hesabın var mı? giriş yap

  • bu konu hakkında detaylı detaylı yazıp da kimseyi sıkmak istemem ancak söyleyebileceğim en kısa, en net ve en önemli şey şu ki; vereceğiniz karar, üçüncü şahısların fikir ve düşüncelerinden tamamen bağımsız olsun. üçüncü şahıs derken sadece sizin için bir şey ifade etmeyen insanlardan bahsetmiyorum. buna aileniz ve yakın arkadaş çevreniz de dâhil.

    iki insanın arasında geçenleri yalnızca o iki insan bilir. başka kimse değil. dışarıdan nasıl görünürse görünsün, gerçeği yalnız siz bilirsiniz.

  • altın neden artar?

    -altın küresel ekonomiye dair beklentiler bozulunca destek bulur; şu an küresel ekonomiye dair beklentiler son derece olumsuz.

    - altın enflasyon ve küresel likiditenin artmasından destek bulur. abd, 2 trilyon; japonya ve almanya yaklaşık 1 trilyon dolarlık destek paketleri açıkladı ayrıca bu paketlerin önemli bir kısmının helikopter para (helikopter para nedir) olarak tüketiciye yönlendirecek olması ayrıca enflasyon açısından(altın için de) pozitif.

    - altın emtia sınıfı bir varlıktır ve emtia cinsi varlıklar değerlenince altın da destek bulur. başta petrol olmak üzere emtialarda toparlanma var.

    - altının dolar ile ters korelasyon içinde olması beklenir. her kriz aynı zamanda dolar likiditesi krizidir. normal zamanlarda doların ciddi şekilde negatif etkilenebileceği birçok faktör içinde bulunduğumuz şartlarda pozitif olabilmektedir. (dolar likiditesi neden önemli) altın dolar ile ters korelasyon içinde hareket etmezse gram altın yatırımcısı bundan pozitif etkilenir. doların değerine gelince dolar endeksi eşik değerin üzerine çıkmış durumda ama türk lirası pozitif ayrışıyor olsa bile gelişmekte olan para birimlerinde değer kaybı dxy'deki artış ile izah edilemeyecek seviyede. dolar endeksi yıl başından beri %3-4 prim yaptığı halde gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybı %15-30 bandında. türkiye bir miktar pozitif ayrışıyor olsa da tl'de de doların değer artışı ile izah edilemeyecek bir değer kaybı var.(gelişmekte olan ülke para birimleri neden baskı altında)

    - borsalar ile altın arasında ters korelasyon görmeye alışığız ama geçmiş krizlerde de altının stresin artmaya başladığı ilk dönemlerde likidite korkusu ve teminat çağrıları sebebiyle bütün varlıkların herhangi bir mantık aranmaksızın satış yemesine şahit olmuştuk ve ardından stres azalması ile(vix endeksinden takip edilebilir/vix endeksi nedir) altın dahil her türlü varlığın düzeltme yapması görülen bir yatırımcı davranışıdır.

    -altını pozitif etkileyecek bunca gelişmenin yanında bir de salgın sebebiyle dünyada madenler kapanıyor o yüzden küresel arz sorunu var; bunun dışında var olan altının da talebe ulaşması(lojistik, teknik sınırlılıklar) konusunda sorunlar var; bu da spekülatörlerin altını yükseltmesi için hikayeler üretmesini sağlıyor.

    özetle şu ana kadar altın için pozitif olabilecek neredeyse her şey çakıştı; tabii ki dikkatli olmalı çünkü terazinin diğer kefesinde de şu var contango nedir

  • halkın parasıyla araplara ziyafet çekilmiş. haram olsun.

    edit: dışardan adana mı söylesinler diyenler var özelden. ülkenin menfaatlerini hiçe sayıp, nice tavizler verdikten sonra hiç bişey olmamış gibi poz kesen herkese yazıklar olsun. tavuk döner bile fazla bu insanlara.
    kim bilir ne tavizler verildi, ne anlaşmalar yapıldı senin benim zararıma.

  • aslında çok kolay hayatımdan insan çıkaramam ama şöyle oldu

    çocukluk arkadaşım telefonla çok sık görüşürdük yalnızca yaz aylarında yan yana gelebilirdik. biraz patavatsızdı ama son zamanlarda iyice zıvanadan çıkmıştı.

    genellikle bar çıkışı gecenin bir yarısı eve dönerken ( ya da normal bir saat eve giderken yolda köpek varsa ve etrafta kimse yoksa ) arar uykumu böler beni konuşmaya mecbur eder sonra " ben eve geldim. " deyip bir sağ ol bile demeden telefonu suratıma kapatırdı. bu bence bir insanla ilişkinizi kesmek için yeterli bir neden olabilir ama biz eski dostuz.

    sürekli yalnızlıktan şikayet ediyordu ( hangimiz etmiyoruz ki ) bir gün yine aradı çok sinirliydi ve

    - ya bi adam var yazıp duruyor. neyine güveniyor anlamıyorum ki. hadi sen olsan neyse de... ( burdan sonrasını pek dinlemedim. sen olsan derken ya kendini çok ciddiye aldı ya da beni çok hafife.) ( bu benim ondan biraz uzaklaşmama neden oldu.)

    sonra birgün benim konuşmaya ihtiyacım oldu hep o beni esir alacak değil ya aradım. olanları anlattım ( o zaman hayatımda biri vardı benden annesine bahsetmişti annesi de ona " oğlum o boşanmış aile çocuğu onun aile kavramı olmaz." demişti ve bu beni çok üzmüştü. gerçekten çok üzüldüm yani. birine anlatmak istedim.) aldığım cevap

    - hahahaha ay gerçekten öyle mi demiş ya aslında annenle babanın hiç evlenmediğini duysaydı.

    ( destek olmadığı gibi arkadan yaptıkları dedikoduları asılsız pis iftiralarını da ağzından kaçırmış oldu.)

    resmen koyunda beslenen yılan. bence bu nedenler çok bile.

  • gerçekten inanılmaz zeki bir hayvan. bu arkadaşlardan biri her sabah benim balkona gelir uyanmamı bekler. alarm çalar. kalkarım. içeriden biraz peynir getirir balkona bırakırım. bu aralar tatilde olduğum için haliyle alarm kapalı ve geç uyanıyorum. tabi bizim arkadaş yine geliyor her sabah ve bekliyor. bugun çok acıkmış olacakki baktım benim alarmın tonlamasıyla ötüyor. bildiğin alarmı taklit ediyor kadkskksksks önceki hayatında kayserili tüccar mıydın olm bu nasıl adam kandırma yöntemi lan ajdjjdjdkdks

    edit: şu durumun aynısı ahahahha gerçekten efsane hayvanlar bunlar https://www.instagram.com/p/czrler5liqp/

  • bu tip kampanyalarda çok ses getirebilen biri değilim ancak bu kampanyayı başarabilirsek bu ülkede yıllardır unutturulmaya çalışılan kurucumuz, atamız mustafa kemal atatürk'ün anısını yaşatabileceğiz. tabi eğer halkın sesini dinlemeye cesaretleri olursa.

    olay şu. ulaştırma bakanlığı bir kampanya başlatmış ve avrasya tünelinin adını halk koysun demiş. biz de halk olarak oraya "atatürk" yazacağız. sitede şu an problem var. oy vermeye çalıştığımızda sıkıntı çıkarıyor. site linkini yine bırakıyorum. aktif olduğu anda herkes elinden geldiğince oy versin.

    site linki.

    ekleme: direk linkte problem var. lütfen bakanlık sitesi üzerinde sağ alttaki sekmeden oy vermeye çalışalım.
    ekleme: link güncelledi.

  • üstteki yazar realiteden o kadar uzak ki tam olarak neye yakın bir türlü anlayamadığım başlık,her argümanına bir cevap mutlaka var ama (bkz: burasi turkiye) burda at,avrat,silah emanet edilmez.toplu taşıma hiç de öyle avrupadaki gibi rahat bir ulaşım yöntemi değil.sana ütopyanda tatlı rüyalar

    çok sayıda yazarın ısrarı üzerine gelen edit:şükela modu kullananlar için üstteki yazar: (bkz: #92175541)