• adam kırk senedir, siyahların yanında olmuş, toplumsal özgürlük alanlarının genişlemesini istemiş, para için halkı satanları rezil etmiş. greenspan'i yerin dibine canlı yayında sokmuş bankacılık krizinde.

    buna karşılık hillary clinton, bizim davutoğlu'ndan hallice bir dış işleri performansı göstermiş.

    bizim cemaatçi ne diyor. sanders kimmiş, sike sürülür tek faaliyeti yokmuş. ahahahah. bu adamlar türk siyasetini boşuna mahvetmedi.

    yobazlık böyle bir şeydir.

    bernie sanders 74, hillary clinton 68 yaşındadır.
  • bu gece rahat bir uyku uyuyacak 'reis'.

    o yavşak karıya seni harcayan demokratlar kına yaksın şimdi.
  • dünyanın en alakasız yerindeki ülkeye gitse "ayol aynı antalya" diyen kafada olup analiz edip türk tipi solcuya, perinçek'e falan benzetenler olduğu için birkaç şey deme ihtiyacı hissediyorum. gençler size bir haberim var: dünyadaki her bok türkiye'deki başka bir boka benzemiyor.

    bernie sanders'la başından beri bazı sorunlarım var idi (bkz: bernie sanders/@our boys didint du dort) hatta bir noktada yarışta kalmasını anlamsız bulduğumu yazmıştım. ama o zamandan beri bernie sanders, elindeki kozları olabilecek en iyi şekilde kullandı ve şimdi bakıyorum da, iyi ki daha önce çekilmemiş.

    başından beri clinton'ın adaylığı kazanacağı belliydi. bernie heyecanına kapılmış olmanız bunu değiştirmiyor. hillary clinton adaylığı, 2008'de obama'nın kazandığından çok daha rahat bir şekilde kazandı. başkanlığı da aynı rahatlıkla kazanacak.

    bernie sanders, adaylığı kazanamayacağı kesinleştiği andan itibaren naptı, arkasındaki kitleden aldığı popülariteyi kullanarak başkan olacağı neredeyse kesin birini daha sola çekti de çekti. burada perinçek merinçek diyenler için şöyle anlatayım: adam bütün seçimi ve gelecekteki başkanı modifiye etti. bernie olmasa çok daha merkeze kayma tehlikesi vardı clinton'ın, bernie (kendisinden beklemediğim kadar iyi bir stratejiyle) bunun önüne geçmekle kalmayıp hillary'yi daha da sola çekti. adam gelecekteki başkanın eğitim, sosyal sigorta ve çevre politikalarını belirledi lan. bir insan kaybettiği bir seçimde ancak bu kadar etki sahibi olabilir. siyaset yapmak böyle bişey işte, böyle siyaset yapabilen solcu görmemiş olanlar bilmez.

    bütün bunları göremeyip "yeaeaea bernie sen de yalanmışsın" deyiverenler: siz solcu molcu olmayın lütfen ya. türk tipi solcu diye bişey varsa o da stratejiden, politikadan anlamayan sizin gibi boş beleş slogancıdan başkası değil.
  • herkesin jiletttt gibi giyinip katildigi torene, parkasi ve el ormesi eldivenleriyle gelen minnos. hakkindaki meme'lere cevap olarak yaptigi aciklamada eldivenlerinin vermont'taki bekar anne bir ogretmen tarafindan oruldugunu ve kadinin eldivenlere gosterilen ilgiden cok mutlu oldugunu ve siparislere yetisemedigi bilgisini sikistirmayi da ihmal etmemis. gunlerdir bana gulumsemek icin bir sebep yarattigi icin minnettarim kendisine :) all time "this could have been an e-mail" favorim olacak :)
  • kendisi hakkında yapılan yorumların en saçmalarından birisi gün itibariyle sarfedildi; "70küsür yaşında adam. burda olsa koltuğa kök saldı diyeceğiniz adamı sırf abd'de diye seviyorsunuz".

    burda bizim kök salmakla eleştirdiğimiz adamların ortak noktası yaşları değil. uzun yıllardır sürekli başarısız olmalarına rağmen koltuğu işgal etmeleri. "olmayınca olmuyor, biraz da başkaları denesin" deyip bırakmak yerine, daha da yapışmaları. yenilgilere kendileri dışında bahaneler üretmeleri vs.

    bernie'nin 4. başkanlık yarışı, 20 senedir bu işin içinde de, ben mi bilmiyorum acaba.

    savunduğu politikalara rağmen şu ana kadar bu yarışın içinde olabilmesi, hatta hâlâ iddialı olabilmesi bile başlı başına bir başarıdır zaten. apolitik amerikan gençliğine politikayı sevdirdi lan adam, daha napsın. genç kartalların dişine kan deydi artık, neocon moruk kel kartallar korksun :)
  • %60'a %38 önde gidiyor hillary'e karşı şu an. teşekkür konuşmasında "vur vur inlesin wall street dinlesin" dedi özetle.

    basın hala görmemezlikten gelmeye çalışıyor. malum;
    (bkz: öcü gibi korkuyorlar bernie sanders yoldaşımdan)

    new hampshire'dan önce böle genel anketler hillary ile aradaki farkı %2'ye indirdiği şeklindeydi. şimdi çok daha büyük bir ivme yakalaması olası.
  • adam resmen demokratik sosyalistim diyerek 0'dan baslayip caucus'da %49.6 oy almis, hala gelip bu capulcunun aday olma ihtimali yok deniliyor. su adamin dediklerine, dunyaya neler getirecegine bir bakin sonra gelin tartisalim. obama'nin 2008'de clinton'a karsi bir anda yukselmesine de bakabilirsiniz. cekemeyenler icin #feelthebern
    edit: sunu da suraya koyalim, tam bir sene onceki sonuclar. farki gorun https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/…d&oe=57263314
  • ortalama türk sağcısının "devlet millet düşmanı, halktan kopuk elit" diye salak salak aşağılamaya çalışacağı profilde, dünya güzeli bir adam (şimdilik).
  • "eğer trump'un karşısına bu dalyarak çıksaydı muhtemelen abd seçim tarihinin en farklı yenilgisini tadardı." diyen insan, ekşisözlük tarihinin en büyük entry-nick uyumuna sahip insanıdır, o kadar net.
  • türkiye'de bir kısım insanda siyasetçilerin programlarını salt liderin şahsı üzerinden değerlendirmek gibi bir eğilim var. bu başlığın altında da göreceksiniz: liderlik vasfı yok diyenler var, yaşlı diyenler var, kendi çapınca 'anarşik-gomünik' politikalar amerika'da karşılık bulmaz diyenler var. aslında bernie sanders'in amerikan siyasetindeki yerini bu şekilde değerlendirdiğimizde türkiye'de yaygın olan bir hastalığı amerikan siyasetine taşımış oluyoruz. o hastalık da şu: liderin herhangi bir toplumsal aktörden, hareketlilikten veya değişimden bağımsız var olabildikleri yanılgısı. bizde lider seçmeni sırtına alıp götüren siyasetçidir, seçmenler ise onun peşine takılıp gitmeye gönüllü pasif bir insan sürüsü. odak noktamız hep liderin kendisi. halbuki yapmamız gereken liderlerin şahsında (veya partilerde) kristalleşen toplumsal değişimin siyaseti nasıl etkilediğini anlamaya çalışmaktır.

    bernie yaklaşık 30 senedir siyasetin içinde ve bunca senenin içinde ancak amerikan siyasetine damga vurabilecek bir figür haline gelmesi 7-8 senelik bir mesele. onu ön plana çıkartan şey kendisinin siyasi ajandasıyla amerikan toplumundaki dip dalganın bu yıllarda birbiriyle kesişmesi. o dip dalga olmaksızın allame-i cihan olun, popülarite kazanamazsınız. amerikan toplumunda o dip dalgayı var eden bir takım etmenler var, işte bu etmenle şimdi bernie sanders gibi bir politikacıyı giderek ön plana çıkartıyor. amerika özellikle de 80'lerden bu yana gelir eşitsizliğinin muazzam bir ölçüde arttığı, insanların borçlanmadan okula gidemediği, hatta binlerce dolar sigorta parası ödemeden tedavi olamadığı bir ülke konumunda. küreselleşme ideolojisi abd gibi merkez ülkelerin emekçilerine iyimserlik pompalarken, gerçek sonuç daha az istihdam, daha az ücret, daha fazla eşitsizlik oldu. üstelik tüm bunlar, şirketler ve patronların üretilen servetten giderek daha yüksek bir pay aldığı, buna karşılık emekçilerin payına düşen servetin giderek azaldığı bir ülkede oluyor. * bütün bu eşitsizlikler sadece yüksek siyaset düzeyinde değil, emekçiler arasında da yoğun bir hareketliliğe sebep oluyor. örneğin 2018 yılında, başta eğitim ve sağlık alanlarında çalışan emekçiler olmak üzere 485.000 işçi greve gitti.* yine 2018, 20 grevle 1986'dan bu yana amerikalı emekçilerin en fazla greve gittiklere sene oldu, üstelik sendikalaşma oranındaki düzenli düşüşe rağmen. diyeceğim o ki trump'ın 'make america great again' sloganı da, bernie'nin sadece abd'nin değil küresel servetin de büyük kısmını elinde bulunduran yüzde 1'i hedef alan sloganları aynı toplumsal krizlere yaslanıp, aynı krizlerden besleniyor.

    işte bernie sanders şimdi bu dip dalgaya öncülük etme görevini üstleniyor. yaşı yüksek olabilir, liderlikle mitinglerde magandalık yapmayı özdeşleştiren bazı arkadaşlar için bernie bazı 'liderlik vasıflarından' yoksun olabilir, veya cnn gibi medya kuruluşları hakkında sürekli olarak kara propaganda yaparak bernie sanders'in seçilmesini engelleyebilir. ama bernie sanders'i bugün amerikan siyasetinin önemli figürlerinden biri haline getiren bu dip dalga oldukça büyük değişimleri beraberinde getirecek. ve tahminim o ki bernie seçilse de, seçilmese de bu dip dalga amerikan siyasetine farklı şekillerde de olsa uzunca bir süre damga vurmaya devam edecektir.

    edit: amerikan ekonomisinin görece kapsamlı bir analizi için de şuraya bakılabilir.
hesabın var mı? giriş yap