• ankara'daki hayvanat bahçesinde vardı bir tane.
    kafesindeki yazıda "gülnar'da yakalanmıştır" diyordu.
    "vah hemşerim sana napmışlar" diye üzülmüştüm,
    bilmem hala yaşıyor mu...
  • türkiye, kıbrıs, balkanlar, sibirya, kuzey afrika ve kuzey amerika’da yaşayan bir ayı türüdür ve etçil olan bir ayı türüdür başlıca ortak özellikleri ;

    -yokuş yukarı ya da yokuş aşağı bir at kadar hızlı koşabilir.
    -ağaca tırmanabilir.
    -mükemmel bir koku alma ve duyma duyusu vardır.
    -son derece güçlüdür, bir otomobil kaportasını bile yırtıp açabilir.
    -tüm dişi ayılar yavrularını korur.
    -yiyeceklerini korurken saldırgan olurlar.
  • dünyanın en abaza hayvanıdır. 100 kilometre ilerideki bir dişi aynın kokusunu rahatlıkla alabilir.
  • hastalıklara karşı şifalı bitkileri içgüdüsel olarak bildikleri için dünyanın en eski hekimleridirler. insan gibi iki ayakları üzerinde durup yürüyen ve yavrularını oturarak emziren boz ayılar, şaman kültüründe ormanın ruhu olarak kabul edilmişlerdir. karşılaşmak nasip olsun bir vakit.
  • dünya'daki dağılımı şöyleymiş:

    http://upload.wikimedia.org/…range_ursus_arctos.svg
  • çevre ve orman bakanlığı doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğü av ve yaban hayatı daire başkanı yaşar türkleş'in de doğruladığı üzere, artvin, kastamonu ve karabük'te, öldürme izni verilen ve fakat aslında 2003'te "korumaya" alınan hayvanlar. yaşar türkleş "fırsatçı" ve "yağmacı" diye tabir ettiği bazı ayıların öldürülmesi için 7500 lira alındığını da kabul ediyor. para o köyün muhtarlığına veriliyormuş zararları tazmin edilsin diye. türkleş'e göre hayvanın uyutulup başka yere götürülme şansı olmadığına göre öldürülmesi gerekiyormuş. gerçekten enteresan bir koruma anlayışı.

    (bkz: http://www.milliyet.com.tr/…1/28/yasam/axyas03.html)

    (bkz: fırsatçı ayı)

    (bkz: yağmacı ayı)
  • ne zaman bir belgeselde görsem, çok sevdiğim oyuncu halil ergünü aklıma getiren hayvandır.

    http://img199.imageshack.us/…rownbearhalilergun.jpg
  • (bkz: beyefendiye ayı gönderelim)

    bozayı amerika kıtasındaki grizzly türü olanı ise oldukça vahşi, kaçınılması gereken bir türdür. dünyanın en büyük ayısı kutupayısının evrimleştiği tür olan grizzly'ler 2.5 boya ve 500 kilonun üzerine çıkabilmektedirler.
    türkiye'de ise kahverengi denilen daha küçük bir türdür. genellikle saldırgan değildir, bununla beraber yavruları ile beraberken, inleri yakınında ve ani karşılaşmalarda saldırma olasılığı yüksektir. ayıların koku alma duyusu insanlara göre 100 kat daha gelişmiştir.
    sözün kısası ng ve benzeri kanallarda surviving ve benzeri saçma pragramları izleyip bulaşılacak hayvanlar değildir, örnek bir durum.
  • küresel ısınmadan nasibini alan hayvan. kutup ayıları ve boz ayılar aynı bölgede yaşayamazdı eskiden zira boz ayılar buzda yaşayamazlar. ama küresel ısınma yüzünden eriyen buzullar kutup ayılarının güneye inmesine ve boz ayıların bölgelerine yerleşmeye başlamasına sebep olmuş durumda. böylece kısıtlı miktardaki av her iki ayı türü için de rekabet yaratmakta. melez bir tür bile çıkmış, eskiden bu iki tür yanyana gelmezdi, bildiğin melez yapmışlar. her şeye rağmen uyum sağlıyorlar işte, evrim bu.
  • su ana kadar en buyugunun agırlıgı 1200 kg'dan fazla ölculmustur. fotografını görmus degilim henuz.
hesabın var mı? giriş yap