hesabın var mı? giriş yap

  • bence bu açık sağ-sol mevzusundan ziyade, uykulu olmak ve uykusuz olmanın aynı manada kullanılmasıdır.

    çok uykulu hissediyorum: uykum var

    çok uykusuz hissediyorum: uykum var.

    bundan büyük açık mı olur?

  • geçenlerde, uzun zamandan sonra bir temaruz vakası görünce bu başlığa yazayım dedim.

    psikiyatrist birçok alanda çalışan bir hekim.

    tedavi amaçlı olarak, psikoterapi, farmakoterapi ve elektrokonvulzif terapi gibi girişimsel yöntemler uygular.
    konsültasyon liyezon alanında, diğer branşlarla ortak zeminde yer alan hastalıkları tedavi eder.
    idari olarak, sağlık kurulu heyetinin asil üyelerinden biri olarak görev alır.
    adli psikiyatri alanında, işlenen suçun iddia edilen hastalıkla ilişkili olup olmadığını ve ruhsal bir hastalığın olup olmadığını tespit etmek için çalışır ya da başka konularda bilirkişilik yapar.

    ilk iki alan tedavi amaçlıyken, son iki alan yarı tıbbi yarı hukukîdir. tedavi alanına dair benzer bir başlığa daha önce şunu yazmıştım.
    (bkz: #60225686)

    tedavi amaçlı başvurup doktoru kandırmaya çalışan hastalar genellikle bunu çıkar amaçlı yaparlar. mesela rapor almak, yeşil/kırmızı reçeteli ilaç yazdırmak, hukuki, maddi ya da duygusal bir çıkar sağlamak gibi nedenlerle. bilincli olarak bu nedenle gelen hastaların yaptığına temaruz ismi veriliyor. temaruza başvuran kişilerin bir kısmı kişilik bozukluğundan muzdariptir, antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler bu yola başvurabilirler. rapor ve kontrollü ilaç yazdırmak gibi konularda psikiyatristler oldukça dikkatli davranır, çünkü işin hukuki bir boyutu da olabileceğini bilirler. bu nedenle doktoru kandırmak o kadar kolay olmaz.

    bir kısım hasta ise duygusal olarak ya da yaşam koşullarına dair kazanç sağlamak için temaruza başvurur. mecburî hizmet yaptığım şehirde başvuran kadınların birkaç tanesi evden ancak hastaneye gitmek için çıkabiliyordu mesela.

    doktoru kandırdım diye sevinen ama bundan başka çıkar sağlamayan kişilerin büyük kısmı da kişilik bozukluğuna sahiptir, muhtemelen narsistik bir doyum için yaparlar bunu. psikiyatristten daha 'akıllı' olduklarını hissetmek isterler. tedavi amacıyla başvurulan hekimin temel hedefi güven ilişkisi kurmaktır ve buna hastaya itimat etmek de dahildir. psikiyatristin hastadan daha akıllı olmak gibi bir ajandası yoktur. takipli hastalarda, öyküdeki tutarsızlıklar, affektin ifade edilen duygulanımla uyumsuzluğu genellikle göze çarpar. bu noktada hekim eğer durumu fark ederse hastanın söylediği yalandan nasıl bir doyum sağladığını anlayıp ona göre hareket eder. temaruz yasal olarak suç içeriyorsa adli birimlere bildirilir. suç içermiyorsa temaruz tedavi edilmez. gelelim adı birkaç kere geçen kişilik bozukluğuna...bu bozukluklarının tedavisi güçtür ve kişi kendi patolojisine sıklıkla kör olduğu için iyileşme/tedavi motivasyonu düşük olur.

    hukukî /idari alanda psikiyatrist temel tutumlarından birisi olan nötr pozisyonunu yitirir. gelen hastaya kuşkucu bakmak zorundadır. özellikle adli psikiyatride bu tutum belirgindir. diyelim kişi ya da avukatı, işlenen suçun, ruhsal hastalık nedeniyle işlendiğini söylüyor. hâkim şahsı gözlem için gönderir. şahıs, tutuklu/hükümlü ya da tutuksuz olmasına göre farklı tip servislerde yatırılır. tutuklu servisi küçük bir cezaevi gibidir. infaz koruma memurları bulunur. kapısında jandarma nöbet tutar. bir de tıbbi ekip çalışır serviste.

    gözlem süresince hasta serviste hem izlenir hem de görüşmelerle tanısal değerlendirme yapılır. gerekli durumlarda psikolojik testler uygulanır. dava dosyası incelenir, suçun varsayılan hastalıkla uyumlu olup olmadığı saptanır. mesela manik bir hastanın kavgaya karışması beklenen bir davranıştır. öte yandan yıkıma uğramış bir şizofreni hastasının, karmaşık bir suçu işlemiş olması beklenmez.

    adlî amaçlı başvurularda psikiyatristi kandırmak zordur. ancak tedavi amaçlı olarak tek sefer gittiğinizde doktoru kandırabilirsiniz. çok büyük bir iş başarmadınız ama evet, doktoru kandırdınız. öte yandan muhtemelen ciddi sorunlarınız var, umarım çözmeye niyet edersiniz.

  • giorgio chiellini. futbol aklı, tekniği, hırsı ve samimiyeti ile euro 2020'de herkesin beğenisini topladı. gelin hayat hikayesine bakalım.

    reisin lakabı king kong. 14 ağustos 1984 yılında pisa'da dünyaya geliyor. annesi bir şirkette yönetici babası ise ortopedist. pisa'da doğsa da hemen yakınındaki livorno'da büyüyor king kong. baya turistik bir bölge, pisa'ya 25 km falan filan.

    bu kadar kariyerli ana baba tabi daha "entellektüel" şeyler bekliyorlar çocuklarından hiç öyle top koşturmasını falan değil. hoş, ailesi ilk etapta baya da desteklemiş oğlumuz sporla ilgilensin diye. ilk olarak basketbol oynuyor ve ders notları da baya iyi. ancak pek uzun boylu bulunmayınca futbola yönleniyor chiellini. livorno 9 kulübü ile başlıyor. yaşı da altı bu arada he. hayat orada erken başlıyor. bu arada kendisi bir kobe bryant hayranı ve hala bunu dile getiriyor.

    sonra bildiğimiz (iddiacılara selam olsun) livorno'da 10 yıl oynuyor. genç takımda. 2001 yılında ise as takıma seçiliyor. dönemin menajeri onun doğal bir yeteneği olduğunu ve her menajerin takımında böyle birini görmek isteyeceğini belirtiyor. hatta aynı anda üç kişi ile mücadele edebildiğini ve bu yüzden başka gezegenden geldiğini söyleyecek kadar da ileri gidiyor abimiz o zamanlarda.

    juventus alıyor tabi reisi livorno'dan. hop fiorentina'ya veriyor bir sene kiralık oynasın diye. bu arada king kong bu dönemde liseyi bitiriyor ve iktisat okuyor. uzmanlaştığı alan ise işletme.

    2005 yılında ise artık o bir juventus'lu oluyor. juventus'un 29. scudettosu (italyanların şampiyonlara verdiği lakap) bu sezona denk geliyor. dın dın dın. 2005-2006 sezonu sonunda calciopoli skandalı patlak veriyor. başta juventus olmak üzere milan, fiorentina, lazio bir sürü kulüp şike yapıyor. juventus bir alt lige düştü ve -9 puanla başladı, 2005 ve 2006 şampiyonlukları gitti, bir sonraki sene şampiyonlar ligine gidemedi.

    ama başkan bırakmadı takımı. 2011-2012 sezonunda da babalar gibi şampiyon oldu. ana kadro da euro 2012'de final oynadı zaten. şikeci kadro da 2006 dünya kupasını kazanmıştı. (bu ifadeyi şikeyi reddeden veya cezaları ağır gören italyanlar kullanır. haksız başarı geldi aynen knk ama sezon bittikten 1 ay sonra dünya kupasını aldık lol falan diyorlar)

    reisin carolina bonistalli adında bir eşi var. yenge onun ilk ve tek aşkı. uzun yıllar sevgili oluyorlar sonra evleniyorlar. taa ergenken hoşlaşmaya başlıyorlar. mayıs 2014'te evlilikle taçlanan bir birliktelik. 2015 yılında ise bir kızları oluyor. king kong ise futbolun ötesinde, yeni bir aşkım var. nina, ben dünyanın en mutlu babasıyım diyor.

    chiellini dünya medyasına aynı zamanda suarez'den yediği ısırık ile de selam çaktı. 2014 dünya kupası...evet evet ısırılan oyuncu o. hoş, chiellini durumdan rahatsız olmadığını, suarez'in çok zeki olduğunu (hatta yılan olduğunu söylüyor)ve onun gibi kendisini zorlayan oyuncularla mücadele etmeye bayıldığını ifade ediyor. değişik adam. adam seni ısırıyor be. gökhan zan'ı, alpay'ı falan ısırdıklarını düşünsenize bi...

    suarez de sahada olur böyle şeyler omzunu dayamıştı bana bunlara çok takılmayız biz sahada falan diyor. püüü (4 ay ulusal, uluslararası sahnede de 9 maç ceza aldı sonra özür diledi)

    hoş mayıs 2014'te de juventus roma maçında miralem pjanic'e öyle bir dirsek tıyor ki reis adamın burnunda 4 tane kırık oluyor 4 4. ama özür diliyor. hatta üstüne umarım benim gibi biçimsiz bir burna değil de eşimin burnuna sahip olur diyor çocuğum.

    10 ekim 2014'te ise azerbaycan maçında 3 gol atıyor chiellini. ancak birisi kendi kalesine.

    ayrıca 2010 yılında torino üniversitesi iktisat ve ticaret bölümünü bitiriyor. yetmiyor nisan 2017'de aynı kurumdan işletme yönetimi masterı diploması alıyor.

    claudio chiellini. kendisi ikizi. king kong hep juventus hayranı ilen izi milan'ı tutarmış. tabi sonradan menajerliğini yapmış kardeşinin. eee para...

    ve euro 2020'de 36 yaşında harika bir performans ortaya koyuyor. juventus ile sözleşme yenilemedi henüz. mls'ye gidebilir. buffon da bu sene gitti. ancak bir sene daha takımda oynayacak gibi duruyor. bir ara milli takımı da bırakacak dendi ama tam bir açıklama bulamadım. umarım beğenmişsinizdir. seni seviyoruz king kong

  • şaka maka gözlerimin dolmasına sebep olan açıklama. 25 sene önce okumaya başladım. disiplinli bir okuldu. hayata karışamadım. sokakta fazla vakit geçirebilen bir çocuk değildim. bana kalırsa pek de çocukluğumu yaşayamadım. burjuva tipi sosyal aktivitelerle geçti ömrüm. okula gittim. kursa gittim. yabancı dil öğrendim. sınavlara girdim. iyi derecede ofis programlarına hakimim. presentabl denen bir sıfat var ya hani, onun kelime karşılığı olacak şekilde yetiştirildim. sebebi iyi bir işe girmekti, iyi para kazanmaktı, hayatım, ailemden gördüğüm gibi devam etsin diyeydi hepsi. artık ne için uğraştığımı, neden bir çocukluğum olmadığını, neden hayatımın hiçbir noktasının tadını tasasız biçimde geçiremediğimi bilmiyorum. bana harcanan para bankaya koyulmuş olsaydı, şu anki gelirimin onlarca katını alıyor olurduk. milyarlar... hepsi çöp. bu ülkede bi boka yaramıyor eğitimli ve kültürlü bir insan olmak. kimse, aa maaşallah yavrumuz da ne kadar insaflı ve merhametli demiyor. herkes paranın ve gücün önünde ceket ilikliyor.

    niye okuduk, niye senelerimi çaldınız el birliğiyle? sağıma bakıyorum cahil, soluma bakıyorum cahil. kimse de aa ne cahil adam demiyor.

    deliler, cahiller ve ölüler... öylesine mutlular ki! yalnızca çevrelerindekiler acı çekiyor.

  • ingilizce hazırlık öğrencilerine hocaları alıştırma yapabilmeleri için troy filmini kendi dilinde ve ingilizce alt yazılı izletmektedir. akabinde archilles'in hector'u teketek savaşa çağırdığı bölüm gelmiştir.

    archilles=hectooor!
    archilles=hectoooor!
    archilles=hectoooooooor!

    bir an aralık olan sınıfın kapısından rektör kafayı çıkarır ve...

    rektör=beni mi çağırdınız çocuklar?

    birebir yaşanmıştır.

  • ben coğrafyaya o kadar meraklıyım ama yine de tutup haritaya bakmam gerekti. 48 bin nüfuslu, 1300 km2'lik bir ülkenin mahalle esnafından oluşan takımına nasıl yenilirsin arkadaş! hacı hüsrev'den 11 adam toplasan bu adamlarla berabere kalma şansın yüksektir. sen dünya üçüncüsü payesini taşıyan bir takımsın. bu ne rezillik?