hesabın var mı? giriş yap

  • cevabı basittir aslında.

    kitapda bahsi geçen ifadede (bkz: un dictateur turc) kastedilen kişi atatürk'tür. lakin atatürk diktatör değildir.

    yazar, entellektüel seviyesi yüksek bir kişidir. konuya ve olaylara belli bir derecede de hakimdir.
    peki yazar neden böyle söylemiştir? yani neden diktatör olarak nitelendirmiştir?
    bunun cevabını vermek için yazarı biraz tanımak gerekir;
    yazar, ı. dünya savaşını ilk ergenlik yıllarında görmüş, ıı. dünya savaşını ise olgun yaşlarında savaş pilotu olarak bizzat yaşamıştır. fransa ve almanya arasındaki savaşı, yani o 40 günlük kabusu, her gün ölüm tehlikesi geçirerek gerçekleştirdiği keşif uçuşları ile içselleştirmiştir. almanya onun için düşmandır. almanlar, alman askerler olarak değil, bizzat almanyadır düşman.
    (ilgilenenler yazarın "savaş pilotu" isimli kitabına bakabilir. küçük prens gibi hayata dair çok başarılı saptamalarla doludur. lakin bu kitapda yaşam ve ölüm teması daha ağır basmaktadır. çıkarımlarımın çoğunluğu bu kitap üzerindendir.)

    şimdi irdeleyelim:
    ülkesini işgal eden ülke almanyadır. almanya ı dünya savaşında bizim müttefiğimizdir. bizler yazar için düşmanının dostuyuzdur. ya ne diyeceğidi yiğidim? övgü dolu sözler beklememek gerek elbette. kişisel kanaatim, kendine göre epeyce de nazik bir dil kullandığı yönündedir. bundaki sebep ise yazarın hümanist tavrı ve tüm türklere düşman olmamasıdır. almanyanın dostu olan türk devletine düşmandır. ki bunu da anlamak kolaydır. zira kitapta türk önderine diktatör derken, aynı zamanda astroid b 612'nin kaşifi olarak da bir türk astronomu göstermektedir. aslında hepimizde görülen, görülmesi gereken milliyetçi bir tavırdır.
    misal aynı kitabı, aynı dönemde bir türk yazsa idi ve astroid b 612'nin kaşifini bir ingiliz olarak gösterseydi, w.churchill için büyük önder demezdi kanaatimce.

    yazar, fransanın yenilgisinin ardından amerikaya gitmiştir. "dünya ve insanlar", "savaş pilotu" ve "küçük prens" kitaplarını orada yazmıştır. lakin ülkesinin işgal altındaki durumu ve almanyaya olan düşmanlığı, o'nu yine savaşa yönlendirmiş, ilerlemiş yaşına ve sağlık durumuna rağmen bu kez amerikan ordusunda pilot yüzbaşı olarak görev almıştır. görevi de yine aynıdır. yani alman ordularının hareketini havadan izlemek.
    lakin, bu kez şansı yaver gitmemiş ve görev uçuşunda uçağı vurularak denize düşürülmüş ve ölmüştür.

  • seküler sözcük anlami olarak "çağa ait olan" demektir. seküler bir insan çağın gerekliliklerine göre davranır, yasayisini ve dünyayı kavrayış şeklini çağın değişen şartlarına uyum sağlayacak şekilde düzenler. seküler olmayan insanlar ise çağa göre değişmeyeceği düşünülen, tanrı tarafından gönderilen kurallara göre hayatını düzenler. tanrının kanunları bin yıl önce nasılsa bin yıl sonrada aynı olacaktır.

    1 dolar üzerinde yazan 'novus ordo seclorum" sloganindaki seklorum seküler sözcüğünün latince kökeni olan seculorum sözcüğünün ortadaki "u" harfinin atılmış halidir. eski romandaki şairler şiirde ahengi yakalamak için bazen sözcüklerin ortasındaki sesli harfleri atarlardı. çağların yeni düzeni anlamına gelen "novus ordo seclorum" virgilin ünlü şiirlerinden birinde geçen bir misradir.

    amerika'yi kuranlar yeni yeni bir ulke ile birlikte yeni bir düzenin başladığını bildirmek için bu misrayı bir dolarlık banknotun üzerine eklemislerdir.

    şiirin ilgili bölümünü okuduğunuzda kurulan amerika birleşik devletleri ve oluşturanlaran millete virgil'in şiiri üzerinden bir benzetme yapıldığını görebiliriz;

    sybil'in söylediği son günler geldi
    çağların yeni düzeni ulaştı
    başak yetişti saturn'un hükmü başladı
    simdi cennetten mucizevi bir ırk iniyor

    birçoklarinin komplo teorilerinde kullandığı bir doların üzerinde "yeni dünya düzeni" yazdığı ve bunun illuminati'nin sloganı olduğu iddiasının asılsız olduğunu biraz inceleyerek ortaya çıkabiliyoruz. ayrıca tüccarlık yapıp sadece namaz kılarak ve oruç tutarak seküler olmadığını iddia eden insanlar da anlamsız konuşuyor. kendinizi manastıra kapatmiyorsaniz ya da elinizi eteğinizi çağa ait olan işlerden çekmeyip hergün dolar avro takip ediyorsanız ne kadar aksini iddia etseniz de siz de sekülersiniz.

  • sene 1997, lisede bilgisayar dershanesindeki bir bilgisayarın masaüstündeki microsoft word kısayolunu kopyalayıp diskete yapıştırmak. bir gün bilgisayar alırsam word yüklerim diye düşünüp o disketi uzun süre saklamak.

  • üçü birleşip bedavaya bir temiz sizi dövseler nasıl olur? bence daha iyi olur.

    adam zengin, tuzu kuru. "nizamettin'den aşa kasımpaşa" diye geziyor ortalıkta tabi.

  • ya işte bu durum bana bir garip geliyor.
    mesela 20 yaşındaki adamın ağlamasına daha çok sevinirim.
    neden mi? en azından araştırıp öğrenip sevmiş ve bunun duygusuyla ağlamış olacak.
    halbuki bu çocuğun ağlaması tamamen doğmatik bir sanrı gibi yani kabullenmişlikler üzerine kurulu bir figürü seviyor. neden sevdiği konusunda bir fikri bile yok. fikri varsa bile kendi fikri değil.
    amacım atatürk'ü değersiz kılmak değil aksine kabullenmişlikler ile değil de gerçekten bir sevgi oluşmasını istiyorum.

  • - iyi günler, nasıl yardımcı olabilirim?
    - x tarihindeki biletimi iptal ettiğimde, iade ücreti ne kadar oluyor onu sormak için aramıştım.
    - tabi kontrol ediyorum bilgilerinizi... efendim iade ücreti olarak 7.25 tl veriyoruz.
    - 7.25 ??? peki ben iptal ettirirsem, bilet başkasına satılacak değil mi?
    - tabiki efendim.
    - iyi güzel. şimdi ben o uçuşu gerçekleştiremeyeceğim ama biletimi de iptal ettirmiyorum...

    ulan paranın hepsini verin demiyorum, hatta hiç vermiyoruz deseniz onu da anlarım da; 7.25 ney lan? alenen testis geçiyorlar azizim.

    büdüt: overbook diye bir muhabbet varmış, gelmeyenin biletini satıyorlarmış son dakika. online check-in yapmayanı siksinler.