hesabın var mı? giriş yap

  • hakkında çok yanlış bilinen olduğu, kolay sanılan ama bir kedi köpek kadar belki daha fazla sorumluluk gerektiren balıkların bulunduğu su tankının adı.

    akvaryum benzeri diğer tanklar:
    (bkz: paludaryum)
    (bkz: riparyum)

    akvaryumculuk "hobisine" başlamadan önce neyin nasıl yapılacağını bilmek gerek.

    öncelikle söylemem gerek, ne kadar hobi dense de diğer evcil hayvanlar kadar değerli ve bakım gerektiriyor akvaryum canlıları. hepsi bir can. petshoptan köpek alıp 1 ay sonra sokağa salmakla balıklarınıza iyi bakmamak arasında vicdanı olarak bir fark yok.

    1. tank ve canlı seçimi

    öncelikle ya canlı seçeceksiniz ya da ne kadar alanınız varsa ona göre bir tank seçeceksiniz ve imkânınızın el verdiği canlılar arasından seçeceksiniz. tabi akvaryum tipinin ne olacağına da (soğuk su, sıcak su, tuzlu su, acı su, resif tankı) bu aşamada karar vermeniz gerek.

    istediğiniz canlının yaşayabileceği akvaryum boyutlarını araştırıp ona göre bir tank almanız gerek. nadiren de olsa bazı tanklar bazı canlılar için fazla büyük olabiliyor ve bundan dolayı stres oluşabiliyor. edit: nadir dediysem gerçekten nadiren oluyor bu durum. genelde derinlik sorun yaratıyor. 2 metre yüksekliği olan akvaryuma galaksi rasbora koymayın yani.

    25 litre altı tanklardan akvaryum olmaz, ama iwagumi denenebilir. 25-60 litre arasındaki tanklar nano tank olarak adlandırılır, bunlarda da belli bazı türler bakılabilir.

    kendi tankınızı yapmaya çalışmak genelde hüsranla sonuçlanır, düşünmeyin bile.

    2. bitki seçimi

    tankınızı ve canlılarınızı seçtiniz, şimdi sırada ne var? bu canlıların bitkileri yiyip yok edip etmeyeceğini öğrenmek. eğer yok etmiyorsa akvaryumunuza bitki etmek hem canlılar hem de görüntü olarak daha güzel olur. eğer ki bitkileri yiyen canlılar varsa yosun ve anubias dışında az seçeneğiniz var. bitkilerin en büyük faydası besinleri alarak alglerin gelişmesine müsaade etmemek. eğer bitki örtünüz seyrek kalmak durumundaysa alg yiyen canlılar edinmeniz faydalı olur, tabi bunların diğer balıklar tarafından öldürülmeyeceğine ya da strese sokulmayacağına emin olmanız gerek.

    eğer caridina dennerli gibi bir tür bakacaksınız, bitkileri toptan unutun, 7.5 8 ph arası bitkiler çok büyümez, 8 üstü de bazı yosunlar hariç canlı kalamaz. bitkiler için alkali ve yumuşak su her zaman daha iyidir.

    edit: alkali demişim, ekşi şeylere girmiş, kimse de dememiş alkali değil asidik olacak o diye. asidik su bitkiler için daha iyi.

    3. su kimyası

    bitkilerinizi de seçtiniz. canlılarınızın yaşayabileceği en uygun ph, kh, gh ve tds değerlerini öğrenmeniz gerekli. musluğunuzdan akan suyu test edin. eğer değerler gereken değerlere yakınsa su temizleyici, klorür bağlayıcı ((bkz: tetra aquasafe) (bkz: seachem prime) gibi)sıvılardan edinin. bu sıvı ile birlikte tds değeri nedir ona bakın. eğer ph/kh yükseltici ya da düşürücü kullanmanız gerekiyorsa suyu uygun değerlere çektikten sonra tds'ine bakın. bütün bunlar tds'i arttıracağı için fazla kullanımı sorun yaratır. eğer tds'i çok yükseltmeden uygun değerleri elde edemiyorsanız saf su ve akvaryum mineralleri kullanmanız gerek.

    4. toprak seçimi ve gübreleme

    eğer 7 ve üzeri ph ve 0 üzeri kh değerlerine ihtiyacınız varsa aktif akvaryum topraklarından uzak durun. bunlar bitkileriniz için çok faydalı olsa da kh değerini sıfırlayıp haliyle ph değerini (markasına bağlı olarak 6.8-5 civarına kadar) düşürür. ama bu demek değil ki bitki yetiştiremezsiniz. walstad metodu'nu deneyebilirsiniz ya da akvaryum kumu/çakılı altına gübre tabletler ekebilirsiniz. tropica ve dennerle çakıl/kum altına koymak için kil benzeri gübreli toprak satıyor, bunlar da yardımcı olabilir, hem ph, kh değerlerini de etkilemiyorlar. tabi özellikle durgun bir zemininiz varsa suya da bitkiler için besin eklemeniz gerek, nitrojen, fosfor, fosfat hesabı kafanızı başta karıştırabilir bu yüzden hazır karışımlara yönelmeniz ilk başta daha kolay olur. gübreleme için iki güzel yöntem var: (bkz: estimative index) ve (bkz: pmdd).

    kum/çakıl için tane boyutuna dikkat edin, bazı balıklar ince kum severken bazıları ince kumu yanlışlıkla yiyip hastalanabilir. büyük çakıl parçalarına bitki ekmek daha zordur ama ince kum fazla derin olursa anaerobik bakteri yetişmesine sebep olabilir, bu da akvaryum canlılarını zehirleyebilecek gazların oluşmasına sebep olabilir. edit: anaerobik bakteri yetişmesinin neredeyse imkansız olduğunu, yetişse bile gazları zarar verecek yoğunlukta üretemeyeceğini öğrendim. kısacası şehir efsanesiymiş, ilgilenen varsa bu konuyla ilgili bilimsel makaleleri atabilirim. görünürde derin kumun tek eksisi çürüme için daha fazla alan oluşturup herhangi bir şekilde zemin rahatsız edildiğinde pisliği suya salması. rahatsız edilmezse derin kum bitkiler için daha güzel bir zemin oluşturmaz mı diyeceksiniz, cevap evet, ama yine de dikkatli olun. derin kum anaerobik bakteriler ile no3 seviyenizi düşürmez, kumun cec'ine (bkz: caution exchange capacity) bağlı no3 zemine hapsedilebilir sadece.

    kum/çakıl rengi de farklılık yaratıyor. kırmızı karidesleriniz beyaz zemin üzerinde renklerini kaybeder örneğin. ya da balıklar kendini açık av gibi hissedip strese girebilir.

    yosun ve rizomlu bitkileri akvaryum yapıştırıcıları ile taşlara vs. yapıştırabilirsiniz ya da dry start metodu'nu uygulayabilirsiniz. rizomlu bitkileri taş, odun parçalarına misina ile bağlamak da işe yarar, ekmeye hiç uğraşmayın rizomu toprak altında kalırsa ölür.

    5. co2

    tankınıza co2 vermenizin artısı: bitkilerinizin daha hızlı büyümesini sağlar haliyle alglerin büyümesini engeller. eksisi eğer fazla kaçırırsanız balıklar için bir gaz odasına dönüşür tank. sadece bitki varsa tankta 30-40mg/l'ye kadar co2 basabilirsiniz. balıklar varken 20mg/l'yi aşmayın. hatta 20mg/l'yi aşamasanız bile bir hava pompasıyla suda yeteri miktarda oksijen çözündüğüne emin olun. bazı canlılar düşük co2'yi bile tolere edemez, araştırmadan kafanıza göre co2 basmayın.

    co2 ph'yi düşürür panik yapmayın. akvaryum içine konan kullan at co2ler ph'yi etkileyecek kadar co2 çözdüremiyor, anca ph-kh ilişkisinin el verdiği kadarı çözünüyor.
    ph kh co2 ilişkisi tablosu burdan ph kh değerlerinize bakıp tankınızda ne kadar co2 çözünebileceğini görebilirsiniz. daha fazla co2 çözünmesi için difüzörlü ve barometreli bir sisteme ihtiyacınız var, bu sistemlere tekrar doldurulabilir co2 tüpü takılabiliyor. akvaryum içi silindirli kullan at co2leri tekrar dolduramazsınız.

    tekrar doldurulabilir co2 tüpü alacaksanız da restoranlara ekipman satan yerlere sormanızı tavsiye ederim, daha ucuza geliyor. tabi tüp hariç kalan ekipmanı (difüzör, basınç düşürücü, barometre vs.) yine akvaryumcudan almanız gerek.

    6. aquascaping

    bundan sonra aquascaping için araştırma yapıp taşlar, odun parçaları alabilirsiniz. bunları doğadan toplarsanız kaynatarak dezenfekte edebilirsiniz ama kaynarken bu taşların patlama ihtimali var, o yüzden önermiyorum, hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum.

    7. filtre

    akvaryum hacminizi (en az) 2.7 ile çarpın, bu filtrenin akvaryumunuz için gerekli saatte yapması gereken dolaşım miktarıdır. 50 litre akvaryumunuz var ise en az saatte 135 litre akıntı sağlayan bir filtreniz olmalı örneğin. 60 litreden küçük akvaryumlara iç filtreler yeterli oluyor ama daha büyük tanklar için dış filtrelere yönelmenizi şiddetle tavsiye ederim.

    tabi sadece pompa kuvveti değil, filtrenin yüzey boyutu da önemli. ne kadar yüksek hacim o kadar çok temizleyici bakteri kültürü demek.

    8. ışık

    filtre ve ısıtınıcızı tank boyutunuza yetecek olanlardan aldınız geriye ışık kaldı. kolay yetişen bitkileriniz varsa litre başına 10-20 lumen, büyüme hızı ortalama bitkileriniz için litre başına 20-40 lumen, yavaş büyüyen bitkiler için litre başına 40 lumen üzeri ışığa ihtiyacınız olacak. artık 2020 yılında olduğumuz için led ışıkların watt-lumen ilişkisini şöyle bırakıyorum (tamamen doğru tabi ki değil ama yaklaşık değerler bunlar):

    4w 375 lum
    6w 450 lum
    12w 800 lum
    15w 1100 lum
    20w 1600 lum
    30w 2600 lum
    38w 3000 lum

    9. bakteri kültürü

    her şeyden önemli olan bir şey var: (bkz: akvaryumda nitrojen döngüsü). bu olmadan canlılarınızın sadece ölecektir. başlıkta açıkladım, dikkatli okuyun, uygulayın.
    ben şahsen bitkilerinizi ekmeden önce bunu yapmanızı tavsiye ediyorum çünkü bitkiler de sudaki amonyağı besin olarak kullanabiliyor ama uzun vadede ve yüksek oranda bitkilere zarar verebiliyor. tabi bitkilerle beraber döngüyü uygulayın diyen de çok insan var, tercih sizin. bitkileri sonra ekerseniz gözle görülür bir büyüme görmeden diğer canlıları eklemeyin, kökler zayıf olduğu için kolayca topraktan ayrılabiliyorlar.

    10. canlıları ekleme, su değişimi, besleme

    şimdi sıra balıklara geldi. balıkların olduğu poşedi akvaryum suyu üzerinde yüzdürmek bazı balıklar için yeterli olsa da bazı balıklar ve özellikle karidesler için ayrı bir kapta akvaryum suyunu bir hortumla damla damla vererek 2 saat kadar suya alıştırmak gerek.

    bundan sonra 3 ay boyunca her hafta en az çeyrek (estimative index gübrelemesinde yarım) su değişimi iyi olur. sonra iki haftada bire indirebilirsiniz, ya da haftalık %10-15 civarına indirebilirsiniz. balıklarınızı da sadece balık yemi ile beslerseniz kısa yaşarlar. canlı ya da dondurulmuş besinler her zaman daha besleyicidir, (bkz: balık yemi) başlığında yazdığım girdide verebileceğiniz yemleri sıralamaya çalıştım. su değerlerini test etmeyi ve ph, kh, gh değerlerini mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışın. en büyük sorun değerlerin çok yüksek ya da düşük olmasından çok bu değerlerin çok hızlı dalgalanmasıdır.

    hangi bitkiyi alsam, ne kadar gübre eklesem, ne kadar toprak lazım, ışık nasıl olmalı, hangi canlı hangi koşullarda yaşar sorularınız varsa birkaç site önereceğim:

    flowgrow
    bitkiler dahil neredeyse her tank canlısı hakkında bilgiyi edinebilirsiniz. bazı tercüme edilmemiş sayfaları almanca. ayrıca ışık, toprak, gübre vs. için de hesaplayıcılar falan var.

    seriouslyfish
    bu sitede ise özellikle balıklar üzerine epey detaylı bilgiler mevcut.

    jbl online hospital
    burada hastalıklar ile ilgili arama yapıp uygun çözümü bulabilirsiniz.

    aqadvisor
    burada hangi filtre uygun olur hangi canlı akvaryumunuz için uygun arayabilirsiniz.

    edit: balıkların bir tankta mapusta gibi yaşamaz. süs balıklarının çoğu doğada belli bir bölgeyi sahiplenip oradan çok uzaklaşmaz. uygun boyutlarda tanklarda da aynı davranışları sergilerler. hatta akvaryumdan bir taşı çıkarın aman da nereye geldik der strese girer balıklar. her balık alabalık gibi göç etmez. ayrıca akvaryumda bakılan balıkların ömrü doğadakine kıyasla daha uzundur. hatta doğada başka bir canlı tarafından avlanmazsa 2 3 yıl yaşayabilen amano karidesleri tanklarda 10 yıl kadar yaşayabiliyor.

    tabi burada vahşi ortamından koparılan balıklardan bahsetmiyorum. 1000 yıldır bir şekilde akvaryumculuk denen şey var ve haliyle yeterince tür balık var. akvaryumlarda bakılmayan bir balığı sadece göz zevki için doğal ortamından koparmak kesinlikle canice. şimdi halihazırda var olan türleri doğaya saldığınızda da yaşayamıyorlar. doğadan sadece örnek olarak popülasyonunu etkilemeyecek toplama yapılıp akvaryumlarda üremesi sağlanabiliyor. ama işin ucunda çıkar için hunharca üretilen balıklar da var. o yüzden petshoptan balık almaktansa birinden sahiplenmek en güzeli. hem bu balıkların çıkar için üretilmesine engel oluyorsunuz hem daha iyi bir yuva veriyorsunuz.

    tatlı su süs balıklarının %10'u doğadan toplanıyor, alırken tankta yetişmiş bir jenerasyondan geldiğine emin olun. tuzlu su akvaryumlarına kimsenin bulaşmamasını öneriyorum çünkü canlıların %90 kadarı doğadan toplanıyor. ama insanlar balıkları besin için avlayıp büyük alanlara zarar vermek yerine akvaryum için bunları satarak daha çok para elde edebildiğinden artık avcılar da bir balık için onlarca ayrı türe zarar veren yöntemlerden (siyanür gibi) uzaklaşıyor, süs balıklarının popülasyonuna zarar vermemeye çalışıyor ki daha yüksek kar sağladığı işinden olmasın. ne kadar karşı olsam da insanın doğaya verdiği zararı azaltan bir etkisi olduğu da kesin.

    koruma amacıyla az sayıda doğadan koparılan ve akvaristler dışında kimsenin çabalamadığı çok tür var. rasbora (rasbora yanlış, türü hatırlayabilirsem editleyeceğim) mesela, şu an akvaryumlardaki rasboraların tamamı sadece birkaç çiftin torunları. doğada neslinin tükendiği düşünülüyor. illa ki nufuslarına zarar vermek gerekmiyor, nemo faciasında olduğu gibi.

    doğada nesli tükenen balıkları koruma konusu ilginizi çekiyorsa cares balık koruma programı

    edit 2: hiçbir akvaryuma sebepsiz ilaç eklemeyin. 1. bu bakteri kolonilerinizi öldürebilir. 2. tds'inizi yükseltir. 3. hasta olmayan canlıya ilaç vermek faydadan çok zarar getirir.

    aynı şey ph/kh değiştiren ya da nitrit seviyelerini düşüren kimyasallar için de geçerli. suda bir problem varsa ilk yapılması gereken su değişimidir, ilaç, kimyasal vs. vermek değil.

    edit 3: ekipman için hangi marka iyidir diye soranlar için:
    (bkz: ada) (bkz: dooa) (bkz: eheim) (bkz: juwel) (bkz: fluval) (bkz: chihiros) (bkz: seachem) (bkz: aqua rebell) (bkz: nilocq) (bkz: glasgarten) (bkz: ista) (bkz: oase) (bkz: saltyshrimp) (bkz: twinstar)

    bütün ürünleri iyi olmasa da kötü diyemeceğim:
    (bkz: jbl) (bkz: dennerle) (bkz: tetra) (bkz: sera) (bkz: hygger) (bkz: hobby) (bkz: nicrew) (bkz: tropica) (bkz: easylife)

    son yazdığım markalar genelde her şeyi üretmeye çalıştığından sabit bir kalite yakalayamıyor, kötü değiller işin aslında.

    edit 4: çeşme suyu kullanacaksanız her zaman ama her zaman soğuk su kullanın. sıcak su kullanmanız borulardaki diğer metallerin suda daha fazla çözünmesine neden olabilir, özellikle bakır karışırsa her canlı için öldürücü hale gelir. bunun yanısıra sıcak suda oksijen ve karbondioksit daha az çözünür, haliyle bitkileriniz ve diğer canlılar sorun yaşar.

  • avrupali kiz sokaga ciktiginda turkiyedeki kadar sapikla, namussuzla karsilasmadigindan haliyle verecegi tepkiler daha iliman oluyor.

    kardesim turkiye'de cocuklara, hayvanlara tecavuz ediliyor her gun; kizlar tedirgin, asik suratli gezmesin de napsin? sapiklara yuz mu versin?

  • hakkında bazı bilgiler :
    - dünyada 3 alt türü olduğu biliniyor.bu türler bulnudkları coğrafaya göre isimlendirilmekte. sırasıyla borneo sumatra ve yeni bulunan toba(veya tapunali) orangutanları

    - bir orangutan yaklaşık 40-45 yıl arası yaşar. dişilerinin yaşam ömrü bir miktar daha uzun. şaşırtıcı gelmediği gibi sebeplerine girmiyorum:)).

    - bir orangutan ilk 9 yılını annesi ile geçirir. hayatta kalma becerilerini bu dönemde uygulamalı olarak öğrenir. bu sürede besin bulma ve seçme, ağaçlarda yatak yapma, tehlikeden uzaklaşma (özellikle yılanlar) ve yakın dövüş(yok tabi bunu ben uydurdum) eğitimi alırlar.

    - orangutanlar otobur hayvanlar oldukları için babanın avlanmak gibi bir görevi yoktur. bununla beraber aileyi koruma (zaman zaman hayvan saldırıları veya başka erkek orangutanın saldırısı oluyor), besin toplama gibi görevleri olsa da orangutanlar pek ailece takılmazlar. baba anneden ayrı beslenebilir. başka bir ağaçta vakit geçirebilir. şahsen hak veriyoruz :))

    - yine orangutanlar diğer insansı maymunlara göre daha münzevi takılırlar. kalabalık gruplar halinde sosyal aktiviteleri örneğin goril ve şempanzeye göre azdır. sadece yere indiklerinde yakın ağaçlardaki orangutanlarla sosyalleşirler. ki zamanlarının çoğu ağaçların üstünde geçer iri gövdelerine rağmen.

    - yetişkin bir orangutan yaklaşık 1.2 - 1.4 metre civarı. sağlıklı ve iyi beslenmiş bir yetişkin 80 kilo civarı takılır.

    - orangutanların temel besinleri meyveler(muz, kokonat gibi), ağaç yaprakları ve ağaç kabukların oyarak ulaştıkları süttür. nadiren de olsa ağaçlardaki çok küçük böcekleri yiyebilirler. genel olarak kaslı ve fit bir yapıları olmakla beraber çocuk orangutanların karın bölgeleri bir miktar şiş gözükür.

    - avcı bir hayvan türü olmadıkları için fazla kavgacı değillerdir. ancak erkekler arası alfalık kavgaları olur ve bunlar ölümle sonuçlanabilir. zaman zaman da bölgedeki bazı köpeksi maymun türleri ile kavga ederler.

    - orangutan ölümlerinin çoğu eğer hastalık ve doğal sebepler değilse ağaçtan düşme veya sulak yerlerde boğulmadır. orangutanlar yüzmeyi pek sevmez ancak mecbur kalırlarsa çok hızlı öğrenirler.

    - orangutanları taklit yetenekleri inanılmazdır. eğer insanlarla iletişimi varsa ki zaman zaman oluyor onların yaptıklarını hızlıca öğrenebilirler. internette gördüğünüz bir çok komik orangutan videosunun temel sebebi bu. alet kullanandan(çekiç, testere) kilit açana, şapka takandan dans edene kadar bir çok örnek hep bu yetenekten geliyor.

    - orangutanların kendinin farkında olma (bkz: self recognition) yeteneklerinin olduğu çeşitli gözlemlerle kanıtlanmştır.

    - palm yağı yüzünden kesilen ormanlar orangutanların yaşam alanlarını tehdit etmekte. ayrıca illegal bir şekilde pet olarak kullanılıyorlar. bu yüzden evsiz kalan, avlanan veya öldürülen orangutanların yavruları gönüllü örgütler tarafından rehabilitasyon merkezlerinde eğitiliyor. en bilinenleri "bos foundation". youtube sayfası : https://www.youtube.com/c/bosfoundation

  • hangi birin yazalım akşam akşam...

    ömrümü yoluna serildiğini gözümde yaş olup dizildiğini çılgınlar misali sevildiğini
    bir görebilsen ah bir görebilsen
    hasretin bölerken uykularımı çaresiz gizledim duygularımı seni kaybetmenin korkularını bir yenebilsem ah bir yenebilsem

  • balkan savaslarında dedelerim batı trakyadan onun ataları yüzünden göç etmek zorunda kalmiş ve söylendiği kadarı ile zenginlermiş bende kendisine dava açabilir miyim?

  • - nimet çorabımın tekini bulamıyoruuum? aradım mamafih bulamadım
    - hayvan ara, banyoya bak.ya da geri git ne bileyim

  • az önce denk geldiğim video. sinirden elim ayağım titriyor. şerefsizler, adi köpekler. o çocuğun tek bir damla gözyaşına değer mi lan yaptığın fanatiklik? nasıl bir gözü dönmüşlük bu?

    https://twitter.com/…rlig/status/656406750330036224

    edit: adam kayseri'de tanınan bilinen amigo recai adında biriymiş. böyle adamların öfkeli kalabalık lafıyla aklanması, sakinliğe davet edilmesi utanç vericidir. bir tane kolluk kuvveti görmedim "aga hayırdır sen kimsin de çoluk çocuğa, insanlara saldırıyorsun" diyen. yeter lan.

    edir 2: vaguedespassions denen bir garip kişilik "hemen saldırı diye olayı lanse et, ortalığı ateşe ver. işte bunlar hep uzun süren akp döneminin sonuçları" gibi değişik laflar etmiş. saldırı kelimesinin anlamının sadece fiziksel şiddete dayalı olmadığını anlaması için bu cahilliğinden kurtulması gerekiyor. tdk bile saldırı kelimesini açıklarken "kötülük yapmak, yıpratmak" diye başlar cümleye. aksi takdirde bu saldırı yapanlarla aynı düşünce yapısına sahip olduğunu iddia edebilirim.

    edit 3: ilhan ekşioğlu ve şekip mosturoğlu minik kardeşimizin kadıköy'e davet edildiğini yazdı.

    kardeşimize ulaşılmış, nasıl da gülüyor. emeği geçen herkese teşekkürler.

  • ben olsam %60 isterim. çünkü arsa benim keyif benim. risk almayı da sevmem. beğenmeyen müteahhit başka arsalara yönelebilir.