• annesinin* verdiği adın izinde, psikiyatriyi usturuplu eleştiren ve işini* de itinayla yapan ak saçlı profesör.
  • rus kökenlidir. asıl adı akadem glasnost'tur.
  • tıp eğitiminde felsefeye çok önem veren istanbul tıp fakültesi psikiyatri anabilim dalı profesörü.

    hoca, alttaki röportajda bugünkü hekimlerin ekserisinin hiçbir şeyi sorgulamayarak 'iyi birer teknisyen' olma yolunu seçtiklerinden bahsediyor. tüm hikmet sevicilerine bu röportajı tavsiye ederim..bilgin saydam-hekimin filozof hali
  • "mitleri temel olarak 2'ye ayırabiliriz. bir tanesi ortak mitler, diğeri de bireysel mitler. insan olarak hepimizin yaşam öyküsü içerisinde güttüğümüz, sürdürdüğümüz, şekillendirdiğimiz bir öykü var."

    "hepimiz bir büyük mit içine doğuyoruz. doğanın miti zaten farkettirmeden içimizde akıyor. bunun ötesinde içinde doğduğumuz topluluğun bize sunduğu ve bizim nasıl olmamız gerektiği ile ilgili, nasıl kendimizi şekillendirmemiz gerektiği ile ilgili bilgileri içeren öyküler var. bunlar bize sunuluyor, bazen de dayatılıyor."

    "bir anayol herkese sunluyor. bu anayoldan farklı oalrak ve bu anayoldan çıkarak, hareket ederek hepimiz kendi bireysel mitimizi oluşturma imkanına sahibiz ve aslında da buna zorunluyuz. zorunluyuz; niye zorunluyuz ? kendi özgünlüğümüzü yaratabilmek için. eğer ortak mitlerle yaşamımızı sürdürecek olursak o zaman tam da heidegerin şey insan man dediği insan kategorisinde değerlendirilebilecek bir insan olmuş oluruz. yani varoluşunun sorumluluğunu üstlenmeyen, yaşamını kendisi şekillendirmeyen öyküsünü kendi başına sorumluluğunu üstlenerek oluşturmayan insan. şey insan."

    https://youtu.be/e_vbbzpnipa?t=1667
  • uzun eğitim hayatım boyunca binlerce hocam oldu, lakin bilgin saydam hocayı tanıdıktan ve onunla çalıştıktan sonra “bir” hocam oldu. sonsuz saygılarımla.
  • "insan yaşamının esas gailesi, kendi tedavisidir, yani kendi eksikliklerini tamamlamak, çatışmalarını çözümlemek ve zedelenmişliklerinin ıstırabını azaltmaktır. bunu başarmak, dünyayı, yeniden ve merkezinde kendisi olmak kaydiyle, yani, kendi dünyası olarak "tamam" etmektir: yaratıcılık dediğimiz, hiç bitmeyecek, yani hiçbir zaman ufkuna ulaşamayacak eylem de budur: dünyayı tamam etme eylemi..."

    bu muhteşem paragrafı carl gustav jung'un dört arketip kitabının önsözüne bağışlayan, etkileyici bir kaleme sahip kişi.
  • kültür, ulus ve birey olmayı, bu öğelerin tinsel yansımalarını konu alan deli dumrulun bilinci'nin yazarıdır.
  • "insanlara akıl hastalığı veren tamık hatun, adam öldürmeye, intihara sürükleyen kız satılay, bütün kötü ruhların anası kün cölörüme hatun kötü tanrıça-ruhlardandır." bilgin saydam - (kişilik ve psikoterapi yazıları'nda)

    (bkz: deli dumrul'un bilinci/@ibisile)
  • fakültede danışman hocam olan bir zamanlar istanbul tıp fakültesi dekanlığı da yapmış gözlükleri ve beyaz saçlarıyla beliren hekimin filozof hali kitabının editörlerinden değerli psikiyatr.
  • zaman, an, geçmiş, gelecek kavramlarını derinlemesine incelemiş felsefecidir. 1+1 proğramında dücane cündioğluyla beraber bu konulara değinmiş.
    https://www.bloomberght.com/…inde-aramak-11-1/66290
hesabın var mı? giriş yap