hesabın var mı? giriş yap

  • (bkz: paraya sadık kal)

    kaynak

    --- spoiler ---

    sinan oğan’ın ankara’nın gölbaşı ilçesindeki ballıkpınar mahallesinde seçimden sonra yaklaşık 30 milyon değerinde 6 dönüm arazi daha aldığı, bulunduğu bölgedeki arsaların planlarını hukuksuz bir şekilde değiştirdiği, karayollarına ait yolu da yaptırdığı kapıyla kapatıp zimmetine geçirdiği ortaya çıktı. oğan’ın kapattığı yolun bitişiğindeki arsanın ise yakın arkadaşı akp milletvekili cantürk alagöz’e ait olduğu öğrenildi. oğan böylece seçim sonrası toplamda 120 milyonluk yeni mülk edinmiş oldu.

    --- spoiler ---

    haberde şurası önemli:

    seçim çalışmalarında emekli maaşıyla geçindiğini söyleyen sinan oğan’ın seçim sonrası 90 milyonluk mülk alımını veryansın tv ortaya çıkarmıştı. oğan yine gölbaşı’ndan 30 milyonluk malikane, aynı ilçeden tarla vasfında henüz imara girmemiş 30 milyonluk arazi ve çankaya beysu konakları’ndan 1 milyon dolar değerinde ev satın almıştı.

  • dayım gençliğinde bir kızı beğeniyor, ailecek toplanıp istemeye gidiyorlar. kızın ailesi kızı veriyor. düğünde fark ediyorlar ki istediği kızın ablasını vermişler, bozmuyor evleniyor dayım da. meğer isterken kızın adı hiç geçmemiş. şimdi çocuklar, torunlar yaşayıp gidiyorlar. söylediklerine göre yengemin bu yanlış anlaşılmadan hala haberi yokmuş.

    edit: bugün geldi yengem bu kadar lüzumsuz insan olamaz. kesin kardeşi gösterip ablayı kakaladılar zavallı dayıma.

    edit2: anneme sordum tekrar düğünde değil söz kesilirken ablayı aldığını fark etmiş dayım. babayı almak gibi bir şey lan.

  • sanirim bazi otobüslerde hangi düğmeden basıldıysa, sadece ona en yakın iniş kapısı açılıyor. böyle bir durumda bana yakın iniş kapısı açılsın diye, duracak ışığı yandığı halde dügmeye basıyorum.

  • kredi kartı dolandırıcıları zamanla evrilerek daha yaratıcı (!) yöntemler bulmaya devam ediyor. bunlara karşı koymak için çok etkili önlemler var:

    - kartınızı internet, mail-order ve yurtdışına kapattırın. internet için sanal kart kullanın, limitini alışveriş esnasında ayarlayın ve işiniz bitince sıfırlayın. evet bazı işletmeler ya da kuruluşlar mail-order ile işlem yapmak istiyor. bunu kesin bir dille reddedin. internet ya da pos makinesi dışında işlem yapmayacağınızı söyleyin. mail order'da kartın tüm bilgilerini veriyorsunuz ve o kağıtlar herkesin elinde kucaktan kucağa dolaşıyor. bu riski almayın. yurtdışında illa ki kredi kartı kullanmak istiyorsanız, düşük limitli bir kartınız olsun ve onu kullanın.

    - bazı internet siteleri 3d secure (cep telefonuna gelen sms) kullanmaz iken, bazıları kullanıyor. arayıp türlü bahanelerle bu şifreyi sorabilirler. sakın vermeyin.

    - internet bankacılığına giriş yaparken gelen şifreyi de aynı şekilde kimse ile paylaşmayın.

    - günlük işlem limitleri koyun ve e-mail ile bilgilendirme talep edin. bütün bankalar bunu ücretsiz olarak sağlıyor. "günlük havale/eft limitim 1.000 tl olsun ve herhangi bir para çıkışında e-mail gönderin" gibi.

    - kredi kartınızın arkasındaki üç haneli kodu bir şekilde yok edin. o olmadan mail-order ve internet vasıtasıyla işlem yapılamayacaktır.

    - atm ya da pos makinesinde şifre girerken elinizle kapatın. atm'den belli bir tutarın üzerinde çekim yaparken cep telefonunuza şifre gelmesini talep edin. garanti bankası şu anda bu hizmeti veriyor. diğerlerinde de mutlaka vardır.

    * bütün bu önlemlere rağmen bir anlık dalgınlığınızla kartınızdan/hesabınızdan başkasının işlem yaptığını fark ederseniz, bankayı arayıp kartınızı/internet bankacılığınızı bloke ettirin. harcama itiraz formunu bankaya ivedilikle ulaştırın. geriye dönük 6 aylık harcamalara itiraz yapılabiliyor. bankaların güvenlik birimleri bu tarz konularda çok tecrübeli ve 1-2 ay içinde olumlu-olumsuz dönüş yapıyorlar. özellikle yurt içinden ve dinamik kimlik doğrulama sistemi (3d şifresi ya da imza gibi) kullanılmadan bir işlem yapılmış ise iade alma şansınız çok yüksek. bankadan olumsuz bir dönüş geldiğinde önce tüketici hakem heyeti, daha sonrasında ise tüketici mahkemelerine başvurulabilir.