hesabın var mı? giriş yap

  • ilgilenmesi dahilinde ufku 10 katına çıkaran bir alandır. birkaç örnekle anlatayım;
    savaşlara olan etkileri:
    -domuzlar körfezi çıkartması:domuzlar körfezi, küba'nın güney kıyılarında denizin toprağa sokulduğu ücra bir nokta. burada sivrisinekler ve timsahların cirit attığı bataklıklardan başka birşey yok. abd ile fidel castro anlaşmazlığı yüzünden çıkan savaşta abd'nin coğrafya'yı dikkate almayarak hezimete uğramıştır. abd savaşa botlarla gider fakat mercan kayalıklarını dikkate almayarak başarısız olur. bunun üzerine abd domuzlar körfezinde çıkarma yapmaya başlar fakat paraşütle atılan ekipmanlar bataklığa düşünce sonuç büyük hezimet olur.

    -sovyet afganistan savaşı(1979-1989): yaklaşık 10 yıl süren bu savaşta afganistan'ın dağlık yapısı oldukça etkili olmuştur. rusya'nın hindikuş dağlarında yenilgiye uğrayıp çekilmesiyle sonuçlanmıştır. rusya hem ekonomik hem de abd'ye karşı prestij kaybına uğramıştır.

    -vietnam savaşı (1955-1975): vietnam'ın kuzey ve güney olarak ikiye ayrıldıktan sonra. abd güney, çin kuzey tarafını destekledi. yaklaşık 2 veya 3 milyona yakın insan ölmüştür. abd askeri, teknik açıdan üstün olsalar da coğrafyasını bilmedikleri bir yerde, alışkın olmadıkları gerilla taktikleri karşısında çok şansları olmuyordu. ayrıca ülkenin dağlık orta bölgelerinde bir kasaba olan buon ma thuot'nın ele geçirilişiyle savaşın kaderi değişmiş ve kuzey vietnam güçleri iyice güçlenmiş ve sonunda savaşı kazanmıştır.

    stalingrad savunması: ikinci dünya savaşının seyrini değiştiren savaştır. almanya'nın rusya'ya saldırması fakat almanya burda bir faktörü çok dikkate almamıştır. iklim, kızıl ordu direnerek ve iklimin soğuk olmasını kendi lehine çevirerek alman askerlerini yıprattı. sonuçta büyük bi hezimete uğrayan hitler savaşı kaybetti ve ikinci dünya savaşının kendi aleyhine sonuçlanmasına sebep oldu.

    - yavuz sultan selim'in mısır fethi de buraya konu olabilir. neredeyse % 90'ı çöl olan mısır'ı o çağda fethetmek gerçekten büyük bir dahilik gerektiriyordu. hava, iklim, karasal yapı açısından fethedilmesi çok zor olan mısır'ı fethetmesi yavuz'un askeri dehası ve ayrıca da savaşlarda coğrafya'ya ne kadar hazırlıklı olduğunu gösterir.

    -topraksızlar hareketi: brezilya'da başlayan, topraksız işçiler ve topraksız bırakılan köylüler için,barınma, okul, sağlık ve kredi gibi öğelerden oluşan bir tarım reformunu gerçekleştirmeye çalışan bir kitle hareketi. 1500'den fazla ölü ile sonuçlanmıştır. fakat sonuçta başarılı olmuş bir harekettir. küçük çiftçilerle kooperatifler kurarak ürünlerini işlediler ve büyük gıda pazarlamacılarına karşı köylü pazarları oluşturdular. bir başka deyişle, bütün yönleriyle yeni bir yaşam örgütlediler yani coğrafya'yı kendi lehine çevirdiler.

    yani bugün ruh halimizden, dinlediğimiz şarkıya, konuştuğumuz kelimelere, giydiğimiz elbiselere kadar her şeyde biraz coğrafya vardır. ibn-i haldun'un dediği gibi ''coğrafya kaderdir''.

  • 10 yıldan fazla bir süredir elektronik ve mobil sektöründe çalışan birisi olarak turistik bir ilçede görevimi sürdürmekte olduğumdan telefon ve fiyatıyla ilgili bir yorum yaparsam eğer ;

    1.ülkede vergi yükü çok yüksek.bu telefonda da 2000 liraya yakın bir vergi var.satın alanlar yine devlete çalışacak.geri kalan yine amerika'ya tabi ki...
    2.işsiz,asgari ücretli,zengin farketmez bu fiyatla kredili,kredisiz,hat üzerinden,nakit yada tek çekim olarak bu yeni telefona çok alıcı gelecek.gelişmemiş yada gelişmekte olan ülkelerde mesela bizde bu ilgi çok daha fazla.ben çalıştığım yere gelen yatı,villası,lüks arabası olan tanıdığım çok fazla yerleşik yabancının elinde hala iphone 4,4s,s2 yada tuşlu telefon görüyorum.alacak güçleri var ama görüş açıları bizden farklı.bozulana kadar kullanıyorlar.tamir ettiriyorlar.yahut bu fiyatlar onlara yüksek geliyor.kendi ülkelerinde hat üzerinden neredeyse bedavaya alıyorlar.tabi bizdeki gibi fahiş ücretler çıkmıyor hat üzerinden.
    3.orta halli yada geçim sıkıntısı yaşayan dar gelirli bile zenginin arabasına,evine sahip olamadığı için en azından kompleksini böyle yeniyor.onların kullandığı telefonu kullanırım yine de geride kalmam diyor.15 yaşında çocuğa bile okulunda her arkadaşının elinde iphone x var.ben niye almayayım diyip borç harç satın alacak çok insan tanıyorum.
    4.neredeyse 3 aylık asgari ücretli maaşını geçen bu telefon cari açığımızı her ithal ürün gibi yine zıplattıracak.
    5.iphone x mükemmel bir telefon olabilir.ki her apple ürünü ve servisi gibi yine başarılı olacaktır.kronik sorunları olacak mı göreceğiz.
    6.bu telefonun maliyeti bu ülkenin insanına çok fazla.biz bu kadar zengin bir ülke değiliz(ana muhalefet partisi tarzında da bir eleştirim olsun dedim ama zaten doğrusuda bu)
    7.tablet,pc,notebook,tv,radyo,navigasyon aleti,sporcu saati,adım sayar,oyun,wi fi ve mobil internet tarayıcı ekranı,mp3 çalar,fotoğraf makinesi,e-book gibi görev yapan bu akıllı telefonu diğer bütün bu aletleri ayrı ayrı almak istemeyen her dünya vatandaşı alabilir.herkesin keyfine göre.iphone ile foto çekip fotoğraf sergisi açan,kısa film çekip ödül alanlar var.bizde böyle birşey var mı bilmiyorum fakat iphone x yine uzun bir süre konuşulacak ve android kullanıcıları tarafından eleştirilmeye devam edecek gibi...

  • 2000 lerin başında geçiyor olay.arkadaşım fefe binbir güclükle lada tavria diye bir araba aldı. ama anlatamam yarabbin nasıl dandik bir araba, böyle birsey olamaz, her gün ve her saniye arıza yapıp yolda kalıyor. tamirciler bıktı bizimle ilgilenmiyor. satmaya çalışıyoruz, kimse almıyor...
    neyse bir gün -artık hangi hastalikli beynin fikriyse- bu arabayla pikniğe gitmeye kalktık. haliyle yolda bozuldu ama bizde endişe yaratmıyor artık bu durumlar, ite dürte getirdik bir agaç altına. mangalı yaktık, biraları ictık akşam eve dönuş saati geldi.eee her zamanki gibi bas bas çalışmaz, bir de inadı gibi yokuş felaket dik. neyse iki kişi geçtik arabanin arkasına geberiyoruz ama milim milim ancak gidiyor. sonra ne oldu bilmiyorum buzadam herhalde daha kuvvetli itneye başladı, araba bayağı hareket etti. zaten dişımizi sıkıp rampanın başına çikarsak yeter, diye düşünüyoruz.
    uzatmayayım rampanın başına gelip son bir kuvvetle ittirdik araba iyice hızlansın diye. aynen düsündüğümüz gibi rampa aşagı cilgınlar gibi gitmeye basladi hurda ama hala çalişma emaresi yok. ben var gücümle direksiyonda olan arkadaşa bagirdim "fefe 2 ye tak kontaği aç, vurdur laaannn"
    ve sevgili dostlar bağirmami muteakip çizgi filmlerde olabilecek bir efektle birbirimize baktık ki, direksiyonda olmasi gereken fefe, kanli canlı yanimizdaydı ve mal mal yüzumuze bakıyordu.demek arabayi bu kadar rahat itebilmemizin sebebi de buydu...
    yokuş aşağı son sürat ormana dalan arabayı keder ve gülme krizi arası bir hisle izliyorduk. araba önce ağaçlara vurdu sonra takla atmaya başladı, takla atma sesleri kesilince fefe'den 'kurtulduk en azından aq' tarzı bir cümle çıktı. kimse konuşmadı, kimse kimseyi suçlamadı. mangalı tekrar yaktık, biraz daha bira içip gülme krizi bitince eve döndük.

  • genellikle acile grip nedeniyle gelip ilaç yazılıp gönderilmesine tepki olarak :
    - bi seron bile takmadınız
    diyenlerin , zorla kendilerine serum taktırmayı başardıklarında , müşahade odasında selfiesini çektikten sonra
    - ay bitmedi bu serum da
    diyerek yapmaya kalkıştıkları eylem.

  • 10 topla oynanan ve en yaygın versiyon olan 10-pin bowling için $öyledir..

    * her bir oyun (game) genelde 10 frame'den olu$ur.
    * her frame için 2 top hakkınız vardır. eğer ilk atı$ta 10 lobut'u da devirirseniz, ki buna strike denir, diğer topu atmazsınız.
    * ilk topta + ikinci topta devrilen lobut sayısı = 10 ise (örneğin 6+4) spare yapmı$ olursunuz.
    * eğer iki top sonunda 10 sayısını tutturamazsanız, örneğin 6+3 yaparsanız, 9 puan alır ama bonus kazanamazsınız. diğer frame'e geçersiniz.

    bonus olayı ise $öyle:
    * eğer strike yaparsanız, o atı$tan sonraki 2 atı$ın puanlarını bonus olarak alırsınız.

    örneğin:
    1. frame: 1.top: 10 lobut
    2. frame: 1.top: 5 lobut
    2. frame: 2.top: 4 lobut
    bu durumda 1. frame'in puanı= 10+5+4=19
    2. frame'in puanı= 5+4=9
    toplam puan=28

    eğer son frame'de strike yaparsanız, 2 adet ek atı$ hakkınız olur.

    * eğer spare yaparsanız, o atı$tan sonraki ilk atı$ın puanını bonus olarak alırsınız.
    örneğin:
    1. frame: 1.top: 6 lobut
    1. frame: 2.top: 4 lobut
    2. frame: 1.top: 3 lobut
    2. frame: 2.top: 5 lobut
    bu durumda 1.frame'in puanı= 6+4+3=13
    2.frame'in puanı= 3+5=8
    toplam puan=21

    eğer son frame'de spare yaparsanız, 1 adet ek atı$ hakkınız olur.

    örnek bir hesaplama için: http://public.csusm.edu/veres/bowlingscore.html

    daha ayrıntılı bilgi için:
    -----------
    the bowler can have up to two attempts at knocking down a set of ten pins. any that are knocked down at the first attempt are removed and the bowler tries to knock down the remainder. knocking all of the pins down with the first ball is called a 'strike', and knocking down all the remaining pins on the second go is called a 'spare'.

    a game of bowling consists of ten frames, and the maximum you can score is 300 points. let us imagine we have two bowlers, adam and betty. adam bowls and knocks all of the pins down with his first ball. this is a strike, and an 'x' is marked in the frame 1 box on the score card, but the total is left blank as adam may score bonus points with his next two balls. adam does not get a second ball in this frame as there is nothing left to knock over. betty steps up to take her turn. betty knocks over 9 pins with her first ball. a 9 is written in the frame 1 box for betty. with her second ball she knocks over the last pin. she has 'picked up a spare' and a '/' is written next to the 9. no total is put in as a spare means that you can score bonus points with your next ball.

    adam bowls his second ball and knocks down eight pins, leaving the 7 and 10 pins standing. this is known as a 'split' because these pins are separated from each other, and getting a 'spare' from this is very difficult. with his second ball he knocks down the 7 pin. in frame 2 of the scorecard he writes the 8 and then puts a 1 next to it. he goes back to frame 1 where there is no total and can now fill it in. he scored 10 from his first ball in frame 1 and can add on what he scored from the next two balls (8 and 1) so the total in frame 1 is 19. as he did not get a spare in frame 2 there are no bonuses due, so he adds the 9 to the 19 and writes down 28 in frame 2.

    betty bowls the first ball of frame 2 and gets a strike. she is delighted. she puts an 'x' in the box for frame 2 and can now fill in the total for frame 1. her 9 + 1 in frame 1 added to the next ball, which was a strike, now add up to 20 so this is the total in frame 1. she cannot put in the total for frame 2 yet, because she is allowed to add in the value of the next two balls following her strike.

    frames 1 to 9 are identical in their scoring, and then you come to the tenth and final frame. on a paper scorecard this looks different from the others, as it has an extra space to fill in. this is to allow the bonuses to be put in if the player scores a strike or a spare in this frame. if you get a strike with your first ball in the tenth frame, you are allowed two more balls. you could get three strikes in the tenth. you could get a spare in your first two balls; this then means you are allowed one extra ball to get the bonus points for your spare. of course you may not knock all of the pins down with the first two balls and you get no further bonus goes and your game is finished.

    a strike in every frame and two extra strikes in the tenth scores as follows: 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 and 300 giving the maximum score. strangely enough a strike alternating with a spare throughout the game gives a score of 200.

  • şu adamın etrafına birini koyun işte, belli ki sürekli elini sıkacak birini arıyor adam. kaç oldu bu?
    alın asgari ücretle birini işe, bidenle el sıkışmak olsun görevi. bari adam rezil olmaz.

    koca amerikasın bunu da mı biz söyleyelim amk?