hesabın var mı? giriş yap

  • cease fire gibi harika bir parça bu kısa albüme neden dahil edilmedi anlamadım ama smoke of dreams ve exalted gibi iki şaheseri içermesiyle benden geçer not aldı bu çalışma. thurston moore belli ki özlemiş sonic youth günlerini. dinlenmiş, biriktirmiş ve burada tamamen özgür bir şekilde dışa vurmuş hepsini. ben tatmin oldum!

  • olay üniversite yıllarında yaşanmıştır. sene 1999 ya da 2000 tam hatırlamıyorum.

    mevsimlerden kış, yeni yağmur yağmış, sabah 8 civarı. okula gitmek için otobüs durağında bekliyorum. durak okuldan önceki 4. durak. benimle beraber durakta 2-3 kişi daha ya var ya yok. bu sırada etrafımızda bir adet normalde beyaz olan ama kirden artık grileşmiş bir sokak köpeği dolanıyor. ufak süs köpeğini andırdığı ve tehlike yaratmadığı için kimse sallamıyor, dolanıyor kendi kendine. ama köpek ısrarla durak çevresinde dolanıyor, uzaklaşmıyordu. neyse otobüs yanaşır, herkes biner, otobüs tam hareket edecek, o ne, bizim köpek de arkamızdan otobüse atlar. millet şaşkın şaşkın bakarken köpek söföre yanaşır, şöyle bir bakar, sonra otobüsün arkalarına gidip koltuklardan birinin altına yatır. yol boyunca arada kalkar otobüsü falan dolanır sonra tekrar yerine döner. okula gidene kadar otobüs 3 kez daha durup yolcu almıştır fakat bizim köpek hala daha otobustedir. sonunda otobüs okula varır, herkes iner tabii bizim köpek de arkamızdan. bir de ne görelim, okul önünde çimlerin üzerinde 2 köpek daha, bizimkinin arkadaşları, meğer bizim köpeği bekliyorlarmış, hemen kaynaşırlar ve oynaya zıplaya uzaklaşırlar. biz dumur, otobüs kullanan köpek görmüşüzdür.

  • türkiye'de yapılmış en iyi drama dizisi. evet drama dalında bundan daha iyisi yok.

    ayrıca devlet oyunlarını hikayeleme konusunda diriliş ertuğrul, uyanış selçuklu ve muhteşem yüzyıl'ın fersah fersah üzerinde.

    yeraltı dünyası tarafında ise çukur, ramo, arıza ve maraşlı gibi güncel diziler kurtlar vadisi'nin yanında ajdar klibi gibi kalır.

    bu diziyi yıllarca önyargıdan ötürü izlemedim. çok ciddi önyargılarım vardı. daha sonra o efsane ilk 97 bölümün sadece ilk bölümüne bakayım dedim ve 1 haftada 97 bölüm izledim. bu kadar iyi çıkacağını beklemiyordum.

    hikayeye teknik olarak bakarsak:

    --- spoiler ---

    - pilot bölümü çok iyi. pilot hikaye günümüz dizilerindeki amatörlüğe kurban edilmemiş, yani ilk bölümde her şey anlatalım yanılgısına düşmemişler. ve pilot ilk 3 bölüme yayılmış.

    - konsey karakterleri her bölüm görülmüyor, ağırlıklı olarak cerrahpaşalılar'dan sonra her bölüm görülmeye başlıyor. ondan önce her bölüm asıl hedefi gösterelim diye kasmamışlar.

    - osman sınav'ın yönettiği bölümler reji olarak çok iyi. sonraki yönetmenler yüksek senaryoları düşürmüşler. özellikle iplikçi nedim'in ölümü reji olarak dizinin kalitesinden çok uzakta kalmış. üzücü derecede kötü çekilmiş.

    - çok iyi tiyatrocuların yanı sıra hayatında hiç oyunculuk yapmamış insanlardan çok iyi performanslar alınmış. necati şaşmaz ve kenan çoban ilk 97'de çok iyi. özellikle donuklukları çok işe yaramış. sonraki işlerde aynı şey söylenemez. iyi denk gelmiş.

    - necati şaşmaz'a efsane umut tabak dublajı kumarhane baskınından sonra yapılmaya başlanmış. o zamana kadar sesi başka.

    - necati şaşmaz ilk bölümlerde şaşılacak derecede atletik, savcı suikastından sonra kaçarken bir direğe çok başarılı bir şekilde tırmanıyor. dublör mü diye tekrar tekrar baktım değil, kendisi tırmanmış.

    - özellikle osman sınav döneminde detaylara çok önem verilmiş. dizideki hastane sahneleri şu an hastane dizileri yapanlara ders olarak izletilmeli.

    - final bölümü hariç bölümler 60-70 dakika. detay var ama bakışma, süzüşme yok.

    - olaylar çok hızlı ilerliyor. elif'in ailesi hariç derinliksiz karakter neredeyse yok.

    - aile dramatiği de çok çok kurulmuş.

    - yine osman sınav'dan sonra bazı karakterlere komedi müzikleri yapılması aşırı kötü karar olmuş. dizinin güzel bir müzik akışı var, aşırı bozmuş.

    --- spoiler ---

    fark ettiğim başka detaylar da var. nadir sarıbacak mikrop erdal'ın doktoru olarak görünüyor.

    ensonhaber'in sahibi serkan kalemciler ise 10. bölümde kumarhane dolandırıcısı olarak karşımıza çıkıyor. tabi o zamanlar haberci değil reklamcı.

    meral yılmaz rolündeki müge ulusoy ise dizide rol alan birçok oyuncunun günümüzde menajerliğini yapıyor.

    deli hikmet rolündeki erdem ergüney ayrıca dizinin cast sorumlusuymuş, şu an o da menajer. ayrıca asistanlığını yapan da elif'in kardeşi eren rolündeki kerem fırtına'ymış.

    dizi çok iyi yazılmış, her şeyden önce senaryo başrol olmuş. hatta yazanlar bile sonrasında üstüne çıkamamışlar. dediğim gibi kurtlar vadisi en iyi mafya dizisi değil, drama dalında türkiye'de yapılmış en iyi dizi. eğer benim gibi önyargılıysanız çok şey kaçırıyorsunuz derim.

    tabi kurtlar vadisi pusu için aynı şeyleri söyleyemem. yazdıklarım kurtlar vadisi yani ilk 97 bölümü için geçerlidir.

  • yine japonya'dan bir güzellik... japonya demiryolları, tek bir öğrenci yolcusu kalan tren hattını kapatma kararını, öğrenci mezun olana kadar ertelemiş...
    ekleme; kapatma kararı istasyonla ilgili ancak o yöre insanı için istasyonun kapanmasıyla hattın anlamı kalmayacak...

  • şu ana kadar oynadığı şampiyonlar ligi ön elemelerinden sadece 1'ini kaybetmiş takım. (2009)

    1993-94

    galatasaray - cork city 2 - 1
    cork city - galatasaray 0 - 1

    manchester united - galatasaray 3 - 3
    galatasaray - manchester united 0 - 0

    uefa bu eşleşmeden sonra dev takımlar telef olmasın diye seri başı uygulamasını getirdi. (1994)

    1994-95

    avenir beggen - galatasaray 1 - 5
    galatasaray - avenir beggen 4 - 0

    1997-98

    sion - galatasaray 1 - 4
    galatasaray - sion 4 - 1

    1998-99

    galatasaray - grasshoppers 2 - 1
    grasshopers - galatasaray 2 - 3

    1999-00

    rapid wien - galatasaray 0 - 3
    galatasaray - rapid wien 1 - 0

    2000-01

    saint gallen - galatasaray 1 - 2
    galatasaray - saint gallen 2 - 2

    2001-02

    galatasaray - vllaznia 2 - 0
    vllaznia - galatasaray 1 - 4

    galatasaray - levski sofya 2 - 1
    levski sofya - galatasaray 1 - 1

    2003-04

    galatasaray - cska sofya 3 - 0
    cska sofya - galatasaray 0 - 3

    2006-07
    galatasaray - mlada boleslav 5 - 2
    mlada boleslav - galatasaray 1 - 1

    2008-09

    galatasaray - steaua bükreş 2 - 2
    steaua bükreş - galatasaray 1- 0

    galatasaray bu sezon 14. kez şampiyonlar ligi'nde. yalnızca 5 tanesi direkt katılım.

    (bkz: respect)

  • uzun yıllardır var olmayan sistemdir. eskiden normal yazı ile yazar, ayrıyeten güzel yazı yazma dersi diye bir derste el yazısı yazmayı öğrenirdik. birkaç senedir direkt o güzel yazı denen garip yazıyla yazmayı öğretiyorlar ve öğrenciler de bok gibi yazıyor doğal olarak.

  • kokusuyla herkesin aklını başından alan, doğru et seçimiyle lezzet fırtınası estiren bir kebap çeşididir. bugünkü tarif köşemde adana kebap var.

    gerçek bir adana kebap kıyma ile yapılmaz. burada yine kuşbaşılı pide tarifimdeki gibi kuzu sırt eti tercih ediyorum. ayrıca kuyruk yağı da ekliyorum.

    750 gr kuzu sırt
    250 gr kuyruk yağı
    2 adet kapya biber
    tuz, pul biber.

    kapya biberin çekirdeklerini çıkardıktan sonra, tüm malzemeleri karıştırıp uzunca bir müddet zırhlamak gerekiyor.

    zırhlama

    kıvam alınca elimizi ara ara ıslatarak yassı şişlere diziyoruz işlem bu kadar.

    şişe dizilmiş hali

    mangalda bir başka oluyor azizlerim denemelisiniz.

    afiyet olsun..

    edit: neden sırt kısmını tercih ettiğimi söylemek istedim; sırt bölümü, küçükbaş hayvanların en az hareket eden yeri olduğundan yumuşak bir ettir. dolayısıyla kuzunun en lezzetli yerlerinden biridir. döş ve kuyruk sokumu arasında kalan bölümünden elde edilir.