hesabın var mı? giriş yap

  • kullanılan motor yağına göre değişir. kimi yağlar normal değişim, kimi yağlar esnek değişim aralığına sahiptir. o yüzden yağ üreticinin internet sitesinden kontrol etmek fevkalade önemlidir. mesela tam sentetik yağların çoğu 2 yıl veya 50 bin km'de -hangisi önce dolarsa- değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. ama servisiniz veya yağcınız -bunu dikkate almadan- yağ kartına 10 bin veya 15 bin km ve 1yıl yağ değişim aralığı şeklinde not düşer. yağ kartındaki km ve tarih, araç sürücünde psikolojik bir sınır oluşturur. çoğu araç sahibi onu aşmaktan kaçınır. ama, aslında muhteviyatını yitirmemiş yağı değiştirerek, maddi yönden zarar etmiş olursunuz. açıkçası, ticari istismar bu!

    öte yandan, yetkili servislerde durum farklıdır. onlar otomobil üreticisinin onayladığı yağlardan birini kullanmak zorundadır. bununla birlikte çoğu yetkili servis, her sene servis hizmeti satabilmek için normal değişim aralığına sahip yağ kullanır.

  • kimi zaman kisinin kendisini oldurebilecegi sekillerde bile olabilir.

    bir ornek verelim hemen...

    bilindigi gibi, normal sartlar altinda, hicbir ozel cabaya gerek duyulmaksizin suyun ustunde/askida batmadan durabiliriz. bunun en buyuk sebebi de cigerlerimizdeki havanin -ki ortalama bir kisi icin 3 litre civarinda olan akciger kapasitesi, sporcularda 7 litreye kadar varabilmektedir- vucut yogunlugumuzu dusurmesidir.

    bu bilgilerden yola cikarak, cok merakli ve de akilli ben, "ulen akcigerlerimde hic hava birakmadan suya atlarsam bakalim ne olacak?" seklindeki bir soruyu -ki cevabi da belli- kendime sordum. sormakla yetinsem gene iyi... cigerlerimdeki tum havayi son damlasina kadar ufledim... ama arastirmaci bir kisi olarak burada duracak degildim ya... ardindan hemen havuza atladim. yani iyi bok yedim. ahaaa...

    aklima gelen ikinci soru*;
    "hani havuza altadin ama niye gidip en derin yerine atladin be adam?" 5 metre, boru degil ki!!

    evet dogru tahmin. dogal olarak tas gibi dibe coktum... eee cigerlerde de hava yok. yani nefes tutayim desem o da mumkun degil. kol bacak desen onlar da kar etmedi. dedik "buraya kadarmis"... ama benim gibi salaklari dusunduklerinden midir, yoksa malzeme bol geldiginden midir nedir taa havuzun dibine kadar inen korkuluklar vardi. ben de sans eseri o korkuluklara yakin atlamisim. (bunu da suya atladiktan sonra ogreniyorum ha.) onlara tutunup cikabildim yukariya. kisacasi kasla goz arasinda kendimi olduruyordum... sorsan muhendisiz bir de ha. hesap, kitap, mantik... lafmis hepsi...

    hikayemizden cikan sonuc;
    kulaga ters gelecek ama bunu evinizde deneyin. kuvette falan...

  • dolu dolu 13 sene, sıfır çocuk sıfır sorun.

    gecenin 4 ünde arabaya atlayıp 600 km uzaktaki antik kenti görmeye gitmek, sabah kahvaltıdan sonra şirince'ye şarap tatmaya gitmek, 2 küçük valizle istediğin ülkeye seyahat etmek. hatta son gittiğimiz tanzanya'ya tek büyük bir bavulla gitmek. akşamları evde rahatça film izleyip 12 den sonra iki tek atmaya rahatça çıkmak. iki kapılı araba sahibi olup bagaja ihtiyaç duymamak.

    neşe ve huzurla dolu 13 sene ve daha nice senelere.

  • görümcesi binemediği için asansörden inmeyi aklına getiremeyen, asansördeki erkeğin inmesini isteyen kara yobazın tartaklanma hadisesi.

    hamdi dayı'nın yerinde olsam ben de inmezdim.

  • zararlı cemiyetlerden ismailağa cemaati'nin sözde şeyhinin ölümüdür. darısı benzerlerinin başına. toprağı sığ, ateşi bol olsun... konyak

    23 haziran 2022 mahmut ustaosmanoğlu'nun ölmesi başlığını da ben açmıştım. verdikçe veriyor...

    "efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, türkiye cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. en doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır." mustafa kemal atatürk

    edit: bu, şeyh ilan edildiğinde osurayım derken sıçacak halde olduğu için ölümü pek dikkat çekmedi. oysa 23 nisan coşkusu şimdiden başlamalıydı.

  • kara delik fotoğrafı değil, kara deliğin olay ufkunun birikim diski üzerinde yarattığı gölgeyi görebileceğimiz fotoğraftır.

    not: bazı yazarlar, "o gölge zaten kara deliğin kendisi, kafa karıştırma" diyorlar. hayır, değil.
    hawking radyasyonunu görüntüleyebilirsek bize kara deliğin olay ufkunu verir.

    görüntülenen gölge, aslında kara deliğin olay ufkundan 2,6r daha büyük bir alanı kaplıyor. o gölge kara delik olmuyor. hatta olay ufku da kara delik olmuyor. gerçek kara delik, bütün bu sistem içerisindeki tekillik noktası.

    olay ufku içerisinde yer alan tekilliği görüntülemek imkansız. ama olay ufkunun hemen yüzeyini görüntülemek bir gün mümkün olacak. yalnızca, şu an elimizde bulunan cihazlar hawking radyasyonunu tespit edebilecek kadar gelişmiş değil.

  • sovyetlerin dağılmasından sonra şamanlar dini ibadetlerini daha özgür bir şekilde gerçekleştirmeye başladılar. tuva şamanlarında evin ateşini, ocağını yakmak çok önemlidir ve bu annenin ödevidir bu yüzden anne güneşi temsil eder. baba ise daha çok ay ile özdeştirlir çünkü dışarıdadır avlanır kimi zaman eve gelmez ay gibi bir vardır bir yoktur.

  • insanlık dramıdır.

    daha 16 yaşında bir insan silahla geziyor ve bunu yapabilecek kadar vahşileşebiliyorsa, bunun değil ailesinin suçudur. ailesine de potansiyel katiller gözüyle bakılarak incelenmesi gerekir. bu insan müsveddesinin ise herhangi bir zamanda herhangi bir koşulda sokağa salınmaması gerekir.