• her yıl, yıllık faaliyet raporlarına şirket satınalma kriterlerini standart bir metinle warren amcanın ağzından şu şekilde copypaste'leyen überşirket.

    --- spoiler ---

    berkshire hathaway inc.
    acquisition criteria

    we are eager to hear from principals or their representatives about businesses that meet all of the following criteria:
    (1) large purchases (at least $75 million of pre-tax earnings unless the business will fit into one of our existing units),
    (2) demonstrated consistent earning power (future projections are of no interest to us, nor are “turnaround” situations),
    (3) businesses earning good returns on equity while employing little or no debt,
    (4) management in place (we can’t supply it),
    (5) simple businesses (if there’s lots of technology, we won’t understand it),
    (6) an offering price (we don’t want to waste our time or that of the seller by talking, even preliminarily, about a
    transaction when price is unknown).
    the larger the company, the greater will be our interest: we would like to make an acquisition in the $5-20 billion range.
    we are not interested, however, in receiving suggestions about purchases we might make in the general stock market.
    we will not engage in unfriendly takeovers. we can promise complete confidentiality and a very fast answer – customarily
    within five minutes – as to whether we’re interested. we prefer to buy for cash, but will consider issuing stock when we receive
    as much in intrinsic business value as we give. we don’t participate in auctions.
    charlie and i frequently get approached about acquisitions that don’t come close to meeting our tests: we’ve found that if
    you advertise an interest in buying collies, a lot of people will call hoping to sell you their cocker spaniels. a line from a country
    song expresses our feeling about new ventures, turnarounds, or auction-like sales: “when the phone don’t ring, you’ll know it’s me.”

    kaynak: berkshire hathaway, 2009 yıllık faliyet raporu (pdf)

    --- spoiler ---

    yaklaşık türkçe meali:

    berkshire hathaway inc.
    satınalma kriterleri

    aşağıdaki kriterlerin tamamını yerine getiren firmaların sorumluları veya temsilcilerinin bizimle temas kurmasını bekliyoruz:

    1. büyük ölçekli mübayaalar (şayet söz konusu firma mevcut iş birimlerimizden biriyle aynı konuda değilse, asgari 75 milyon usd'lik vergi öncesi kazanç),

    2. kanıtlanmış, tutarlı kazanç elde etme gücü (geleceğe yönelik tahminleri siklemiyoruz. zarardan kara dönme hesaplarına ilişkin durumlar da bizi ilgilendirmiyor),

    3. özsermaye karlılık oranı yüksek ve bir yandan da çok az borçlanmış veya hiç borçlanmayan firmalar,

    4. yönetim ekibi yerli yerinde, müdür takımı iş başında olacak (yönetici kadrosunu biz temin edemeyiz),

    5. basit işler (işin içinde çok teknoloji, kıl tüy varsa anlamayız biz o işlerden),

    6. somut bir fiyat teklifi (bu bir ön görüşme bile olsa, satıcıyla fiyatın bilinmediği bir alışverişin muhabbetini yaparak zamanımızı boşa harcamak istemiyoruz).

    firma ne kadar büyükse ilgimiz de o kadar fazla olur: 5* ile 20* milyar usd aralığında bir satınalma işlemi yapmayı arzuluyoruz. öte yandan, halka açık borsalara kendimiz gidip hisse alarak yapabileceğimiz satınalma önerileriyle de ilgilenmiyoruz. şirket hissedarlarının/yöneticilerinin rızası dışında devralmalara* girişmeyiz. muhataplarımıza tam gizlilik sözü ile birlikte ilgilenip ilgilenmediğimize ilişkin çok hızlı - mutat olarak beş dakika içinde - cevap verebiliriz. nakit ödeyip satın almayı tercih ederiz. ancak o firmaya katacağımız kadar zımni değer** alacağımız değer kadar olabilirse bu uğurda kendi şirketimizden* hisse ihracı yapabiliriz. işin içinde başka alıcıların da bulunduğu açık artırma olaylarına girmeyiz.

    charlie* ve bana, kriterlerimizi uzak ara karşılayamayan şirket satışı teklifleriyle sık sık yaklaşanlar oluyor: şunu keşfettik ki gazeteye collier cinsi köpek satın almak istiyorum diye ilan verdiğinizde, cocker spaniel cinsi köpeklerini satabilmek ümidiyle bir sürü insan sizi aramaya başlıyor. bir country şarkısından* bir dize, yeni teşebbüsler, zarardan kara dönüşler veya açık artırma tipi satışlarla ilgili hissiyatımızı gayet iyi ifade ediyor: "telefon çalmadığında, bileceksin ki o ben olacağım."
  • web sitesi (http://www.berkshirehathaway.com/) sanki dunyanin en zengin ikinci adaminin sirketi degilmis de, web programciligina yeni baslayan bir ogrencinin sitesi imaji veren sirket.
    sitenin en altinda yer alan "site hakkindaki commentlerinizi bekliyoruz" yazisi da adamlarin farkli yaklasiminin bir gostergesi olsa gerek
  • dünyanın en değerli non-tech şirketi olmuş. martin wolf'un şu yazısında gördüm. yazıdaki sıralama şöyle:

    1-apple mcap: usd 898 bn (19x)
    2-alphabet (google) mcap: usd 723 bn (35x)
    3-microsoft mcap: usd 642 bn (29x)
    4-amazon mcap: usd 572 bn (302x)
    5-facebook mcap: usd 531 bn (35x)
    6-alibaba mcap: usd 484 bn (54x)
    7-tencent mcap: usd 511 bn (63x)
    8-berkshire hathaway mcap: usd 451 bn (24x)
    9-johnson & johnson mcap: usd 371 bn (24x)
    10-samsung mcap: usd 330 bn (13x)
    11-exxon mcap: usd 345 bn (27x)

    parantez içindekiler morningstar'dan alınmış olan p/e rasyoları. mcap ve rasyoları ben koydum. sıralama wolf'tan. bu değerlemeler 1-2 gün içinde bile ciddi biçimde değişebilir o da aklımızda bulunsun.

    internet ve teknoloji şirketlerinin hemen arkasından berkshire (brk) geliyor. arkasından gelenlerle de biraz mesafeyi açmış. petrol fiyatları artsa muhtemelen exxon gibi entegre petrolcüler zorlar brk'i.

    bir buffett takipçisi olarak aklıma gelen soru brk'nin daha üst sıralara çıkıp çıkamayacağı. daha doğrusu en değerli şirket olma şansı. ilginç olanı, brk'nin üstündeki şirketlerin çoğu oldukça genç. aralarında en yaşlıları microsoft ve apple. ve pe rasyoları en duşük olanları da bunlar. dönem 2000'lerin başındaki internet balonu gibi bir dönem değil. rasyolar yüksek olsa da bu internet ve teknoloji firmaları oldukça karlı (amazon hariç). şu anda s&p 500’in pe çarpanı 25x civarında. yukarıdaki firmalara 25'ten daha yüksek çarpan vererek piyasa hem bu firmaların karlılıklarının 'sürdürülebilir' olduğunu inanıyor, hem de bu firmaların karlarındaki büyümenin endeks ortalamasından daha fazla olacağını söylüyor.

    brk ve johnson & johnson ise 24x pe ile piyasa ortalamasında işlem görüyor. demek ki bu eskilerin karlarındaki artışın endeks şirketlerinin ortalama kar büyümesini geçmeyeceği öngörülüyor. brk'nin çok daha geleneksel, 'mature' ve ‘asset intensive’ işlerde olduğunu düşünürsek çok da yanlış bir öngörü sayılmaz. bu durumda brk'nin mcap'te diğerlerinin önüne geçmesi için pe ve earnings'te zıplama yapmasından ziyade diğerlerinin karlılık veya büyüme oranı olarak düşüşe geçmesini beklemesi gerekecek.

    farklı bir açıdan bakarsak listedeki en sağlam şirketlerden biri ise brk. yani brk listede üst sıralara çıkar mı diye değil de ilk 10'dan veya 20’den hangi şirket düşmez diye sorarsak cevabım brk olur. bu cevabı verirken buffett'ın yaşıyor olması güven veriyor tabii ki. ama daha önemlisi brk'nin faaliyet ve kazanç anlamında diğerlerinden farklı olarak tek bir ürüne veya tek bir sektöre dayanmaması. brk’nin yapısı toprağa onlarca uzun kök salmış koca bir çınara benziyor.

    buffett'ı diğer zenginlerden farklı yapan şeylerden biri de bu değil mi? tek bir ürün veya sektörden zengin olmaması; işinin yeni bir iş modeline veya icada dayanmaması. bir düşünün: walton ailesi: (discount) perakende; gates: yazılım; rockefeller: petrol; slim: telekom. buffett: 1950-60'larda çalışma sermayesinden daha düşüğe aldığı hisseler ve şirketler (cigar butts); 1970-2000 arası gazeteler, coca-cola, gillette gibi tuketim ürünleri şirketlerinde açık piyasadan yaptığı hisse alımları; 2000'den sonra ise çok çeşitli sektörlerde yaptığı şirket alımları (acquisitions). her piyasa, faiz ve enflasyon koşulunda çalışan bir makine. bu unsurları düşündüğümde açıkçası zenginliğe ulaşmada şans faktörü en çok elimine edilerek analiz edilebilecek kişinin buffett olduğunu düşünüyorum. diğerlerinin başarılarını küçümseme anlamında söylemiyorum ama buffett'ı farklı bir yere koyuyorum. kendi sistematiğini oldukça anlaşılır biçimde hem mektuplarında hem de ekranda ve genel kurullarında ifade edebilmesi ve diğerlerini eğitmesi de bu dahiliğine delil değil mi?
  • buffett'ın hatalarından biri. buffett, berkshire'i satın almakla hata yaptığını defalarca söylemişti. bu açıklamayı hem düşüşteki bir şirketi yönetmenin getirdiği zaman kaybı hem de sermayeyi böyle zayıf bir işe bağlamanın yarattığı 'fırsat maliyeti' çerçevesinde düşünmüştüm.

    2014 raporunda bu hatayı büyüten diğer bir faktöre dikkat çekiyor buffett. gelecekteki sigorta işlerinin ilk adımını oluşturan 'national ındemnity' alımını (1967) kendi yönettiği fon için yapmak yerine berkshire adına yapıyor. böylece sigorta işlerinden yarattığı milyarlarca dolarlık değer sadece kendine ve kendi fonunun yatırımcılarına gidecek iken berkshire'daki diğer %39'luk hissedar grubu ile de paylaşılmış oluyor.

    buffett yaptığı bu hatanın bedelinin 100 milyar dolar olduğunu söylüyor. kendisi için oldukça maliyetli bir hata. buffett halka açık olan berkshire'ı ele geçirmese, sigorta işini de onun içine koyup bu kadar büyütmese onun yıllık raporlarından ve dehasından bu derece faydalanamayacaktık belki de. ama daha zengin bir buffett görecektik.
  • şu evrende en "beyaz" isme sahip şirket/firma/kurum/kuruluş... bana hep öyle geldi ki; bu adamlar yıllık yönetim kurulu ve hiseddarlar toplantılarında eğlenmek için wasp dışı tüm ırklardan adam kesiyorlar...

    hem berkshire, hem de hathaway... allah allllah!
  • çalıştığım firma için yeni bir web sitesi tasarımı araştırırken, "bakalım forbes listesindeki en büyüklerin web siteleri nasılmış" diye düşünüp, web sitesine girmemle şok olduğum, inanamadığım, girip ekşiden de teyit edince iyice dumur olduğum şirket. aha da bu.
  • her sene yayınladıkları yatırımcı mektubunu dün yayınlamış kuruluş. portföy dağılımları ve getirileri şu şekilde. 2019 karı 81.4 milyar dolar olmuş, bunun yaklaşık 54 milyar doları portföylerinde bulunan hisse senetlerinin değer artışından dolayı gerçekleşmiş. portföylerinde bulunan şirketlerin berkshire'a ödediği temettü 3.7 milyar dolarken, erteledikleri ve yedek akçelerine aktardıkları karları ise 8.3 milyar dolar. bu şirketler berkshire'ın mottosu olan "iyi getiri, iyi yönetim, iyi fiyat" kriterlerini sağlayan nadir şirketler. şirketin hali hazırdaki nakiti 128 milyar dolar.

    warren buffett'a göre sigorta grubu hali hazırda bir süperstar ve bunu demiryolları ve enerji işi takip ediyor. demiryolları ve enerji yatırımlarının getirisi 2018'e göre %6 artış göstererek 8.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. enerji yatırımları demişken yenilenebilir enerjiye yaptıkları yatırımlara devam edeceklermiş ve 2021 yılında 25.2 milyon mwh elektrik üretimi bekliyorlarmış. berkshire enerji yatırımlarından temettü ödemesi almamış ve şirketin hali hazırda 28 milyar dolar kadar birikmiş karı mevcut. yatırımlarına bu birikmiş karla devam edecekler.

    mektupta belirtilen çok daha önemli bir konu ise berkshire'ın hisselerinin grubu. yatırımcı mektuplarının charlie'si * charlie munger buffett'tan sonra şirkette en çok hisseye sahip adam ve diğer ortaklara kıyasla şirketteki payı açık ara çok büyük. warren buffett'ın vasiyetine göre a grubu hisseleri b grubuna dönüştürülerek vakıflara aktarılacak ve bu işlemin 15 seneyi bulacağı tahmin ediliyor.

    yatırımcıların %2.5 seviyesindeki getirilere razı olduğu, risklerin giderek arttığı ve dünyanın saçma sapan bir yere gitmeye başladığı şu ortamda hem böylesine akıllıca yönetilen hem de piyasaya göre çok iyi kar elde eden bir şirketin varlığına tanık olmak iş dünyasına olan inancımı arttırıyor. mektupta da belirtildiği gibi sigorta işi kurumun gerçek yıldızı ve öyle kalmaya da devam edecek ama enerji yatırımları beni heyecanlandırdı.
  • buffett tarafından alındığı zaman(1964) hisse başı defter değeri 19 dolar olan bir tekstil şirketiyken, şu anki değeri hisse başına 81247 dolar olan kazancının büyük kısmını sigortacılık ve buffett'ın hisse senedi yatırımlarına borçlu olan dünyanın en büyük şirketlerinden biri. özellikle sigortacılık işinden elde ettiği müthiş kazanç ve başarılı satın almalarıyla ders niteliğinde bir öyküsü var berkshire'ın. ayrıca bilgi dolu, uzun yıllık raporları da sabırla okuyanları çok kıymetli bilgilerle ödüllendiriyor.
  • uber-guru warren buffett'in yatirim ve pazarlama $irketi.. american express ve coca-cola gibi firmalarda hisse sahibidir.

    2004'de fortune tarafindan amerika'nin en takdir edilen 2. $irketi secilmi$tir. (1- walmart, 3-southwest)
  • berkshire hathaway'in, satin aldiklari sirketleri nasil yonettikleri, ne mudahalelerde bulunduklari uzerine guzel ama kisa bi yazi okudum. berkshire'in basarisini hayranlikla izleyen, buffetdan sonra nasil olacak diye dusunen biri olarak cok hosuma gitti: http://stanford.io/1riavr5
    tanim: 1965'de buffet'in almasindan itibaren 1,826,163% buyumus dev aktivist fon.
hesabın var mı? giriş yap