• ortaya cikisiyla kickstarter ve dolayisiyla crowdfunding olayini bir anda dunya gundemine tasiyan, eskilerin ezbere bildigi oyunlarin yapimcisi tim schafer'in projesiydi malum.

    eger ciddi bir basari saglasaydi ve mesela milyonlar satsaydi, oyunlarin butun ozgunlugunu yikip marketteki hazir arastirmalara gore yeniden sekillendirmeye calisan yatirimci ve dagitimcilari aradan cikarmis yeni ve daha ozgun bir oyun sektoru olusmasini saglayacakti.

    tabii olay sadece bununla kalmayip, sirf baglantilari yuzunden karin yarisina yakinini isteyen dagitimcilar ve verdigi paradan maksimum kar saglamak icin bastiran yatirimcilar aradan ciktigi icin oyun fiyatlarının düşmesi surecini de baslatacakti ister istemez.

    zira 30 dolarlik bir oyundan yatirimci/dagitici karlari cikinca eline 7 dolar kalirsa sukreden gelistirici, aradakiler cikinca ayni oyunu 10 dolara satmaya seve seve razi olacakti.

    ama olmadi.

    oyunu sevmis olabilirsiniz, eski gunlerin hatirina savunmaya da calisabilirsiniz ama bu oyunun basarisiz oldugu gercegini degistirmiyor.

    aslinda neden basarisiz oldugunun belgesi de bizzat firmanin yayinladigi, gelistirme surecini belgeleyen video serisi. (link asagida)

    kickstarter kampanyasini baslattiginda aklinda ne kesin bir fikir, ne kesin bir tema, ne kesin bir oynanis veya mekanik bulunan tim schafer ciddi sekilde bocaliyor. aylarca fikir bulmaya calisiyor, kafasinda konsept belirlemeye calisiyor.

    neredeyse bir yil sonra butun tasarimi ve tasarimi yapan tasarimciyi degistiriyor, hersey bir kaos icinde ilerliyor.

    elbette eski ekol ve yasini almis oyuncu/merakli iseniz zaten eski zamanlarda sistemin tam olarak bu sekilde isledigini bilirsiniz. o acidan bir itirazim yok, hatta eski ekol gelistirme surecini tekrar gormek bizlerin gozlerini dolduruyor.

    ama gunumuzde isler cok farkli, bastan hersey is plani olarak cok dikkatli sekilde planlaniyor. yine de yukarida yazdigimiz surecler ortaya cikabiliyor. burada ayrim ise bu tarz plansizliklar, dikkatsizlikler, savurganlik ve kararsizliklar yatırımcı veya dağıtımcınin parasiyla yapiliyor, direkt oyunu daha yapilmadan satin alan oyuncunun parasiyla degil.

    oyuna gelince;

    acikcasi artik ne ron gilbert'da ne de tim schafer'da o gencligin firlamaligi olmadigi icin (olan kismi da zorlama zaten), zamanlar, kulturler, begeniler cok degistigi icin eskisi gibi bir oyun beklememek gerekli. buna ragmen yine de sahsen ben biraz daha hardcore piksel bazli bir oyun tercih ederdim. bu hali fazlasiyla cocuksu ve ozel olmaktan uzak.

    yine de bize kattiklari icin tim schafer'a bir saygi durusu olarak desteklemek gerekir.

    buyun butun gelistirme sureci tum bolumlerinin resmi youtube adresi;

    https://www.youtube.com/…17sd7f6pu2byrrb0igii-wkk3d

    bu sitesi;
    http://www.brokenagegame.com/

    bu steam adresi;
    http://store.steampowered.com/app/232790/

    android;
    https://play.google.com/…d=com.doublefine.dfa&hl=en

    ios;
    https://itunes.apple.com/…oken-age/id887649233?mt=8

    bundan daha iyi olmasini umdugum ve sahsen tim schafer'dan daha cok sevdigim ron gilbert'in projesi thimbleweed park tam manasiyla eski ekol bir point and click adventure olmasi vaadi veriyor. detaylar icin;

    thimbleweed park; (bkz: #55615918)
    ron gilbert; (bkz: #55615887)
  • eski lucasarts'cıların adventure arayışına su gibi gelmiş, güzel oyun. geç de olsa oynama ve bitirme şansı buldum.
    act ı & ıı'yi abimle beraber hafta sonları günde bir - iki saat oynayarak iki haftada bitirdik (çocukken ben onu oynarken izliyordum, şimdi o beni izledi heh he!)

    yazılanların çoğu doğru, özellikle f u l l g r i m bu başlıkta giriş gelişme ve sonucu çok iyi vermiş, eline sağlık.
    act ı daha çok karakterleri ve dünyayı tanıtırken, act ıı'de konuya hakim bir şekilde görece daha zor puzzle'ları çözüyoruz.

    senaryo gerçekten güzel, müzikler özenle kaydedilip bestelenmiş, diyaloglar hoş, seslendirmeler de kaliteli. geliştiren de tim schafer olunca ortaya iyi bir adventure çıkmış. iyi diyorum çünkü çok daha iyilerini oynadım, oynadık.

    gameplay yönünden önemli bir eleştirim yok, zorluk derecesi açısından beklediğimden çok daha basit bir oyun çıktı, en büyük eleştirim bu. act ı'in sonunda abimle "vay be, tim schafer yine süper hikaye bulmuş" dedik ama bu hikayenin daha da dallanıp budaklanmasını bekledik, maalesef güzelliğiyle kaldı, daha da güzele gitmedi.

    fullgrim'in dediği gibi, beklenti meselesi önemli, yine de oyunu oynarken ben ve abim bu beklentiye engel olamadık. şöyle diyeyim; ikimiz de lucasarts'ın bütün oyunlarını oynadık, neydi bunlar? maniac mansion, zak mckraken, indiana jones serisi, monkey island serisi, day of the tentacle, full throttle, the dig ve grim fandango.

    dürüstçe söyleyeyim, curse of monkey island ve escape from monkey island (serinin üçüncü ve dördüncü oyunları) dışında broken age yukarıdaki oyunların yanına yaklaşamaz. yeni bir şey söylemedim evet ama sanırım ben de dahil olmak üzere birçok hardcore adventure'cı, tim schafer ismini duyup gaza geldik ve ister istemez beklentiyi yüksek tuttuk. belki de lucasarts'ın eski kurtlarından ron gilbert ve dave grossman'ın eksikliklerini hissettik. bu konuya lucasarts başlığında ayrıca değineceğim.

    daha önceden adventure deneyimi olan / olmayan herkesin oynaması gereken güzel, rahatlatıcı bir oyun.
  • old-school olmayan haliyle eski oyuncuları hayal kırıklıgına ugratan bir oyun. eger kickstarter'da yardımda bulunmasaydım en fazla torrentten indirip oynardım. isin özü hipster gencligine yönelik bir oyun cıkarmıslar.

    tim schafer kickstarter'daki videolarında broken age eski klasikler gibi olacak diye atıp tutuyordu. projesinin finansmanı icin 400 bin $ istemisti, bizler gaza gelip 3 küsür milyon $ akıttık. aman bir grim fandago, monkey island ayarında oyun cıksın ortaya, neyse verelim dedik. meger adamımız smart phone ve tabletler icin oldukca basit mekaniklere sahip olan bir oyun cıkarmak istemis, eli sıkısınca da kickstarter'daki koca adamlardan para dilenmis.

    bu oyunun hedef kitlesi 12-25 yas aralıgındaki insanlar. klasik adventure demeye dilim varmıyor, cünkü puzzle ve dialoglarla üstün körü ugrasılmıs, karakterler derinlik sunmuyor, gameplay eksiklerle dolu ve belli ki ana hikayeden cok ögeler cıkarılmıs. bu haliyle interaktif ikinci sınıf bir animasyon filmini andırıyor. yani genis tabana hitap edecegiz derken cekirdek grubu (aynı zamanda finansmanlarını) göz ardı etmisler.

    tim schafer, double fine - kickstarter

    edit: ilk bölümü yaklasık dört saat kadar sürdü.
  • herhalde biz beklentimizi cok yuksek tuttuk ama tim schafer dedik, adventure dedik yardim ettik. ign ve gamespot gibi siteler gene bol keseden puan dagitmislar ama 9/10'luk bir oyun degil bu arkadasim. adamlar bi de oyunun yarisini piyasaya surduler. "oooolm bunun icin mi bu kadar ugrastiniz?!" diye haykirmak istiyorum! oyun cok kisa ve puzzlelar (ki puzzle demeye dilim varmiyor) cok kolay. karakterler komiktir degildir (bana gore degil) orasi subjektif ama derinlikleri yok. 0 (sifir). hakikaten tablet ve smartphone icin cikarilmis, oyle pek kafa yormayan (10 yasindaki kizlar mi abi bu oyunun hedef kitlesi??!), katakulli hikayesi olmayan (birden gozumun onunden grim fandango'nun hikayesi gecti. gozlerim yasariyor simdi) bir oyun.
  • 2. perdesini, günde ortalama 1-2 saat oynayarak ancak bitirebildiğim adventure. tim schafer, projenin en başında, oyunun gayet kolay başlayıp giderek zorlaşacağını belirtmişti ancak yine de 2 bölüm arasında bu kadar fark olacağını tahmin etmemiştim. tabi bunda, ilk act sonrası gelen 'oyuna oyun koymayı unutmuşsunuz!' tepkileri de az çok etkili oldu mutlaka.

    2. bölüm hemen her açıdan [yaratıcılık, bilmeceler, diyaloglar, hikayenin açılımı, 'aha! böylemiymiş!!' şaşırtmacaları, yeni karakterler, görsellik...] ilk bölümden çok daha iyiyken, oyun medyasından neden ilk bölüme göre daha düşük puan aldığını anlayamıyoruz elbette. sanırım aradan geçen zamanla ilk bölüme gereğinden yüksek not verdiklerini düşünerek, şimdi de 2. bölüme gereğinden az puan vererek dengelemeye çalışmışlar [ama yanlış, yanlışla düzeltilmezki, neyse].

    sonuçta kendi adıma bu projeden gayet mutlu olduğumu ve bir kickstarter hareketi olarak çok başarılı gördüğümü belirtebilirim. dökümantasyon kısmı kesinlikle paha biçilemez [ki şu an kamuya da açtılar, herkes izleyebilir, favorim 4. bölüm [https://www.youtube.com/…17sd7f6pu2byrrb0igii-wkk3d https://www.youtube.com/…17sd7f6pu2byrrb0igii-wkk3d] ]. oyun kısmında ise, yeni bir grim fandango beklemediğim için bazı arkadaşlar gibi hayal kırıklığı yaşamadım, özellikle act 2 ile gayet tatmin oldum, şu an en baştan başlamak istiyorum hatta. double fine'ın brütal legend sonrası, aynı anda birden çok küçük oyun üzerinde çalışan, multi-game indie yapımcı olduğunu unutmamak gerek. bu yapıları değişmeden [ve birileri de 20milyon$ vermeden] yeni bir grim fandango beklemek yersiz.

    oyunun sonunda credits ekranındaki konsept çizimlerin hikayeleri çok hoştu [ki halen hoş]. tim'in 'ebeveynlerim için' cümlesi de ayrıca duygulandırdı. ne diyelim, umarız tim schafer'dan gördüğümüz göreceğimiz son adventure olmaz bu oyun... [devrik cümle olmadan kapanış olmaz değil mi? =)].

    [https://www.youtube.com/watch?v=h4_990kjnys https://www.youtube.com/watch?v=h4_990kjnys]
  • ben oyunun vella kısımlarını daha ilgi cekici buldum, ancak her iki kısmında ilerleme kaydetmedikçe oyunun bitirilememesi cok acaip. bir süre sonra elindeki alet edevatın hepsini bir yerlere saplamaya çalışır hale geliyorsun. hedef kitlesi genc, bu sebeple kolay, gece uykusuzlukta film izler gibi oynanabilir. bitince film izlemeye geri dönersiniz ve müdahil olamayınca filmleri sadece izlemek cok sacma diye düşünürsünüz.
  • son dfa bölümü de yayımlanan adventure:

    [https://www.youtube.com/watch?v=junq2cvb4tw https://www.youtube.com/watch?v=junq2cvb4tw]

    ve perde kapanır...
  • broken age'in, 1988'de piyasaya çıkan efsanevi lucasarts adventure oyunu "zak mckracken and the alien mindbenders"a çaktığı selamı atlamamak gerekir.

    --- spoiler ---

    oyunda marek'in (marekai) rolü çok iyi tasarlanmış. thrush ırkından olan marek'in kurt maskesini çıkarması, aynı şekilde çok fazla rol verilmemesine rağmen vella'nın büyükannesi'nin de yüzüyle beraber şapkasını çıkartıp thrush kimliğini göstermesi, bana doğrudan "the phone company"de şapkasındaki deliklerden bakan uzaylıları hatırlattı.

    --- spoiler ---
  • vella kızımızın o bulutlu kuşlu ortamdaki hikayesi gerçekten çok orijinaldi yani oynarken çok keyif aldım.

    act 2 edit:
    nerden baksan en az 25 yıldır sıkı şekilde adventure türü yapımları oynayan biri olarak act 2 'deki o sembollerin olduğu ultra gereksiz zorluktaki puzzle kadar oyuncuyu soğutan bir şey görmedim; direkt kapat ve sil yani ki internetteki isyanlara da bi' göz gezdirdikten sonra öyle de yaptım. halbuki her şey negzel başlamıştı; act 1 bir çırpıda keyifle oynanıp bitirilmişti.
    tim schafer afedersin ama senin yapacağın işin de gelmişini geçmişini sikeyim! sırf geçmişte yaptığın fenomen adventure oyunlarına saygım ve güvenimden dolayı bu çalışmana destek vermiştim ama o nasıl fuzuli vakit kaybı yaratan mantık dışı bi' puzzledır; biz sembolbilimci miyiz o.çları
  • inanması zor olsa da başlayalı 10 yıl olmuş proje. bana başlangıcı dün gibi gelmekte halen.

    double fine, kutlamak için tüm documentary videolarını canlı yayın şeklinde yayımlıyor, yayın 18 saattir devam etmekte:

    https://youtu.be/izvzfhjbdke
hesabın var mı? giriş yap