hesabın var mı? giriş yap

  • bir çağı tanımlayan antlaşmadır. ümit burnunun geçilmesiyle başlayan keşif çağı colomb'un yeni dünyaya çıkması ve bu antlaşma ile iyice hız kazandı. bir tarafta osmanlı altın çağını yaşarken öbür tarafta avrupa'nın osmanlı ya da iç karışıklık baskısından uzak iki devleti ispanya ve portekiz dünyanın o devirdeki süper güçleri olmuşlardır.

    komik aslında adamlar o kadar aşmışlardır ki dünyayı paylaşmışlardır. bu anlaşmadan sonraki yüzyıl dünyanın yaşanabilir ve doğal kaynakları olan her yeri keşfedilmiş ve kolonileştirilmiştir desek çok abartmış olmayız.

    bu antlaşmadan yüzyıl sonra portekiz kralı sebastian veliaht bırakmadan ölünce portekiz ile ispanya habsburg hanedanının ispanya kolunun egemenliği altında toplandılar. bu zamanlar avrupa'da din savaşlarının en yoğun yaşandığı zamandı ayrıca. savaşlar ispanya imparatorluğunun ekonomik durumunu çok derinden etkiledi ve ispanya'nın sömürge gücü duraklamaya başladı. özellikle ingilizlerin kuzey amerika'ya yerleşmesi ve ardından patlayan sanayi devrimi ispanya ve portekiz'in sömürge pazarındaki paylarının azalmaya başlamasına yol açtı ve bu anlaşma da tarihe karıştı.

  • eski bir akbank çalışanı olarak şunu rahatlıkla söylüyorum. gün gelir bu corona olayı biter, evde çalışanların hedefleri tutmadıgı (!) için işten çıkarılır.

    bu arada reklamda görüşülen kişiler muhtemelen premium müşteri. yoksa ailesi hakkında o kadar detay bilemezler muhabbeti de uzatmazlar.

  • eski bir osmanlı paşası. kitaplarda pek yer bulmaz. tehlike anında topuklaması ile meşhurdur. çok güzel selam durduğu rivayet edilir.

  • tatilya projesinde yer almış olan adamın konuşmasını izlemiştim. tatilyanın neden battığını hatırladığım kadarıyla şöyle açıkladı:

    + türk ailesi çocukları için hiç bir şey yapmaz. tatilya projesi amerikan aile yapısına göre tasarlandı, her çocuk için iki yetişkinin de geleceği düşünüldü, neredeyse şehir dışına yapılması da sorun olmayacaktı çünkü aile taa beylikdüzüne kadar gitmeye çekinmeyecekti.

    oysa anladık ki türk ailesi çocuğu için o kadar uzağa gitmez. türk ailesi alış veriş merkezine kendi ihtiyacı için gider çocuğunu da avm'deki ufak oyun parklarına bırakır, kendi ihtiyacı yoksa sadece çocuğu için gitmez.

  • okan bayülgenin zamanında (ne akla hizmet bilmiyorum) çıktığı esra ceyhanla a'dan z'ye programında esra ceyhana dakika başı laf sokması üzerine esra ceyhanın "o kadar dalga geçiyor, ama sevgili seyirciler, buraya kadar gelmiş, demek ki onu da buraya çeken bişey var!" diye yorum yapması...

    akabinde okan bayülgenin gözlerini açarak aniden "evet!!! cinayet arzusu!" diye cevap vermesi...

    bunun üzerine esra ceyhanın hafiften ürkerek stüdyodaki diğer konuk olan hayvan eğitmeninin getirdiği ördek, köpek, vs. 'ler ile "amaaan burda başka konuklarımız da varmış, nasılsınız?" diye hayvanlara dönerek konuşmaya başlaması...

  • parayı bulanın et kemirmeye koştuğu mekan. bu ve türevleri yüzünden zaten pek parlak olmayan büyükbaş hayvancılık riske girecek diye korkuyorum. yok bülent ersoy bi oturuşta 3.5 kilo kıvırıyormuş, yıldırım demirören çenesiyle kuzuyu ikiye bölüyomuş... noluyo lan, ne bu? nası bi furya başlattılarsa sadece o bölgede türkiyenin tükettiği kırmızı etin %70'i fln yeniyor. yeniçeri ocağı gibi amk.