• cemaatin eline düşen tübitak yüzünden "gerizekalı nesil nasıl yetiştirilir" deneyi yapılan çocukluğumun dergisi...

    her ayın ilk günü sabahın köründe gazete bayiine gider beklerdim gelsin diye, bazen birkaç gün gecikirdi nasıl heyecanlanırdım anlatamam...

    dün baktım bu ayki sayısına... mebin zeka özürlü çocuklar için bastığı kitaplara benzemiş oysa içinde neler olurdu bu derginin eskiden, çocukları ciddiye alırdı, bilimsellikten uzaklaşmazdı, binlerce bilgi olurdu her sayısında, kısacası araştırmacı merak eden çocuk yetiştirmek için harika bir kaynaktı.

    yazık, ne hale getirmişler...
  • biraz önce sol frame'de bilim teknik'i gördüğüm zaman aklıma gelen, çocukken çok sevdiğim ve sıkı takipçisi olduğum bilim dergisiydi. hatta hayatımı değiştirdi bile diyebilirim. o dergi sayesinde ileride bilim insanı olmak istediğime karar vermiştim, internetin olmadığı zamanlardaki en büyük eğlencemizdi.

    ilk defa rahmetli ilkokul öğretmenim (muhteşem bir insandı) tanıtmıştı dergiyi, "çok güzel dergi çocuklar. alın okuyun, dili kolay, tam size göre". demişti. sınıfın büyük çoğunluğuyla beraber ben de o günden sonra almaya başladım. sınıfa getirip okurduk, sonra birbirimize anlatırdık. hatta aldığım ilk sayısı da dna 50 yaşında'ydı. genetiğin ne olduğunu ilk kez orada öğrenmiştim. o günden sonra da biri ne olmak istediğimi sorduğu zaman hep "genetik bilimci olacağım ben" dedim. düşünün artık, nasıl sevdirmiş.

    adını hatırlayamadığım bir köşesi vardı bir de, her ay bir soru verirdi ve o soruyu mektupla yanıtlamamızı isterdi. başlarda çok utanmıştım "yanlış cevap yollarsam ne olur?" diye, birkaç sayı sonra cesaretimi toplayıp o ayın sorusuna* yanıt yolladım. tesadüfe bakın ki, sadece ben doğru yanıtlamışım! "bu ay fazla doğru yanıt alamadık ama ruby star tam da istediğimiz yanıtı vermiş" diye dergilerinde beni yazmışlardı, o günkü mutluluğumu size anlatamam! şimdi bile düşündüğümde gülümsememe engel olamıyorum. sonuçta ilk bilimsel başarımdı, bir soruna çözüm getirmiştim ve getirdiğim çözüm de doğruydu! ondan sonra her ay yanıt yazmaya başladım, epey bir süre de katkıda bulunanlar listesinde çıktım. benim için bilim çocuk buydu.

    yiğit özgür'ü de bilim çocuk'la tanıdım ben, "buket anlatıyor"lar okuduğum ilk karikatür serisiydi herhalde. hatta kendi karikatürlerini okumaya başlayınca kısa süreli bir travma bile geçirmiştim "ama bunlarda küfür var" diye, herhalde tek işi çocuk karikatürleri çizmek diye düşünmüştüm.

    gökyüzü rehberi vardı bir de. o ay meteor yağmuru, güneş tutulması vs varsa haber verirdi, ben de takvimde işaretlerdim. her ay kartlar verirdi, hala odamdaki bir kutuda duruyorlar. hepsi tek tek düzenlenmiş, toparlanmış, kim bilir belki ileride çocuğuma veririm. dergilerim zaten duruyorlar, atmaya kıyamam.

    ne güzeldi bizim çocukluğumuz. "yeni nesil çok bozdu" demeyeceğim, hayır. "akp bozdu" diyeceğim. akp bizim çocukluğumuzu bozdu, çaldı, güzel olan ne varsa mahvetti. eskiden bilim çocuk dendiğinde aklıma bunlar gelirdi, şimdiyse sadece rte'nin suratı geliyor. tübitak'ın bilim teknik'i getirdiği rezil durum geliyor. bir zamanlar adını, logosunu gördüğümde "vaaaay çok muhteşem!" diye iç çektiğim, "ben burada çalışmak istiyorum anne" diye anneme anlata anlata bitiremediğim tübitak'la ilgili artık aklıma sadece hazırladığı sahte raporlar, fişlemeler, öğrencilere yaptıkları haksızlıklar, zaten çok değer verilmeyen bilimi daha da itibarsızlaştırmada gösterdiği olağanüstü başarı geliyor. yayında yapımda emeği geçen, başta da o malum badem bıyıklı olmak üzere, herkese teşekkürler(!)
  • 6 yaş ve üzeri çocuklar için hazırlanmış bilim dergisi. ( 3-6 yaş için (bkz: meraklı minik) )
    çocuğunuzla birlikte sizin de ilginizi çekecek, "hmm, vay" dedirtecek küçük bilgileri de edinebileceğiniz bir dergi.
    yazı dili dikkatli, çizimler kaliteli.
    doğaya, bilime meraklı çocukların ebeveynleri için çok kurtarıcıdır, candır.
  • kimse değinmemiş ama bir de "mektup arkadaşım" köşesi vardı. mektup arkadaşı arayan çocuklar adresini, ilgi alanlarını ve yaşlarını belirtip, mektuplaşacakları çocuklara çağrıda bulunurlardı. 2003 yılından önceki sayılarında fotoğraf köşesi olurdu, fantastik bir fotoğraf paylaşırdı dergi ve çocuklardan hikaye kurmalarını isterdi. gelecek sayıda bu hikayelere yer verirlerdi. gök haritası ise belki de beni gökyüzü gözlemcisi yapmaya iten en büyük materyalidir bu derginin, kara deliklerle ilgili sayısı ise dün gibi hala aklımda. çok güzel konulara değinirdi ve her ayın 15'inde çıkardı. ilyada destanını anlatan bir çizgi roman tarzında bölümü de vardı. bir sürü kartlar verirdi, şimdi çocukluğuma dair arşivimde hepsi yer alıyor.
  • 10-18 yaş arası için olmakla beraber 20-30 aralığındaki birisi de içinde hiç bilmediği şeyler bulabilir.
  • bir zaman aralığında her sayısını kaçırmadan aldığım dergiydi. trt belgeselleri, bob ross abi ve eskiden bahçesinde ağaç büyüttüğüm bahçeli ev ile birleşince süper doğalı bir çocukluk geçirtmiş dergidir.
  • ısrarla ebeveynlere önerdiğim çocuk dergisidir. dört aylık bir süre içerisinde ' dergi dostum' adı altında beş sınıfımda gerçekleştirdiğim etkinlik sonucunda gözle görülür bir farkındalık oluştu küçüklerimizde. mesela on bir yaşındaki davut gelip kulağıma bilim adamı olmak istiyorum dedi. bilim insanı desek daha iyi olur davutçuğum diyerek darlamak istemedim. yirmi kişilik sınıflardan maksimum beş öğrencinin dikkatini çekiyor bu dergi dostluğu. beş derginin bana aylık maliyeti 30 türk lirası. her sınıfta bir dergi sorumlusu var. bir ay süreyle dergi o öğrenciye zimmetli. okumak isteyenler sorumlu öğrenciden dergiyi alarak okuyabiliyorlar. derginin verdiği kartlar, oyunlar ise sınıfın ortak malı olarak dolabımızda duruyor. tek şart dergiyi nasıl aldıysak öyle geri vermek. bu şekilde yıpranmadan bir ay içinde beş çocuğumuz rahatlıkla okuyup geri getiriyor. yeni sayı çıktığında ise eski sayı, emeklilik günlerini geçirmek üzere sınıf kitaplığına konuluyor. bu vakitten sonra sorumludan izin almadan isteyen istediği süreyle dergiyi alıp evine götürebiliyor. yine tek şart istenildiği zaman sağsalim getirip yerine koymak. yıllık aboneliği önceki entrym'de de belirttiğim üzere oldukça ucuz. iki yıllık aboneliğimin yanı sıra her ay ekstra dört, çok iyi kartlar ya da oyunlar olursa beş-altı adet alıyorum. sigara vb. hiçbir şey kullanmayan birisi olarak aylık 30-40 lirayı böyle bir yere ayırmak oldukça keyif verici oluyor. seneye hedefimiz dergi çeşidini artırmak fakat tubitak'ın çıkarttığı dergiler hariç diğer dergiler oldukça pahalı içeriklerine göre. fiyatları ortalama on - on beş türk lirası arasında. içerikleri de bilgi yerine daha çok oyun, resim vb. şeyler içeriyor. uygun bir dergi bulduğum vakit dergi dostum içeriğini genişletmeye çalışacağım. son söz ebeveynlere tekrar bir hatırlatma mahiyetinde, çocuklarınız için iki senelik gideri ağabeyi ile birlikte sadece 180 türk lirası olan bu dergi ve ağabeyi bilim ve teknik evinizden eksik olmasın efendim. çocuğunuz youtube kanallarının, tabletlerin esiri değil dergilerin meraklı bekleyeni olsun.
  • hedef kitlesinin yaş aralığını düşürmüş dergidir. dergi 2007 yıından itibaren ilköğretim 1-5. sınıflara hitap ediyor. 6. sınıftan itibaren bilim ve teknik'e yumuşak bir geçiş sağlamak üzere yıldız takımı adlı köşe bir süredir bilim ve teknik dergisinin içinde yayımlanıyor.
  • hedef kitlesinin yaş aralığını düşürüp, biraz daha albenili, çocuksu bir kıvama büründükten sonra 100.000'lik tirajı görmüş faydalı dergi. aynı zamanda meraklı minik'in ablasi, bilim ve teknik'in küçük kardeşi olur.
hesabın var mı? giriş yap