• bir donem sosyalist olan ama daha sonra partisinden atılarak faşist partiyi kuran zat...bana "yuce rabbim beni solcunun eskisinden sagcının cümlesinden korusun" dedirten ilk şahıs...
  • "bayrak denen $ey pislik yigini uzerine cekilen pacavradir." benito mussolini

    evet $a$irdiniz herhalde. bizim fa$o boyle bir laf eder miymi$? edermi$. hem de gercek tanrisiz rumuzuyla yazdigi a$iri sol cizgili bir dergide yazdigi makalede edermi$. 1911'de cikan osmanli-italya trablusgarp sava$i'ni protesto etmek icin komunist parti bunyesinde grev ba$lattigini ve fabrikalardaki i$ciler tarafindan desteklendigini, bu hareketinden sonra ise komunist parti'den $utlandigini biliyor muyuz? en azindan artik biliyoruz.
  • iktidari boyunca hitler kiskancligi icinde ezilen ve kotu bir taklit bile olamayan $ahis.
    bir ilginc yani da hic bir askeri ba$arisi olmayi$idir. yunanli komitacilardan bile tokat ustune tokat $amar ustune $amar yemi$tir. devamli hitler'e abi cekmi$tir. ordulari defalarca wehrmacht tarafindan kurtarilmi$tir. hitler bunu ihtilalden sonra tikildigi hapishaneden bile askeri operasyonla kurtarmi$tir.
    esas ilginc olan hitler'in kendisine gosterdigi sabirdir.
  • atatürk'ün hakkında söylediği bir kelam ;

    ...eski roma imparatorluğunu yeniden ihya etmek sevdasına düşen mussolini , akdeniz’den ‘’ mare nostrum
    ( bizim deniz ) ‘’ diye bahsetmiştir .

    parmağıyla doğu akdeniz’i işaret ederken çekilmiş fotoğrafları gazeteleri süslüyor , bu da atatürk’ü müthiş sinir ediyordu .

    her fırsatta mussolini’ye yönelik çok sert demeçler veriyordu. sebebini soranlara da , ‘’ çünkü’’ diyordu ,

    ‘’… mussolini asker değil.. savaşın ne felaket olduğunu bilmez. ben askerim. bilirim..

    o yüzden bu adamı hiç boş bırakmaya gelmez. ‘’ demiştir.
  • 2000 li yıllarda reenkarne olarak türkiye cumhuriyetinde ortaya çıkmıştır.
  • "ve şunu da hatırlatırım ki, musollini'yi bir gün gelecek kendi milleti linç edecektir."
    mustafa kemal atatürk, edremit, 1931

    (bkz: #3749924)
  • hitler gibi irk kavramiyla degilde daha cok devlet kavramiyla ilgilenir olmasi ile ondan ayrilan, amaci italyan irkini degil, italyan devletini yegane kilmak olan diktator kisi
  • nihal atsiz kendisi icin demis ki,
    “ey benito mussolini! ey gayet yüce,
    italyanlar basvekili muhterem duçe!
    ...
    çagri bey’le tugrul bey’in kurdugu devlet
    italyan melezlerden üstündür elbet;
    ...
    dirilerek basiniza geçse de sezar,
    yine olur anadolu size mezar.
    ...
    gerçi bugün eskisinden daha çok diksin;
    fakat yine biz osmanli, sen venediksin!”
  • hitler onu en zor gününde yani sicilya çıkartmasında bile kurtarmıştır... ama sonra italyan halkı onu linç etmiştir

    siclyada mafyadan eser bırakmamıştır... bütün mafya üyelerini sürdürmüş ya da öldürtmüştür
  • 1. dünya savaşından sonra italya ekonomik olarak tarihinde hiç olmadığı kadar çökmüştü.. savaş boyunca italya kuruluşundan o güne kadar harcadığı paranın toplamından çok daha fazla para harcamıştı. savaş sonrası ise bu durum işsizlik ve enflasyon olarak yansıdı, üstelik savaşın bütün yükü ezilen sınıflara kesilmişti. böyle bir ortamda ezilen sınıflar italya'daki burjuva demokrasisini sorgulamaya başladılar ve neredeyse her gün ülke genelinde grevler, gösteriler ve fabrika işgalleri oluyordu. 1919 seçimlerinde ise sosyalist parti %30'un üzerine çıkmıştı. artık burjuva demokrasisinin verdiği tavizler yetmiyor ve kaçınılmaz bir şekilde italya devrime doğru sürükleniyordu..

    sistem işlemiyor ve burjuva demokrasisinin devam edemeyeceği açıkça görülüyordu. sermaye sahiplerinin destekledikleri faşist siyah gömlekliler devletin gözü önünde her gün mevzubahis grevleri ve gösterileri basıyor, halkı katlediyor ve sindiriyordu. fakat seçimlerde bütün bu baskılara rağmen sosyalist parti yine de birinci olarak çıkıyordu.

    işte bu noktada italyan sermayesi ve aristokrasisi bir adım daha ileri giderek mussolini'nin duce olmasını istedi.. yoksa mussolini 1922 yılında romaya üç-beş yandaşıyla yürüdüğünde iktidarı ona devretmek için hiçbir zorunluluk yoktu.. hükümet isteseydi çok kolay bir şekilde grubu dağıtabilirdi.

    fakat 3. vittorio emanuel aceleyle iktidarı kayıtsız şartsız mussolini'ye devretti. bu burjuva demokrasisinin de kurallarından kurtulmak demekti. mussolini kapital çıkarları gözeterek baskıcı bir rejim kurarken italya devrimi, devrimcileri eziliyor ve ayrıcalıklı sınıflar gücüne güç katıyordu.. yabancı kapitalist devletler ise mussolini'nin iktidara gelmesini ve italyadaki devrim şansının ezilmesini şampanya patlatarak kutladılar..

    hitler'in de iktidara geliş macerası benzerdir. zira hiçbir faşist lider sermaye sınıfının desteği olmadan iktidara gelemez. faşizmin farklı bir ekonomik modeli yoktur, sadece burjuva demokrasisinin tıkandığı durumlarda popülizm, baskı ve şiddet yoluyla kapital düzeni devam ettirmek için ortaya çıkmıştır.

    mussolini'nin hitler ile ideolojik ve kayıtsız şartsız ittifak yaptığını düşünenler ise yanılıyorlar.. temel olarak italyan faşizmi ile nazizim zaten önemli farklılıklar gösterir.. italya'nın almanya'nın yanında savaşa girmesinin temel nedeni savaş öncesi dönemde ingiliz ve fransız emperyalizmlerinin getirdiği statükonun italyan emperyalizmini sınırlandırmasıydı.. hitlerle birlikte statükoyu yıkmaya başlayan almanya'ya yakınlaşmak demek, ingiliz ve fransız emperyalizmlerinin çöküşünden pay almak demekti. başlarda 1. dünya savaşı gibi cephe savaşı olacağını düşünen mussolini fransa'nın 5 haftada teslim olması üzerine galeazzo ciano'nun da etkisiyle savaşa girmiştir.. italya sadece emperyalist hırsları ve kazanan tarafta olmak için savaşa girmiştir.

    italya'nın almanya tarafında savaşa girme işi sanıldığı kadar kolay olmamıştır çünkü tarihsel sürecin getirdiği husumetler sonucunda italyan faşist partisi içinde dino grandi ve italo balbo gibi pek çok anti- alman üst düzey yönetici vardı. hatta italya 1934 yılında muhtemel bir erken anschluss'un da önüne geçmiştir. 1938 yılında buna razı olsa da, savaş boyunca alman etki alanının balkanlara yayılmasından endişe duymuştur.. zaten hitler'e haber vermeden yunanistan ve arnavutluk'a alelacele savaş ilan etmesinin sebebi de budur. başarısız olmuştur o ayrı.

    mussolini'nin en büyük hatası kendi gücünü iyi bilememesi ve politik tercihleri oldu.. italyan üretim gücü fransa'nın bile çok altındayken ordunun mekanizasyonunu sağlayamadı, öte yandan büyük bir hevesle giriştiği ispanyol iç savaşına müdahalesi uzun vadede italya'ya hiçbir çıkar sağlamadı.. 1936- 39 yılları arasında italya üretiminin ve bütçesinin %20 sini franco'ya yardıma ayırıyordu, bu muazzam ekonomik yükün savaş sonunda bir karşılığı olmayınca mussoline'ye faturası ağır oldu.

    savaş sonunda olanları hepimiz biliyoruz. bu süreçte mussolini'ye en yakınları bile ihanet etmiştir.. bunlar arasında çok güvendiği damadı galeazzo ciano da vardır. 1943 yılında tutuklandıktan sonra alman birlikleri tarafından hapisten kaçırılma operasyonu ise üzerine yazılacak apayrı bir konudur.

    eğer italya savaşta tarafsız kalsaydı çok çok büyük bir ihtimal mussolini de franco gibi ölene kadar duce olarak kalacaktı..

    ama hayat işte.. tercihlerimizle şekilleniyor..
hesabın var mı? giriş yap