• silmarillion öykülerinde dahi yer almayan; the great enemy morgoth'un en çok güvendiği; ilk çağ'da karanlıklarla boyanmış angband orc'larının üstün nitelikli, esrarengiz ve korkunç komutanlarından biri.

    karanlık lord morgoth, doriath diyarına saldırı düzenlemesi ve yüce elf kralı thingol'un yegane kızı ve iluvatar'ın en güzel çocuklarından biri olan luthien'i alıkoyması için kendisini görevlendirdi. boldog, elit savaşçılardan oluşan bir grup angband'lı orc'la, efsunlu taur-nu-fuin ormanından geçerek karanlığın ve sihirin buluştuğu doriath sınırına ulaştı. yüce elf kralı thingol ise, doriath'ın en seçkin elf savaşçılarından oluşan ordusunu doriath'ın kuzey sınırına yönlendirerek bu tehlikeli duruma karşılık verdi.

    savaş alanında karşı karşıya gelen bu iki, muktedir muharipten, thingol ilk çağ'daki cücelerin benzersiz zanaatiyle yapılan "aranruth" adında bir kılıç; boldog ise, demirden yapılmış ağır bir mızrak kullanıyordu. bu şiddetli mücadelede üstün gelen kral thingol oldu. boldog ve beraberindeki orc'lar, batının seçkin savaşçıları tarafından öldürülerek maktul bedenleri, efsunlu taur-nu-fuin diyarına sürüldü ve tamamen ortadan kaldırıldı. kuzeyde tekamül eden bu muharebe, morgoth'la yapılan büyük beleriand savaşlarının önemli çarpışmalarından biriydi.

    rütbesi son derece yüksek olan böylesine önemli bir karakterin, tolkien'in tamamlanmamış diğer öykü ve çizimlerinde bahsedildiği ifade edilir; lakin boldog'u ihtiva eden öykülerin ve onların versiyonlarının, sıralama olarak düzenli bir olay örgüsüne sahip olup olmadığı bilinmiyor.
hesabın var mı? giriş yap