaşkanı neler yapabilir neler yapamaz
    şaheserlerin ressamı
    dünyanın en garip hadiseleri
    onlar da bir türlü
    differdange'nin ölüme mahkum eserleri
    burnumuz sayesinde lezzet alıyoruz
    üzüntülerinizle yaşamasını öğrenin
    karlar altında üç gece
    mankenlerin işkenceli hayatı
    ilk atom uçağı havalanıyor

    copy paste değil valla - alın teri:) sicilimi temizlemeye çalışıyom
  • heryerde bulunmayan ve hala yayin hayatina devam edebildigine sasirdigim bir dergi.. mukemmeldir.. hikayeler, yorumlar, genel kultur bilgileri vs iceren en iyi formatli dergilerdendir.. okurken hic kasmaz insani.. 60'li yillardaki ciltleri mevcuttur, onlar daha bir superdir
  • bu derginin örnek aldığı format yanılmıyorsam amerika'daki readers' digest . onda da genel kültür niteliğinde daldan dala atlama ve yüzeysel bir bilgi verme olayı mevcut.
  • ozellikle kucuk boyutu ile her çantaya sigan, hatta kabanimin cebinde tasidigim bir dost.
    otobuslerde okumasi hos, ufak hikayeler iceriyor.
    eskiden bulmasi zordu ama simdi her yerde bolca bulunabiliyor.
    son zamanlarda bir içerik zayiflamasi hissetmeye basladim, umarim yaniliyorumdur.
  • ayni zamanda http://www.butundunya.com/ adresinden de içerigine ulasilabilecek dergi.
  • fiyatı 3 ytl olan ve minik sayılabilecek boyuttaki aylık dergi. internet sitelerinde ağustos 2000 den itibaren bütün sayılarının sayfaları mevcut. içeriği güzel, mete akyol' un ağırlığı hissediliyor.

    bu derginin 1950 li yıllardaki sayıları, o zamanki türkiye için çok büyük bir açığı kapatıyormuş. her ne kadar tamamen tek taraflı* yayın yapsa da zengin içeriği, türkiye'den insan manzaraları içeren sayfalarıyla güzel, kaliteli bir dergi. her sayısının kapağı ayrı bir tek renk içerir ve kapağında içindeki başlıca yazıların başlıkları ve sayfa numaraları yer alır. uzun yıllar boyunca fiyatı bir lira olarak sabit kalmış. çok geniş kitlelere yayılmış. 1960 lı yıllardan sonra eski cazibesini kaybetmiş.
  • okumaya başladığınızda şaşırdığınız dergi. hiç bir yazarı es geçemiyorsunuz üstelik bir kerede küçücük koca dergiyi bitirmek istiyorsunuz ve sonuç itibariyle gözleriniz şişiyor ve de dergiyi ayaktayken okumaya başlıyorsanız yorgunluktan yığılacak gibi oluyorsunuz.
  • 80'li yıllardaki versiyonlarında iş ve aşk konusunda tavsiyeler, çocuk bakımı, bir de olağanüstü olarak nitelendirilebilecek konulara da dikat çekmesi ile de takdirimi kazanmıştır. bi loch ness canavarı olsun, bi el chupacabra olsun hep bu minik derginin bana kazandırdıklarından yalnızca birkaçıdır.
  • 1001 güzel söz, selin’in soruları, halk dilinde bilmecelerimiz, mankafa poldi, şairini siz söyleyin, ilk dersimiz türkçe gibi bölümleri, insanı yaşama bağlayan hikayeleri, resimleri olan aylık yayınlanan okunası dergi. herkes okumalı.
    (bkz: başkent üniversitesi)
    (bkz: mehmet haberal)
hesabın var mı? giriş yap